Ania Starmach robi przepyszne śledzie w śmietanie. Będziesz się nimi zajadać nie tylko od święta

Śledzie w śmietanie to chyba jedno z najprostszych polskich dań narodowych. Najbardziej popularne były w czasach PRL, chociaż i teraz możemy zjeść je w wielu domach. To połączenie jest bardzo osobliwe, ale nie da się mu oprzeć. Przepyszne śledzie w śmietanie robi Ania Starmach. Od razu się w nich zakochasz.

Śledzie w śmietanieŚledzie w śmietanie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Śledzie znane były już w czasach średniowiecza. Uznawało się je wtedy za danie postne i przygotowywało w piątki oraz podczas wielkiego postu. Zajadali się nimi i biedni, i bogaci, bo ryba ta była wszechobecne dostępna. Ogromnym jej fanem był sam Władysław Jagiełło. Wspominał o niej Gall Anonim w swoich kronikach. O śledziach pisał również Adam Mickiewicz. Wieszcz narodowy umieścił notkę o nim w swoim wielkim dziele, "Dziadach części III".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Od wielu lat przygotowuje się na przykład śledzie w śmietanie, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL. Wtedy zajadali się nimi niemalże wszyscy Polacy. W tym daniu główną rolę grały śledzie, a całości dopełniała cebula. W niektórych rejonach w przepisie używa się jabłek, w innych są one pomijane.

Śledzie w śmietanie według Ani Starmach - przepis

Aby zrobić śledzie w śmietanie według przepisu Ani Starmach, potrzebujesz:

  • 500 ml kwaśnej śmietany,
  • 8 filetów śledziowych (najlepiej w zalewie octowej),
  • 3 jabłek,
  • 2 cebul,
  • łyżeczki cukru,
  • łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie),
  • łyżeczki chrzanu (opcjonalnie),
  • soku z cytryny,
  • soli oraz pieprzu do smaku.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie © Flickr

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, a obraną cebulę w dość cienkie piórka.
  2. Obydwa składniki skrop sokiem z cytryny i posyp je dodatkowo koperkiem oraz chrzanem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj od razu kwaśną śmietanę i dopraw cukrem, pieprzem oraz solą.
  4. Pokrój śledzie (mogą mieć kształt rombu) i dorzuć do reszty składników.
  5. Ponownie wszystko wymieszaj.
  6. Śledzie w śmietanie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce. Wtedy wszystkie smaki fajnie się połączą i będą ze sobą idealnie współgrać.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości