Szybciej nie zrobisz tak pysznych śledzi. Sekretny przepis proboszcza
Szast-prast i gotowe. Śledzie proboszcza zrobisz szybko i na bazie tylko kilku składników. Wystarczy, że sięgniesz po nasz sezonowy skarb. Trudno o bardziej udane połączenie.
08.12.2023 07:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Śledzie proboszcza to przepyszny i bardzo łatwy sposób na wykorzystanie rybnych płatów. Przygotujesz je bez niezliczonych ilości przypraw i dodatków. Aromatyczne i ekstremalnie wyraziste w smaku śledzie swoją wyjątkowość zawdzięczają jednemu dodatkowi. To połączenie to majstersztyk. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na świąteczne śledzie. Wystarczy, że dodasz nasz sezonowy skarb
Nie ma śledzi proboszcza bez tego dodatku. Mowa oczywiście o marynowanych grzybkach. Mogą to być podgrzybki, mogą borowiki, a jeśli na półkach w twojej kuchni brakuje słoiczków z domowej roboty grzybami, możesz wykorzystać sklepową marynowaną pieczarkę. Śledzie proboszcz są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ponadto sprawdzą się podczas wielu różnych okazji, nie tylko w święta czy sylwestra.
Do tego wystarczy wkroić odrobinę cebuli i świeżej natki pietruszki. Cebulę warto wcześniej sparzyć - przez to będzie bardziej miękka oraz jej smak stanie się łagodniejszy. Oczywiście jeśli lubisz wyrazistość białej cebuli, możesz dorzucić do śledzia surowe piórka. Pamiętaj jednak, że zarówno śledź, jak i marynowane grzyby charakteryzuje intensywny smak.
Pamiętaj, by wcześniej odstawić śledzie do namoczenia. Najlepiej sprawdzi się woda (choć może to też być mleko lub piwo). Co jakiś czas warto wymienić płyn, w którym moczysz płaty rybne na świeży. Śledzie moczymy ok. 4 godziny. Zanim przejdziesz do krojenia ryby, osusz ją za pomocą ręcznika papierowego.
Zobacz także
Śledzie proboszcza. Przepis
Składniki:
- 700 g płatów śledziowych,
- 400 g ulubionych marynowanych grzybków,
- 1 cebula,
- 80 ml oleju,
- natka pietruszki,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe odłóż do namoczenia na kilka godzin. Kiedy będą gotowe, pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka i sparz, by nieco zmiękła i miała łagodniejszy smak.
- Marynowane grzybki pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj, dodając olej. Całość oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Śledzie proboszcza podawaj schłodzone, udekorowane świeżą natką i paskami marynowanej papryki.