Smaczniejsza od łososia. Po ten gatunek ryby warto sięgać częściej

Świąteczne menu w dużej mierze zdominowane jest przez ryby. Dziś podpowiem, na jaki gatunek szczególnie warto zwrócić uwagę.

Miruna to bardzo pożywna i smaczna rybaMiruna to bardzo pożywna i smaczna ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Marzena Pęcak

Choć ze świętami Bożego Narodzenia w głównej mierze kojarzy się karp oraz śledzie, nikt nie powiedział, że to koniec całej listy. Istnieje masa ciekawych alternatyw, które warto wziąć pod uwagę. Dlaczego? Po pierwsze, aby w kuchni nie zrobiło się nudno. Po drugie, nowy przepis to szansa odkrycia zupełnie nowych smaków. 

To jednak nie koniec. Otóż przy wyborze ryby warto zwrócić również uwagę na jej wartości odżywcze. I tak się składa, że jest jeden rodzaj ryby, który skrywa ogromny potencjał pod tym względem. Jednocześnie nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem, ale już za moment to zmienimy. Bohaterki dzisiejszego artykułu nie może zabraknąć na świątecznym stole w tym roku. Po prostu nie ma takiej opcji!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Dlaczego warto postawić na mirunę?

Choć na rynku dostępna jest cała masa ryb, dziś chciałabym namówić cię do skupienia się na konkretnym przykładzie. Jest to genialna miruna, która nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze zawiera niewiele kalorii. 100 g ryby to zaledwie ok. 75 kcal, dlatego można jeść ją bez wyrzutów sumienia. Co więcej, nie znajdziesz w niej zbyt wielu ości, dlatego tym bardziej jej konsumpcja to czysta przyjemność. 

Samo mięso miruny jest chude, białe bardzo delikatne. Świetnie nadaje się do przygotowania wielu dań, dlatego też pomysłów na wykorzystanie dzisiejszej bohaterki w kuchni z pewnością nie zabraknie. 

Oprócz smaku i łatwości w przygotowaniu miruna wyróżnia się czymś jeszcze na tle innych ryb. Otóż jest to bardzo zdrowa ryba, która zawiera wiele wartości odżywczych. Wspomnieć należy tu, chociażby o witaminach: A, z grupy B, D3 oraz minerałach: potasie, fosforze, czy żelazie. Oczywiście miruna to także cenne źródło białka oraz kwasów omega-3

Na bazie miruny zrobisz wiele smacznych przepisów
Na bazie miruny zrobisz wiele smacznych przepisów © Adobe Stock | robert6666

Jak przyrządzić mirunę w kuchni?

Miruna to naprawdę wyjątkowa ryba, dlatego praca z nią w kuchni to czysta przyjemność. Jak już wspomniałam, jest ona uniwersalna, dlatego możesz spokojnie ją piec, smażyć, gotować na parze czy też dusić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazła się ona również na wigilijnym stole. Możesz wykorzystać ją m.in. do przygotowania ryby po grecku. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jaka ryba najczęściej gości na twoim świątecznym stole. Czy jest to tradycyjny karp? A może zupełnie inny rodzaj ryby?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇