Metoda "paluszka" zdradza, jak długo moczyć śledzie. Mało kto ją zna, a wiele ułatwia

Kolacja wigilijna bez śledzi? To w ogóle możliwe? Okazuje się, że w niektórych domach tak się zdarza, jednak nie będziemy się teraz nad tym rozwodzić. Skupimy się na moczeniu śledzi. W jaki sposób to robić i przede wszystkim jak długo?

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych urządzeń. Wystarczy, że użyjesz... palca i języka. Tak, dobrze czytasz: palec i język. Jedyne, co musisz zrobić, to koniuszkiem palca przejechać po rybie i ją posmakować. Pozostałą kwestią jest czas moczenia śledzi. Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Zależy to od najróżniejszych czynników, na przykład od tego, z jakiego przepisu korzystasz lub jaki smak cię satysfakcjonuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Jak długo moczyć śledzie na święta?

Śledzie są różne: mamy solone płaty, moskaliki lub śledzie w oleju. Każde smakują zupełnie inaczej. Musisz jednak pamiętać o tym, by wybrać odpowiednie mięso. Powinno być ono wyraziste w smaku, jędrne oraz miękkie. Dlatego też najlepsze będą solone płaty śledziowe, które na początku trzeba wymoczyć. Jak długo? Zależy od tego, jak bardzo słony jest śledź, dlatego też trzeba robić to z wyczuciem. Pamiętaj, że słone śledzie strasznie psują smak każdej potrawy i nawet najlepiej przygotowana sałatka śledziowa będzie zbyt słona. Jedyne, co zapamiętasz z Wigilii, to fakt, że krzywiłeś się jedząc.

śledź
śledź © flickr

Zanim zaczniesz moczyć śledzie, sprawdź palcem, jak bardzo są słone. Dzięki temu łatwo dobierzesz czas moczenia. Im mniej słone, tym krótszy on będzie. Teraz zalej rybę zimną wodą i po prostu ją na jakiś czas zostaw. Co chwilę rób test paluszka, dzięki temu od razu zauważysz, czy nadmiar soli zszedł. Dobre śledzie powinny być tylko lekko słone, dzięki temu niczego nie zepsują.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje