Zapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kaloryczny

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Tradycyjnie jest to karp smażony, jednak jest to sposób dość kaloryczny i niekoniecznie zdrowy. Dlatego warto wypróbować inne przepisy, które są mniej tłuste i bardziej wartościowe odżywczo.

Zapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kalorycznyZapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kaloryczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michalina Podkalicka
Marcin Michałowski

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, co oznacza, że czas zastanowić się nad menu na wigilijny stół. Tradycyjnie królować będzie karp smażony, ale warto rozważyć alternatywy, zwłaszcza dla tych, którzy chcą uniknąć smażenia na głębokim tłuszczu. Dorsz w aromatycznym sosie czy łosoś z piekarnika to tylko niektóre propozycje, które zachwycą podniebienia i zdrowo wpiszą się w świąteczny klimat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Zdrowa ryba na Boże Narodzenie

Ryby to zdrowy i wartościowy element diety. Jednak tradycyjne smażenie na głębokim tłuszczu znacznie podnosi ich kaloryczność i zmniejsza walory smakowe. Oto kilka zdrowszych i mniej kalorycznych sposobów na przygotowanie ryb.

Pieczenie w piekarniku to najzdrowszy sposób na przygotowanie ryby. Zachowuje ona swój naturalny smak i aromat, a przy tym jest mniej kaloryczna niż smażona.

Do pieczenia ryby w piekarniku potrzebujesz tylko kilku składników: ryby, soli, pieprzu i oleju. Umyj i osusz ją, następnie natrzyj solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż odrobinę oleju, a na nim ułóż rybę. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 30 minut.

Przykładowe przepisy na rybę z piekarnika:

  • Łosoś z cytrynową nutą: filet z łososia natrzyj sokiem z cytryny, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż odrobinę masła, a na nim ułóż rybę. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 45 minut.
  • Dorsz w sosie z papryką: filety z dorsza dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną dymkę, dodaj drobno pokrojoną paprykę i zalej bulionem. Filety dorsza ułóż w sosie i gotuj przez około 10 minut.

Duszona ryba jest równie zdrowa jak pieczona

Do duszenia ryby potrzebujesz kilku składników: ryby, bulionu lub wody, przypraw i warzyw. Rybę umyj i osusz, następnie dopraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę lub czosnek. Dodaj rybę i zalej bulionem lub wodą. Duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Przykładowe przepisy na duszoną rybę:

  • Karp w sosie pomidorowym: filety z karpia dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Filety karpia ułóż w sosie i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Pstrąg łososiowy z warzywami: filety z pstrąga łososiowego dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj filety pstrąga łososiowego i paprykę. Całość zalej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Te przepisy są proste w przygotowaniu i sprawdzą się na świątecznym stole. Ryby przygotowane w ten sposób są zdrowe, lekkostrawne i mniej kaloryczne niż smażone.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟