Ta ryba jest tania, smaczna i znacznie poprawia odporność. Idealna dla osób, które chcą schudnąć

Morszczuk powinien znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Należy do ryb niskokalorycznych i niskotłuszczowych, a do tego wyróżnia się wysoką zawartością zdrowych kwasów omega-3, przewyższając pod tym względem inne chude gatunki. Zobacz, dlaczego warto włączyć morszczuka do diety.

Ta ryba jest tania, smaczna i znacznie poprawia odporność. Idealna dla osób, które chcą schudnąćMorszczuk należy do ryb chudych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Morszczuk zwyczajny, naukowo znany jako Merluccius merluccius, to gatunek ryby morskiej cieszący się dużą popularnością w Europie i innych regionach Atlantyku. Ryba ta ma charakterystyczną sylwetkę, z wydłużonym ciałem i wielkimi oczami, przez co nazywana jest "wielkooką". W Polsce morszczuk jest łatwo dostępny w sklepach. Tam kupimy go zarówno świeżego, jak i mrożonego, a do tego wyróżnia się stosunkowo niską ceną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Morszczuk - dlaczego warto jeść tę rybę?

Morszczuk to doskonałe źródło wysokiej jakości białka. Białko zaś jest niezbędne do regeneracji tkanek, wzrostu mięśni i ogólnego zdrowia organizmu. Ponadto mięso morszczuka jest niskotłuszczowe i niskokaloryczne, dlatego jest polecane szczególnie osobom będącym na diecie. 100 g surowego fileta z morszczuka zawiera 89 kcal, przy czym taka sama porcja surowego łososia to już 182 kcal, a 100 g wieprzowiny ma aż 260 kcal.

Morszczuk dostarcza wielu ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina B12, witamina B6, niacyna, selen, jod, fosfor i magnez. Witamina B12 jest niezbędna dla zdrowego układu nerwowego, a jod jest ważny dla prawidłowej funkcji tarczycy. Z kolei selen zawarty w morszczuku działa korzystnie na układ odpornościowy i ma właściwości przeciwzapalne.


Warto również podkreślić, że porcja morszczuka pokrywa aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 20 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor.

Morszczuk zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Cechuje się dużą ilością kwasu DHA (0,32 g na 100 g), przewyższając pod tym względem inne chude gatunki - dorsza, mirunę czy halibuta. Co więcej, jest jedną z najmniej zanieczyszczonych rtęcią ryb (odradza się jednak spożywania tej ryby kobietom w ciąży, osobom starszym i małym dzieciom).

Morszczuk powinien znaleźć się w zbilansowanej diecie
Morszczuk powinien znaleźć się w zbilansowanej diecie © Pixabay

Morszczuk w kuchni

Mięso morszczuka jest delikatne, białe i mało tłuste. Najbardziej popularne dania z morszczukiem w roli głównej to smażone i duszone filety. Ryba ta ma delikatny, nieprzytłaczający smak, podobny do dorsza (dlatego może stanowić świetny zamiennik tej ryby).

Morszczuk jest wszechstronny w kuchni. Można go smażyć, dusić, grillować, zapiekać, a także dodawać do zup i sałatek. Wybierając morszczuka, warto zwracać uwagę na źródło i metodę połowu, aby wspierać zrównoważone rybołówstwo, a także chronić morza i oceany przed nadmiernym wyławianiem ryb. Ryba powinna więc posiadać certyfikat MSC, ważny jest też certyfikat ASC.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia