Sałatka piwowara to hit rodzinnych imprez. Kiedy pojawia się na stole, goście wyrywają sobie miskę z rąk
Sałatka piwowara to gratka dla fanów śledzi i wyrazistych smakowych połączeń. Jak żadna inna odnajdzie się na imprezowym stole i z miejsca stanie się sałatkowym ulubieńcem.
Śledziowa sałatka piwowara to absolutny hit domówek i rodzinnych imprez. Ma charakterystyczny smak pełen śledziowej wyrazistości, ostrości chrzanu i słodkości groszku. Szczypiorek i kremowy sos wieńczą dzieło, tworząc nietuzinkową potrawę, która śmiało zastąpi suty obiad. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj
Moczenie ryb do sałatki śledziowej
Moczenie śledzi jest procesem, który ma na celu usunięcie nadmiaru soli i poprawienie smaku ryb. Niektóre śledzie są sprzedawane już namoczone i gotowe do spożycia, inne wymagają moczenia przed konsumpcją. Tak jest w przypadku śledzi solonych z beczki lub filetów śledziowych z solanki. Jeśli to na ich bazie planujesz stworzyć sałatkę piwowara, pamiętaj, by wcześniej dobrze je wymoczyć. Jak?
Filety śledziowe umieść w dużej misce, zalej zimną wodą i odstaw na kilka (od 1 do 24) godzin. Czas moczenia zależy m.in. od zawartości soli w solance, więc co jakiś czas sprawdzaj smak ryby. Śledziom z solanki wystarczą 3 godziny, natomiast te z beczki będą potrzebować ok. 24 godzin. Pamiętaj też o wymianie wody podczas moczenia filetów. Po upływie ustalonego czasu osusz ryby.
Śledziowa sałatka piwowara. Przepis
Składniki:
- 3 solone płaty śledziowe,
- 300 g marynowanych grzybków,
- 6 ogórków konserwowych,
- 100 g groszku konserwowego,
- mały kalafior,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- oregano,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka chrzanu.
Przygotowanie:
- Wymoczone filety śledziowe pokrój w niewielką kostkę.
- Kalafior ugotuj i podziel na małe różyczki, ogórki pokrój w kostkę, a grzybki według uznania.
- Szczypiorek posiekaj, groszek odsącz z zalewy. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
- W oddzielnej misce połącz chrzan, z majonezem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Tak przygotowany sos dodaj do sałatki i całość dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę piwowara przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin.