Przestań moczyć śledzie w mleku. Na święta wypróbuj lepszy patent

Moczenie śledziowych płatów w mleku nie jest złym pomysłem, ale można zrobić to lepiej. Wystarczy przygotować bardzo prostą zalewę. Dzięki niej ryby nabiorą ciekawego smaku i delikatnej konsystencji. Specjały stworzone na bazie tak przygotowanych śledzi z pewnością przypadną do gustu każdemu.

W czym moczyć śledzie?W czym moczyć śledzie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moczenie śledziowych płatów w mleku pozwala pozbyć się nadmiaru soli z ryb, sprawia, że śledzie stają się bardziej kruche i nabierają delikatnego smaku. Dla wielu standardem jest taka praktyka. Niemniej nie jest to jedyny patent na przygotowanie śledzi do dalszej obróbki. Zobacz, w czym warto moczyć ryby, by nabrały ciekawego smaku i delikatnej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

W czym moczyć śledzie? Niezawodny patent

Zamiast mleka do moczenia śledzi można wykorzystać piwo z dodatkiem przypraw. Ta metoda pozwala nie tylko na uzyskanie miękkiej konsystencji ryb, ale również na nadanie im niepowtarzalnego, lekko kwaskowego posmaku. Przygotowanie zalewy piwnej nie wymaga specjalnych umiejętności ani dużego wysiłku. Wystarczy zaopatrzyć się w pół litra piwa (może być jasne lub ciemne) oraz kilka przypraw, takich jak trzy całe listki laurowe i pięć ziarenek czarnego pieprzu.

Piwo należy przelać do garnka, dodać przyprawy, a następnie podgrzewać miksturę na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dzięki temu przyprawy szybko uwolnią swój aromat. Po tym czasie należy zdjąć garnek z palnika i pozostawić piwo do wystygnięcia. Kiedy piwo ostygnie, filety śledziowe należy przełożyć do osobnego naczynia i zalać je przestudzonym płynem z przyprawami. Następnie naczynie należy szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce (na przykład do lodówki) na 12-14 godzin. Po tym czasie rybę wyjmujemy i opłukujemy. Tak przygotowane śledzie można przyrządzić według dowolnie wybranego przepisu.

Jak przygotować śledzie na święta?
Jak przygotować śledzie na święta? © Pixabay

Śledzie na święta. Jakie dania przygotować?

Śledzie można podać na wiele sposobów. Świetnie komponują się ze śmietaną, pomidorami lub rodzynkami, a także kiszonym ogórkiem. Doskonale sprawdzają się też jako składnik sałatek. Jednak pamiętajcie, aby nie przechowywać filetów zbyt długo. Surowe ryby bez solanki najlepiej spożyć w ciągu 48 godzin.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem