Polacy zajadają się łososiem i dorszem, a nie doceniają innej ryby. Ma niewiele ości i delikatne mięso

Imponuje rozmiarami, pamięta zamierzchłe czasy, był przysmakiem królów. Jesiotr - bo o nim mowa - to jedna z najsmaczniejszych ryb, a wciąż przegrywa z łososiem czy dorszem. Delikatnie mięso jesiotra polubią nawet najwybredniejsi, a dzięki temu, że mało ości, dobrze odnajdzie się w dziecięcym menu.

Dlaczego warto jeść jesiotra?Dlaczego warto jeść jesiotra?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesiotr potocznie to duża ryba wędrowna jesiotrokształtna, zwykle z rodziny jesiotrowatych. Naturalnym środowiskiem jesiotra są wody w rejonach ujść większych rzek Chin, Kazachstanu i Rosji, obszaru środkowej i części północnej Azji. W Polsce natomiast gatunek ten nie żeruje na wolności. W hodowlach zaś znajdziemy jesiotra syberyjskiego, rosyjskiego, sterlet czy siewruga. Obecnie prawie wszystkie gatunki ryb jesiotrowatych zostały uznane za zagrożone wyginięciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Jesiotr - ryba nie z tego świata

Jesiotry nazywa się "żywymi skamieniałościami", gdyż zaliczane są do jednej z najstarszych grup kręgowców. To gatunek długowieczny, w sprzyjających warunkach dożywający 100 lat. Z wyglądu przypomina rybę nie z tej epoki, stąd kolejne określenie - "dinozaur naszych czasów". Może mierzyć więcej niż 200 cm długości i osiągać do 100 kg wagi.

Jesiotr bywa nazywany też "królewską rybą" - to właśnie z jego ikry powstaje czarny kawior. Walory smakowe jesiotra i czarnego kawioru znał i cenił car Ivan IV, który to na stałe wprowadził je do kremlowskiego menu. Dzisiaj rybę tę doceniamy za delikatne mięso, mało ości i liczne walory prozdrowotne.

Jesiotr europejski
Jesiotr europejski © Pixabay

Jesiotr - właściwości zdrowotne

Jesiotr jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera białko, które stanowi fundament naszej diety. Ponadto ryba ta jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Te zdrowe tłuszcze są niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia. Pomagają one obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz regulować ciśnienie krwi, co przyczynia się do redukcji ryzyka chorób serca.

Jesiotr to także cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz w metabolizmie organizmu. Ryba ta zawiera też witaminę D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz wspiera funkcje układu odpornościowego. Jesiotr to także skarbnica składników mineralnych, w tym selenu, fosforu i jodu. Selen jest silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed uszkodzeniami komórek, fosfor niezbędny jest do utrzymania zdrowych kości i zębów, natomiast jod wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie jesiotra może wpływać korzystnie na zdrowie mózgu. Kwas dokozaheksaenowy (DHA), który występuje obficie w tkankach tej ryby, jest kluczowym składnikiem mózgu i może pomagać w poprawie funkcji poznawczych oraz wspierać zdrowie psychiczne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni