Przestań moczyć śledzie w mleku. Na święta wypróbuj lepszy patent
Moczenie śledziowych płatów w mleku nie jest złym pomysłem, ale można zrobić to lepiej. Wystarczy przygotować bardzo prostą zalewę. Dzięki niej ryby nabiorą ciekawego smaku i delikatnej konsystencji. Specjały stworzone na bazie tak przygotowanych śledzi z pewnością przypadną do gustu każdemu.
29.11.2023 17:18
Moczenie śledziowych płatów w mleku pozwala pozbyć się nadmiaru soli z ryb, sprawia, że śledzie stają się bardziej kruche i nabierają delikatnego smaku. Dla wielu standardem jest taka praktyka. Niemniej nie jest to jedyny patent na przygotowanie śledzi do dalszej obróbki. Zobacz, w czym warto moczyć ryby, by nabrały ciekawego smaku i delikatnej konsystencji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W czym moczyć śledzie? Niezawodny patent
Zamiast mleka do moczenia śledzi można wykorzystać piwo z dodatkiem przypraw. Ta metoda pozwala nie tylko na uzyskanie miękkiej konsystencji ryb, ale również na nadanie im niepowtarzalnego, lekko kwaskowego posmaku. Przygotowanie zalewy piwnej nie wymaga specjalnych umiejętności ani dużego wysiłku. Wystarczy zaopatrzyć się w pół litra piwa (może być jasne lub ciemne) oraz kilka przypraw, takich jak trzy całe listki laurowe i pięć ziarenek czarnego pieprzu.
Piwo należy przelać do garnka, dodać przyprawy, a następnie podgrzewać miksturę na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dzięki temu przyprawy szybko uwolnią swój aromat. Po tym czasie należy zdjąć garnek z palnika i pozostawić piwo do wystygnięcia. Kiedy piwo ostygnie, filety śledziowe należy przełożyć do osobnego naczynia i zalać je przestudzonym płynem z przyprawami. Następnie naczynie należy szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce (na przykład do lodówki) na 12-14 godzin. Po tym czasie rybę wyjmujemy i opłukujemy. Tak przygotowane śledzie można przyrządzić według dowolnie wybranego przepisu.
Śledzie na święta. Jakie dania przygotować?
Śledzie można podać na wiele sposobów. Świetnie komponują się ze śmietaną, pomidorami lub rodzynkami, a także kiszonym ogórkiem. Doskonale sprawdzają się też jako składnik sałatek. Jednak pamiętajcie, aby nie przechowywać filetów zbyt długo. Surowe ryby bez solanki najlepiej spożyć w ciągu 48 godzin.
Zobaczcie nasze propozycje na dania ze śledziami w roli głównej: