Polacy zajadają się łososiem i dorszem, a nie doceniają innej ryby. Ma niewiele ości i delikatne mięso

Dlaczego warto jeść jesiotra?
Dlaczego warto jeść jesiotra?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.10.2023 14:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Imponuje rozmiarami, pamięta zamierzchłe czasy, był przysmakiem królów. Jesiotr - bo o nim mowa - to jedna z najsmaczniejszych ryb, a wciąż przegrywa z łososiem czy dorszem. Delikatnie mięso jesiotra polubią nawet najwybredniejsi, a dzięki temu, że mało ości, dobrze odnajdzie się w dziecięcym menu.

Jesiotr potocznie to duża ryba wędrowna jesiotrokształtna, zwykle z rodziny jesiotrowatych. Naturalnym środowiskiem jesiotra są wody w rejonach ujść większych rzek Chin, Kazachstanu i Rosji, obszaru środkowej i części północnej Azji. W Polsce natomiast gatunek ten nie żeruje na wolności. W hodowlach zaś znajdziemy jesiotra syberyjskiego, rosyjskiego, sterlet czy siewruga. Obecnie prawie wszystkie gatunki ryb jesiotrowatych zostały uznane za zagrożone wyginięciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesiotr - ryba nie z tego świata

Jesiotry nazywa się "żywymi skamieniałościami", gdyż zaliczane są do jednej z najstarszych grup kręgowców. To gatunek długowieczny, w sprzyjających warunkach dożywający 100 lat. Z wyglądu przypomina rybę nie z tej epoki, stąd kolejne określenie - "dinozaur naszych czasów". Może mierzyć więcej niż 200 cm długości i osiągać do 100 kg wagi.

Jesiotr bywa nazywany też "królewską rybą" - to właśnie z jego ikry powstaje czarny kawior. Walory smakowe jesiotra i czarnego kawioru znał i cenił car Ivan IV, który to na stałe wprowadził je do kremlowskiego menu. Dzisiaj rybę tę doceniamy za delikatne mięso, mało ości i liczne walory prozdrowotne.

Jesiotr europejski
Jesiotr europejski© Pixabay

Jesiotr - właściwości zdrowotne

Jesiotr jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera białko, które stanowi fundament naszej diety. Ponadto ryba ta jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Te zdrowe tłuszcze są niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia. Pomagają one obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz regulować ciśnienie krwi, co przyczynia się do redukcji ryzyka chorób serca.

Jesiotr to także cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz w metabolizmie organizmu. Ryba ta zawiera też witaminę D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz wspiera funkcje układu odpornościowego. Jesiotr to także skarbnica składników mineralnych, w tym selenu, fosforu i jodu. Selen jest silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed uszkodzeniami komórek, fosfor niezbędny jest do utrzymania zdrowych kości i zębów, natomiast jod wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie jesiotra może wpływać korzystnie na zdrowie mózgu. Kwas dokozaheksaenowy (DHA), który występuje obficie w tkankach tej ryby, jest kluczowym składnikiem mózgu i może pomagać w poprawie funkcji poznawczych oraz wspierać zdrowie psychiczne.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także