Metoda "paluszka" zdradza, jak długo moczyć śledzie. Mało kto ją zna, a wiele ułatwia

Kolacja wigilijna bez śledzi? To w ogóle możliwe? Okazuje się, że w niektórych domach tak się zdarza, jednak nie będziemy się teraz nad tym rozwodzić. Skupimy się na moczeniu śledzi. W jaki sposób to robić i przede wszystkim jak długo?

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych urządzeń. Wystarczy, że użyjesz... palca i języka. Tak, dobrze czytasz: palec i język. Jedyne, co musisz zrobić, to koniuszkiem palca przejechać po rybie i ją posmakować. Pozostałą kwestią jest czas moczenia śledzi. Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Zależy to od najróżniejszych czynników, na przykład od tego, z jakiego przepisu korzystasz lub jaki smak cię satysfakcjonuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Jak długo moczyć śledzie na święta?

Śledzie są różne: mamy solone płaty, moskaliki lub śledzie w oleju. Każde smakują zupełnie inaczej. Musisz jednak pamiętać o tym, by wybrać odpowiednie mięso. Powinno być ono wyraziste w smaku, jędrne oraz miękkie. Dlatego też najlepsze będą solone płaty śledziowe, które na początku trzeba wymoczyć. Jak długo? Zależy od tego, jak bardzo słony jest śledź, dlatego też trzeba robić to z wyczuciem. Pamiętaj, że słone śledzie strasznie psują smak każdej potrawy i nawet najlepiej przygotowana sałatka śledziowa będzie zbyt słona. Jedyne, co zapamiętasz z Wigilii, to fakt, że krzywiłeś się jedząc.

śledź
śledź © flickr

Zanim zaczniesz moczyć śledzie, sprawdź palcem, jak bardzo są słone. Dzięki temu łatwo dobierzesz czas moczenia. Im mniej słone, tym krótszy on będzie. Teraz zalej rybę zimną wodą i po prostu ją na jakiś czas zostaw. Co chwilę rób test paluszka, dzięki temu od razu zauważysz, czy nadmiar soli zszedł. Dobre śledzie powinny być tylko lekko słone, dzięki temu niczego nie zepsują.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość