Sałatka piwowara to hit rodzinnych imprez. Kiedy pojawia się na stole, goście wyrywają sobie miskę z rąk

Sałatka piwowara to gratka dla fanów śledzi i wyrazistych smakowych połączeń. Jak żadna inna odnajdzie się na imprezowym stole i z miejsca stanie się sałatkowym ulubieńcem.

Sałatka piwowara to hit rodzinnych imprez. Kiedy pojawia się na stole, goście wyrywają sobie miskę z rąkSałatka piwowara podbije podniebienia gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Śledziowa sałatka piwowara to absolutny hit domówek i rodzinnych imprez. Ma charakterystyczny smak pełen śledziowej wyrazistości, ostrości chrzanu i słodkości groszku. Szczypiorek i kremowy sos wieńczą dzieło, tworząc nietuzinkową potrawę, która śmiało zastąpi suty obiad. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Moczenie ryb do sałatki śledziowej

Moczenie śledzi jest procesem, który ma na celu usunięcie nadmiaru soli i poprawienie smaku ryb. Niektóre śledzie są sprzedawane już namoczone i gotowe do spożycia, inne wymagają moczenia przed konsumpcją. Tak jest w przypadku śledzi solonych z beczki lub filetów śledziowych z solanki. Jeśli to na ich bazie planujesz stworzyć sałatkę piwowara, pamiętaj, by wcześniej dobrze je wymoczyć. Jak?

Filety śledziowe umieść w dużej misce, zalej zimną wodą i odstaw na kilka (od 1 do 24) godzin. Czas moczenia zależy m.in. od zawartości soli w solance, więc co jakiś czas sprawdzaj smak ryby. Śledziom z solanki wystarczą 3 godziny, natomiast te z beczki będą potrzebować ok. 24 godzin. Pamiętaj też o wymianie wody podczas moczenia filetów. Po upływie ustalonego czasu osusz ryby.

Śledzie są doskonałym składnikiem sałatek
Śledzie są doskonałym składnikiem sałatek © Freepik | timolina

Śledziowa sałatka piwowara. Przepis

Składniki:

  • 3 solone płaty śledziowe,
  • 300 g marynowanych grzybków,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • mały kalafior,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka chrzanu.

Przygotowanie:

  1. Wymoczone filety śledziowe pokrój w niewielką kostkę.
  2. Kalafior ugotuj i podziel na małe różyczki, ogórki pokrój w kostkę, a grzybki według uznania.
  3. Szczypiorek posiekaj, groszek odsącz z zalewy. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  4. W oddzielnej misce połącz chrzan, z majonezem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Tak przygotowany sos dodaj do sałatki i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Gotową sałatkę piwowara przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo