Sałatka piwowara to hit rodzinnych imprez. Kiedy pojawia się na stole, goście wyrywają sobie miskę z rąk
Sałatka piwowara to gratka dla fanów śledzi i wyrazistych smakowych połączeń. Jak żadna inna odnajdzie się na imprezowym stole i z miejsca stanie się sałatkowym ulubieńcem.
26.10.2023 | aktual.: 26.10.2023 09:41
Śledziowa sałatka piwowara to absolutny hit domówek i rodzinnych imprez. Ma charakterystyczny smak pełen śledziowej wyrazistości, ostrości chrzanu i słodkości groszku. Szczypiorek i kremowy sos wieńczą dzieło, tworząc nietuzinkową potrawę, która śmiało zastąpi suty obiad. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moczenie ryb do sałatki śledziowej
Moczenie śledzi jest procesem, który ma na celu usunięcie nadmiaru soli i poprawienie smaku ryb. Niektóre śledzie są sprzedawane już namoczone i gotowe do spożycia, inne wymagają moczenia przed konsumpcją. Tak jest w przypadku śledzi solonych z beczki lub filetów śledziowych z solanki. Jeśli to na ich bazie planujesz stworzyć sałatkę piwowara, pamiętaj, by wcześniej dobrze je wymoczyć. Jak?
Filety śledziowe umieść w dużej misce, zalej zimną wodą i odstaw na kilka (od 1 do 24) godzin. Czas moczenia zależy m.in. od zawartości soli w solance, więc co jakiś czas sprawdzaj smak ryby. Śledziom z solanki wystarczą 3 godziny, natomiast te z beczki będą potrzebować ok. 24 godzin. Pamiętaj też o wymianie wody podczas moczenia filetów. Po upływie ustalonego czasu osusz ryby.
Zobacz także
Śledziowa sałatka piwowara. Przepis
Składniki:
- 3 solone płaty śledziowe,
- 300 g marynowanych grzybków,
- 6 ogórków konserwowych,
- 100 g groszku konserwowego,
- mały kalafior,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- oregano,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka chrzanu.
Przygotowanie:
- Wymoczone filety śledziowe pokrój w niewielką kostkę.
- Kalafior ugotuj i podziel na małe różyczki, ogórki pokrój w kostkę, a grzybki według uznania.
- Szczypiorek posiekaj, groszek odsącz z zalewy. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
- W oddzielnej misce połącz chrzan, z majonezem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Tak przygotowany sos dodaj do sałatki i całość dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę piwowara przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin.