Ania Starmach robi przepyszne śledzie w śmietanie. Będziesz się nimi zajadać nie tylko od święta

Śledzie w śmietanie to chyba jedno z najprostszych polskich dań narodowych. Najbardziej popularne były w czasach PRL, chociaż i teraz możemy zjeść je w wielu domach. To połączenie jest bardzo osobliwe, ale nie da się mu oprzeć. Przepyszne śledzie w śmietanie robi Ania Starmach. Od razu się w nich zakochasz.

Śledzie w śmietanieŚledzie w śmietanie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Śledzie znane były już w czasach średniowiecza. Uznawało się je wtedy za danie postne i przygotowywało w piątki oraz podczas wielkiego postu. Zajadali się nimi i biedni, i bogaci, bo ryba ta była wszechobecne dostępna. Ogromnym jej fanem był sam Władysław Jagiełło. Wspominał o niej Gall Anonim w swoich kronikach. O śledziach pisał również Adam Mickiewicz. Wieszcz narodowy umieścił notkę o nim w swoim wielkim dziele, "Dziadach części III".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Od wielu lat przygotowuje się na przykład śledzie w śmietanie, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL. Wtedy zajadali się nimi niemalże wszyscy Polacy. W tym daniu główną rolę grały śledzie, a całości dopełniała cebula. W niektórych rejonach w przepisie używa się jabłek, w innych są one pomijane.

Śledzie w śmietanie według Ani Starmach - przepis

Aby zrobić śledzie w śmietanie według przepisu Ani Starmach, potrzebujesz:

  • 500 ml kwaśnej śmietany,
  • 8 filetów śledziowych (najlepiej w zalewie octowej),
  • 3 jabłek,
  • 2 cebul,
  • łyżeczki cukru,
  • łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie),
  • łyżeczki chrzanu (opcjonalnie),
  • soku z cytryny,
  • soli oraz pieprzu do smaku.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie © Flickr

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, a obraną cebulę w dość cienkie piórka.
  2. Obydwa składniki skrop sokiem z cytryny i posyp je dodatkowo koperkiem oraz chrzanem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj od razu kwaśną śmietanę i dopraw cukrem, pieprzem oraz solą.
  4. Pokrój śledzie (mogą mieć kształt rombu) i dorzuć do reszty składników.
  5. Ponownie wszystko wymieszaj.
  6. Śledzie w śmietanie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce. Wtedy wszystkie smaki fajnie się połączą i będą ze sobą idealnie współgrać.
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie