Szybciej nie zrobisz tak pysznych śledzi. Sekretny przepis proboszcza
Szast-prast i gotowe. Śledzie proboszcza zrobisz szybko i na bazie tylko kilku składników. Wystarczy, że sięgniesz po nasz sezonowy skarb. Trudno o bardziej udane połączenie.
Śledzie proboszcza to przepyszny i bardzo łatwy sposób na wykorzystanie rybnych płatów. Przygotujesz je bez niezliczonych ilości przypraw i dodatków. Aromatyczne i ekstremalnie wyraziste w smaku śledzie swoją wyjątkowość zawdzięczają jednemu dodatkowi. To połączenie to majstersztyk. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć
Pomysł na świąteczne śledzie. Wystarczy, że dodasz nasz sezonowy skarb
Nie ma śledzi proboszcza bez tego dodatku. Mowa oczywiście o marynowanych grzybkach. Mogą to być podgrzybki, mogą borowiki, a jeśli na półkach w twojej kuchni brakuje słoiczków z domowej roboty grzybami, możesz wykorzystać sklepową marynowaną pieczarkę. Śledzie proboszcz są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ponadto sprawdzą się podczas wielu różnych okazji, nie tylko w święta czy sylwestra.
Do tego wystarczy wkroić odrobinę cebuli i świeżej natki pietruszki. Cebulę warto wcześniej sparzyć - przez to będzie bardziej miękka oraz jej smak stanie się łagodniejszy. Oczywiście jeśli lubisz wyrazistość białej cebuli, możesz dorzucić do śledzia surowe piórka. Pamiętaj jednak, że zarówno śledź, jak i marynowane grzyby charakteryzuje intensywny smak.
Pamiętaj, by wcześniej odstawić śledzie do namoczenia. Najlepiej sprawdzi się woda (choć może to też być mleko lub piwo). Co jakiś czas warto wymienić płyn, w którym moczysz płaty rybne na świeży. Śledzie moczymy ok. 4 godziny. Zanim przejdziesz do krojenia ryby, osusz ją za pomocą ręcznika papierowego.
Śledzie proboszcza. Przepis
Składniki:
- 700 g płatów śledziowych,
- 400 g ulubionych marynowanych grzybków,
- 1 cebula,
- 80 ml oleju,
- natka pietruszki,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe odłóż do namoczenia na kilka godzin. Kiedy będą gotowe, pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka i sparz, by nieco zmiękła i miała łagodniejszy smak.
- Marynowane grzybki pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj, dodając olej. Całość oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Śledzie proboszcza podawaj schłodzone, udekorowane świeżą natką i paskami marynowanej papryki.