Ta ryba jest tania, smaczna i znacznie poprawia odporność. Idealna dla osób, które chcą schudnąć
Morszczuk powinien znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Należy do ryb niskokalorycznych i niskotłuszczowych, a do tego wyróżnia się wysoką zawartością zdrowych kwasów omega-3, przewyższając pod tym względem inne chude gatunki. Zobacz, dlaczego warto włączyć morszczuka do diety.
29.09.2023 | aktual.: 29.09.2023 15:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Morszczuk zwyczajny, naukowo znany jako Merluccius merluccius, to gatunek ryby morskiej cieszący się dużą popularnością w Europie i innych regionach Atlantyku. Ryba ta ma charakterystyczną sylwetkę, z wydłużonym ciałem i wielkimi oczami, przez co nazywana jest "wielkooką". W Polsce morszczuk jest łatwo dostępny w sklepach. Tam kupimy go zarówno świeżego, jak i mrożonego, a do tego wyróżnia się stosunkowo niską ceną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Morszczuk - dlaczego warto jeść tę rybę?
Morszczuk to doskonałe źródło wysokiej jakości białka. Białko zaś jest niezbędne do regeneracji tkanek, wzrostu mięśni i ogólnego zdrowia organizmu. Ponadto mięso morszczuka jest niskotłuszczowe i niskokaloryczne, dlatego jest polecane szczególnie osobom będącym na diecie. 100 g surowego fileta z morszczuka zawiera 89 kcal, przy czym taka sama porcja surowego łososia to już 182 kcal, a 100 g wieprzowiny ma aż 260 kcal.
Morszczuk dostarcza wielu ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina B12, witamina B6, niacyna, selen, jod, fosfor i magnez. Witamina B12 jest niezbędna dla zdrowego układu nerwowego, a jod jest ważny dla prawidłowej funkcji tarczycy. Z kolei selen zawarty w morszczuku działa korzystnie na układ odpornościowy i ma właściwości przeciwzapalne.
Warto również podkreślić, że porcja morszczuka pokrywa aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 20 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor.
Morszczuk zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Cechuje się dużą ilością kwasu DHA (0,32 g na 100 g), przewyższając pod tym względem inne chude gatunki - dorsza, mirunę czy halibuta. Co więcej, jest jedną z najmniej zanieczyszczonych rtęcią ryb (odradza się jednak spożywania tej ryby kobietom w ciąży, osobom starszym i małym dzieciom).
Morszczuk w kuchni
Mięso morszczuka jest delikatne, białe i mało tłuste. Najbardziej popularne dania z morszczukiem w roli głównej to smażone i duszone filety. Ryba ta ma delikatny, nieprzytłaczający smak, podobny do dorsza (dlatego może stanowić świetny zamiennik tej ryby).
Zobacz także
Morszczuk jest wszechstronny w kuchni. Można go smażyć, dusić, grillować, zapiekać, a także dodawać do zup i sałatek. Wybierając morszczuka, warto zwracać uwagę na źródło i metodę połowu, aby wspierać zrównoważone rybołówstwo, a także chronić morza i oceany przed nadmiernym wyławianiem ryb. Ryba powinna więc posiadać certyfikat MSC, ważny jest też certyfikat ASC.