Zapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kaloryczny

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Tradycyjnie jest to karp smażony, jednak jest to sposób dość kaloryczny i niekoniecznie zdrowy. Dlatego warto wypróbować inne przepisy, które są mniej tłuste i bardziej wartościowe odżywczo.

Zapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kalorycznyZapomnij o rybach smażonych na głębokim tłuszczu. Ten sposób jest zdrowszy i mniej kaloryczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michalina Podkalicka
Marcin Michałowski

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, co oznacza, że czas zastanowić się nad menu na wigilijny stół. Tradycyjnie królować będzie karp smażony, ale warto rozważyć alternatywy, zwłaszcza dla tych, którzy chcą uniknąć smażenia na głębokim tłuszczu. Dorsz w aromatycznym sosie czy łosoś z piekarnika to tylko niektóre propozycje, które zachwycą podniebienia i zdrowo wpiszą się w świąteczny klimat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Zdrowa ryba na Boże Narodzenie

Ryby to zdrowy i wartościowy element diety. Jednak tradycyjne smażenie na głębokim tłuszczu znacznie podnosi ich kaloryczność i zmniejsza walory smakowe. Oto kilka zdrowszych i mniej kalorycznych sposobów na przygotowanie ryb.

Pieczenie w piekarniku to najzdrowszy sposób na przygotowanie ryby. Zachowuje ona swój naturalny smak i aromat, a przy tym jest mniej kaloryczna niż smażona.

Do pieczenia ryby w piekarniku potrzebujesz tylko kilku składników: ryby, soli, pieprzu i oleju. Umyj i osusz ją, następnie natrzyj solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż odrobinę oleju, a na nim ułóż rybę. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 30 minut.

Przykładowe przepisy na rybę z piekarnika:

  • Łosoś z cytrynową nutą: filet z łososia natrzyj sokiem z cytryny, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż odrobinę masła, a na nim ułóż rybę. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 45 minut.
  • Dorsz w sosie z papryką: filety z dorsza dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną dymkę, dodaj drobno pokrojoną paprykę i zalej bulionem. Filety dorsza ułóż w sosie i gotuj przez około 10 minut.

Duszona ryba jest równie zdrowa jak pieczona

Do duszenia ryby potrzebujesz kilku składników: ryby, bulionu lub wody, przypraw i warzyw. Rybę umyj i osusz, następnie dopraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę lub czosnek. Dodaj rybę i zalej bulionem lub wodą. Duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Przykładowe przepisy na duszoną rybę:

  • Karp w sosie pomidorowym: filety z karpia dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Filety karpia ułóż w sosie i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Pstrąg łososiowy z warzywami: filety z pstrąga łososiowego dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na dnie naczynia z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, a na nim podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj filety pstrąga łososiowego i paprykę. Całość zalej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Te przepisy są proste w przygotowaniu i sprawdzą się na świątecznym stole. Ryby przygotowane w ten sposób są zdrowe, lekkostrawne i mniej kaloryczne niż smażone.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku