Smaczniejsza od łososia. Po ten gatunek ryby warto sięgać częściej
Świąteczne menu w dużej mierze zdominowane jest przez ryby. Dziś podpowiem, na jaki gatunek szczególnie warto zwrócić uwagę.
09.12.2023 | aktual.: 09.12.2023 13:56
Choć ze świętami Bożego Narodzenia w głównej mierze kojarzy się karp oraz śledzie, nikt nie powiedział, że to koniec całej listy. Istnieje masa ciekawych alternatyw, które warto wziąć pod uwagę. Dlaczego? Po pierwsze, aby w kuchni nie zrobiło się nudno. Po drugie, nowy przepis to szansa odkrycia zupełnie nowych smaków.
To jednak nie koniec. Otóż przy wyborze ryby warto zwrócić również uwagę na jej wartości odżywcze. I tak się składa, że jest jeden rodzaj ryby, który skrywa ogromny potencjał pod tym względem. Jednocześnie nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem, ale już za moment to zmienimy. Bohaterki dzisiejszego artykułu nie może zabraknąć na świątecznym stole w tym roku. Po prostu nie ma takiej opcji!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto postawić na mirunę?
Choć na rynku dostępna jest cała masa ryb, dziś chciałabym namówić cię do skupienia się na konkretnym przykładzie. Jest to genialna miruna, która nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze zawiera niewiele kalorii. 100 g ryby to zaledwie ok. 75 kcal, dlatego można jeść ją bez wyrzutów sumienia. Co więcej, nie znajdziesz w niej zbyt wielu ości, dlatego tym bardziej jej konsumpcja to czysta przyjemność.
Samo mięso miruny jest chude, białe i bardzo delikatne. Świetnie nadaje się do przygotowania wielu dań, dlatego też pomysłów na wykorzystanie dzisiejszej bohaterki w kuchni z pewnością nie zabraknie.
Oprócz smaku i łatwości w przygotowaniu miruna wyróżnia się czymś jeszcze na tle innych ryb. Otóż jest to bardzo zdrowa ryba, która zawiera wiele wartości odżywczych. Wspomnieć należy tu, chociażby o witaminach: A, z grupy B, D3 oraz minerałach: potasie, fosforze, czy żelazie. Oczywiście miruna to także cenne źródło białka oraz kwasów omega-3.
Jak przyrządzić mirunę w kuchni?
Miruna to naprawdę wyjątkowa ryba, dlatego praca z nią w kuchni to czysta przyjemność. Jak już wspomniałam, jest ona uniwersalna, dlatego możesz spokojnie ją piec, smażyć, gotować na parze czy też dusić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazła się ona również na wigilijnym stole. Możesz wykorzystać ją m.in. do przygotowania ryby po grecku.
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jaka ryba najczęściej gości na twoim świątecznym stole. Czy jest to tradycyjny karp? A może zupełnie inny rodzaj ryby?