Nie kupuj pangi i tilapii. Ta ryba jest również tania, a o wiele smaczniejsza

Wydaje nam się, że tilapia i panga są dobre, bo tanie. Niewiele osób jednak wie, że ryby te nie należą jednak do najzdrowszych. Przeciwko nim przemawia mnóstwo argumentów. O wiele lepszym wyborem będzie makrela. Nie dość, że jest tak samo tania, to jeszcze zdrowsza i smaczniejsza.

MakrelaMakrela
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Makrela jest tłustą rybą wodną. Najczęściej spożywamy ją w formie wędzonej lub smażonej. Jeśli chodzi o ten pierwszy sposób obróbki, jest on niezwykle pozytywny. Dzięki niemu ryba nie traci swoich najważniejszych właściwości odżywczych. Nic nie stoi na przezkodzie, byśmy spróbowali jej... na surowo. Może to wydawać się dziwne, ale według Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego jest ona jednym z najzdrowszych produktów spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

100 gramów tej ryby zawiera:

  • 18,6 g białka,
  • 13,6 g tłuszczów (w tym 3,3 g nasyconych, 5,5 g tłuszczów jednonienasyceniowych, 3,3 g wielonasyceniowych, resztę stanowiły kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega 6),
  • 205 kcal,
  • witaminy B2, B3, B12, D,
  • selen, fosfor, magnez.

Makrela i jej właściwości zdrowotne

Najważniejsze jej właściwości mają związek z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Ryba wspomaga pracę serca, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także obniża poziom trójglicerydów. Poprawia również ukrwienie naczyń krwionośnych i chroni je przed odkładaniem się złego cholesterolu. Makrela chroni również przed anemią. Powinny też po nią sięgać kobiety w ciąży, gdyż zawiera foliany (w tym przypadku jednak lepiej ją upiec). Oprócz tego ryba poprawia funkcje mózgu, jak pamięć i koncentracja. Co ważne, zawiera mało rtęci, więc spokojnie możemy jeść ją nawet trzy razy w tygodniu.

Makrela
Makrela © Flickr

Makrelę możemy smażyć na przykład na oleju rzepakowym, ugotować na parze lub po prostu uwędzić. Jeśli kupujemy surową rybę, powinniśmy pokropić ją sokiem z cytryny, posypać solą i pieprze, a także natrzeć oliwą. Dzięki temu będziemy mogli ją zamarynować.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟