Zapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kaloryczny

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Tradycyjnie jest to karp smażony, jednak jest to sposób dość kaloryczny i niekoniecznie zdrowy. Dlatego warto wypróbować inne przepisy, które są mniej tłuste i bardziej wartościowe odżywczo.

Zapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kalorycznyZapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kaloryczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michalina Podkalicka
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, co oznacza, że czas zastanowić się nad menu na wigilijny stół. Tradycyjnie królować będzie karp smażony, ale warto rozważyć alternatywy, zwłaszcza dla tych, którzy chcą uniknąć smażenia na głębokim tłuszczu. Dorsz w aromatycznym sosie czy łosoś z piekarnika to tylko niektóre propozycje, które zachwycą podniebienia i zdrowo wpiszą się w świąteczny klimat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Zdrowa ryba na Boże Narodzenie

Ryby to zdrowy i wartościowy element diety. Jednak tradycyjne smażenie na głębokim tłuszczu znacznie podnosi ich kaloryczność i zmniejsza walory smakowe. Oto kilka zdrowszych i mniej kalorycznych sposobów na przygotowanie ryb.

Pieczenie w piekarniku to najzdrowszy sposób na przygotowanie ryby. Zachowuje ona swój naturalny smak i aromat, a przy tym jest mniej kaloryczna niż smażona.

Do pieczenia ryby w piekarniku potrzebujesz tylko kilku składników: ryby, soli, pieprzu i oleju. Umyj i osusz ją, następnie natrzyj solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż odrobinę oleju, a na nim ułóż rybę. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 30 minut.

Przykładowe przepisy na rybę z piekarnika:

  • Łosoś z cytrynową nutą: filet z łososia natrzyj sokiem z cytryny, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż odrobinę masła, a na nim ułóż rybę. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 45 minut.
  • Dorsz w sosie z papryką: filety z dorsza dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną dymkę, dodaj drobno pokrojoną paprykę i zalej bulionem. Filety dorsza ułóż w sosie i gotuj przez około 10 minut.

Duszona ryba jest równie zdrowa jak pieczona

Do duszenia ryby potrzebujesz kilku składników: ryby, bulionu lub wody, przypraw i warzyw. Rybę umyj i osusz, następnie dopraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę lub czosnek. Dodaj rybę i zalej bulionem lub wodą. Duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Przykładowe przepisy na duszoną rybę:

  • Karp w sosie pomidorowym: filety z karpia dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Filety karpia ułóż w sosie i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Pstrąg łososiowy z warzywami: filety z pstrąga łososiowego dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj filety pstrąga łososiowego i paprykę. Całość zalej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Te przepisy są proste w przygotowaniu i sprawdzą się na świątecznym stole. Ryby przygotowane w ten sposób są zdrowe, lekkostrawne i mniej kaloryczne niż smażone.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka