Sałatka piwowara to hit rodzinnych imprez. Kiedy pojawia się na stole, goście wyrywają sobie miskę z rąk

Sałatka piwowara to gratka dla fanów śledzi i wyrazistych smakowych połączeń. Jak żadna inna odnajdzie się na imprezowym stole i z miejsca stanie się sałatkowym ulubieńcem.

Sałatka piwowara podbije podniebienia gościSałatka piwowara podbije podniebienia gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śledziowa sałatka piwowara to absolutny hit domówek i rodzinnych imprez. Ma charakterystyczny smak pełen śledziowej wyrazistości, ostrości chrzanu i słodkości groszku. Szczypiorek i kremowy sos wieńczą dzieło, tworząc nietuzinkową potrawę, która śmiało zastąpi suty obiad. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Moczenie ryb do sałatki śledziowej

Moczenie śledzi jest procesem, który ma na celu usunięcie nadmiaru soli i poprawienie smaku ryb. Niektóre śledzie są sprzedawane już namoczone i gotowe do spożycia, inne wymagają moczenia przed konsumpcją. Tak jest w przypadku śledzi solonych z beczki lub filetów śledziowych z solanki. Jeśli to na ich bazie planujesz stworzyć sałatkę piwowara, pamiętaj, by wcześniej dobrze je wymoczyć. Jak?

Filety śledziowe umieść w dużej misce, zalej zimną wodą i odstaw na kilka (od 1 do 24) godzin. Czas moczenia zależy m.in. od zawartości soli w solance, więc co jakiś czas sprawdzaj smak ryby. Śledziom z solanki wystarczą 3 godziny, natomiast te z beczki będą potrzebować ok. 24 godzin. Pamiętaj też o wymianie wody podczas moczenia filetów. Po upływie ustalonego czasu osusz ryby.

Śledzie są doskonałym składnikiem sałatek
Śledzie są doskonałym składnikiem sałatek © Freepik | timolina

Śledziowa sałatka piwowara. Przepis

Składniki:

  • 3 solone płaty śledziowe,
  • 300 g marynowanych grzybków,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • mały kalafior,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka chrzanu.

Przygotowanie:

  1. Wymoczone filety śledziowe pokrój w niewielką kostkę.
  2. Kalafior ugotuj i podziel na małe różyczki, ogórki pokrój w kostkę, a grzybki według uznania.
  3. Szczypiorek posiekaj, groszek odsącz z zalewy. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  4. W oddzielnej misce połącz chrzan, z majonezem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Tak przygotowany sos dodaj do sałatki i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Gotową sałatkę piwowara przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat