PrzepisPrzekąskiAnia Starmach robi przepyszne śledzie w śmietanie. Będziesz się nimi zajadać nie tylko od święta

Ania Starmach robi przepyszne śledzie w śmietanie. Będziesz się nimi zajadać nie tylko od święta

Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Źródło zdjęć: © Getty Images

05.11.2023 08:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śledzie w śmietanie to chyba jedno z najprostszych polskich dań narodowych. Najbardziej popularne były w czasach PRL, chociaż i teraz możemy zjeść je w wielu domach. To połączenie jest bardzo osobliwe, ale nie da się mu oprzeć. Przepyszne śledzie w śmietanie robi Ania Starmach. Od razu się w nich zakochasz.

Śledzie znane były już w czasach średniowiecza. Uznawało się je wtedy za danie postne i przygotowywało w piątki oraz podczas wielkiego postu. Zajadali się nimi i biedni, i bogaci, bo ryba ta była wszechobecne dostępna. Ogromnym jej fanem był sam Władysław Jagiełło. Wspominał o niej Gall Anonim w swoich kronikach. O śledziach pisał również Adam Mickiewicz. Wieszcz narodowy umieścił notkę o nim w swoim wielkim dziele, "Dziadach części III".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od wielu lat przygotowuje się na przykład śledzie w śmietanie, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL. Wtedy zajadali się nimi niemalże wszyscy Polacy. W tym daniu główną rolę grały śledzie, a całości dopełniała cebula. W niektórych rejonach w przepisie używa się jabłek, w innych są one pomijane.

Śledzie w śmietanie według Ani Starmach - przepis

Aby zrobić śledzie w śmietanie według przepisu Ani Starmach, potrzebujesz:

  • 500 ml kwaśnej śmietany,
  • 8 filetów śledziowych (najlepiej w zalewie octowej),
  • 3 jabłek,
  • 2 cebul,
  • łyżeczki cukru,
  • łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie),
  • łyżeczki chrzanu (opcjonalnie),
  • soku z cytryny,
  • soli oraz pieprzu do smaku.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie© Flickr

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, a obraną cebulę w dość cienkie piórka.
  2. Obydwa składniki skrop sokiem z cytryny i posyp je dodatkowo koperkiem oraz chrzanem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj od razu kwaśną śmietanę i dopraw cukrem, pieprzem oraz solą.
  4. Pokrój śledzie (mogą mieć kształt rombu) i dorzuć do reszty składników.
  5. Ponownie wszystko wymieszaj.
  6. Śledzie w śmietanie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce. Wtedy wszystkie smaki fajnie się połączą i będą ze sobą idealnie współgrać.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także