Ania Starmach robi przepyszne śledzie w śmietanie. Będziesz się nimi zajadać nie tylko od święta
Śledzie w śmietanie to chyba jedno z najprostszych polskich dań narodowych. Najbardziej popularne były w czasach PRL, chociaż i teraz możemy zjeść je w wielu domach. To połączenie jest bardzo osobliwe, ale nie da się mu oprzeć. Przepyszne śledzie w śmietanie robi Ania Starmach. Od razu się w nich zakochasz.
05.11.2023 08:35
Śledzie znane były już w czasach średniowiecza. Uznawało się je wtedy za danie postne i przygotowywało w piątki oraz podczas wielkiego postu. Zajadali się nimi i biedni, i bogaci, bo ryba ta była wszechobecne dostępna. Ogromnym jej fanem był sam Władysław Jagiełło. Wspominał o niej Gall Anonim w swoich kronikach. O śledziach pisał również Adam Mickiewicz. Wieszcz narodowy umieścił notkę o nim w swoim wielkim dziele, "Dziadach części III".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Od wielu lat przygotowuje się na przykład śledzie w śmietanie, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL. Wtedy zajadali się nimi niemalże wszyscy Polacy. W tym daniu główną rolę grały śledzie, a całości dopełniała cebula. W niektórych rejonach w przepisie używa się jabłek, w innych są one pomijane.
Śledzie w śmietanie według Ani Starmach - przepis
Aby zrobić śledzie w śmietanie według przepisu Ani Starmach, potrzebujesz:
- 500 ml kwaśnej śmietany,
- 8 filetów śledziowych (najlepiej w zalewie octowej),
- 3 jabłek,
- 2 cebul,
- łyżeczki cukru,
- łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie),
- łyżeczki chrzanu (opcjonalnie),
- soku z cytryny,
- soli oraz pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, a obraną cebulę w dość cienkie piórka.
- Obydwa składniki skrop sokiem z cytryny i posyp je dodatkowo koperkiem oraz chrzanem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj od razu kwaśną śmietanę i dopraw cukrem, pieprzem oraz solą.
- Pokrój śledzie (mogą mieć kształt rombu) i dorzuć do reszty składników.
- Ponownie wszystko wymieszaj.
- Śledzie w śmietanie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce. Wtedy wszystkie smaki fajnie się połączą i będą ze sobą idealnie współgrać.