Jeśli przyprawisz rybę w złym momencie, będzie okropna w smaku. Nie rób tego

Przyprawianie ryb to bardzo prosta sprawa. Potrawy w ich wykorzystaniem nie potrzebują wielu dodatków, tak więc wystarczy niewiele, czy przyrządzić pysznego i aromatycznego dorsza, pstrąga czy karpia. Warto jednak pamiętać o jednej szalenie istotnej kwestii. Popełniając ten błąd podczas przyprawiania ryb, niszczysz ich smak i strukturę.

Jak doprawiać ryby? Jak doprawiać ryby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Absolutnie nie chcemy podać gościom wysuszonej, pozbawionej smaku i aromatu ryby. Bywa jednak, że mimo skrupulatnego przygotowania, właśnie taka ląduje na talerzach. Wina w większości przypadków tkwi w doprawieniu ryby, a konkretniej w zbyt wczesnym potraktowaniu jej solą. Tego błędu łatwo uniknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Przyprawianie ryby. Tych błędów nie popełniaj

Przyprawianie jest elementem niezbędnym w procesie przygotowania jakiejkolwiek potrawy. Warto jednak posiadać widzę na temat tego, kiedy i jakiej przyprawy użyć, by nie zaprzepaścić efektów pracy. W przypadku soli przede wszystkim należy pamiętać, że wyciąga wilgoć. Tak, to żadna nowość, a jednak wciąż doprawiany potrawy solą, kiedy nam się żywnie spodoba. A to błąd.

Ryby solimy dopiero wtedy, gdy są już w pełni przygotowane - czyli sprawione, umyte, osuszone i gotowe do smażenia. Idealnym momentem na posolenie jest bezpośrednio przed położeniem ich na patelni. Dlaczego tak jest? Otóż sól ma zdolność przyspieszania procesu wyciekania soku z ryb. Jeśli posolimy ryby zbyt wcześnie, skończymy z daniem, które jest suche, mało soczyste i o ogólnie niskiej jakości. Jeśli natomiast planujemy panierować rybę, to sól powinniśmy dodać tuż przed obtoczeniem.

Kiedy doprawić rybę, by była krucha i soczysta?
Kiedy doprawić rybę, by była krucha i soczysta? © Pixabay

Zioła i przyprawy, którymi warto przyprawić rybę. To najlepsze połączenia

Koperek doskonale sprawdza się zarówno w przypadku delikatnych i chudych ryb, takich jak dorsz czy pstrąg, jak i tłustych, takich jak śledź i łosoś. Doskonale współgra z cytryną i pieprzem. Równie uniwersalny jest estragon, ma jednak intensywniejszy i bardziej dominujący smak i aromat w porównaniu do koperku. Powszechnie stosuje się go w kuchni francuskiej, gdzie jest dodawany do wszystkich rodzajów ryb oraz do pozostałych owoców morza.

Majeranek również świetnie sprawdza się podczas doprawiania ryb. Nie tylko podkreśla ich smak, ale także wspomaga trawienie. Najlepiej doprawiać nim śledzie, łososia oraz inne tłuste ryby. Doskonale sprawdza się również do raków i małży. Warto wspomnieć też o rozmarynie, który nada rybie musztardowego posmaku. Dla przełamania można połączyć go z cytrusami lub pieprzem cytrynowym. Podobnie jak majeranek, najlepiej przyprawiać nim tłuste ryby, a szczególnie węgorza.

Oregano znakomicie podkreśla smak delikatnych i chudych ryb. Jest dość intensywny, dlatego nie potrzebuje innych dodatków poza oliwą lub masłem. Podobnie jest z kolendrą. Liście kolendry wystarczy połączyć z cytryną i pieprzem. Taką mieszanką możesz doprawić wszystkie rodzaje ryb. Natomiast nasiona kolendry najlepiej sprawdzą się jako dodatek do tłustych ryb. Chcąc wydobyć pełnię smaku zamkniętą w nasionach, należy je rozgnieść ostrzem noża lub utrzeć w moździerzu. Podczas ucierania warto dodać pieprz cytrynowy i czosnek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy