PrzepisDietaTa ryba jest tania, smaczna i znacznie poprawia odporność. Idealna dla osób, które chcą schudnąć

Ta ryba jest tania, smaczna i znacznie poprawia odporność. Idealna dla osób, które chcą schudnąć

Morszczuk należy do ryb chudych
Morszczuk należy do ryb chudych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.09.2023 12:17, aktualizacja: 29.09.2023 15:00

Morszczuk powinien znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Należy do ryb niskokalorycznych i niskotłuszczowych, a do tego wyróżnia się wysoką zawartością zdrowych kwasów omega-3, przewyższając pod tym względem inne chude gatunki. Zobacz, dlaczego warto włączyć morszczuka do diety.

Morszczuk zwyczajny, naukowo znany jako Merluccius merluccius, to gatunek ryby morskiej cieszący się dużą popularnością w Europie i innych regionach Atlantyku. Ryba ta ma charakterystyczną sylwetkę, z wydłużonym ciałem i wielkimi oczami, przez co nazywana jest "wielkooką". W Polsce morszczuk jest łatwo dostępny w sklepach. Tam kupimy go zarówno świeżego, jak i mrożonego, a do tego wyróżnia się stosunkowo niską ceną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Morszczuk - dlaczego warto jeść tę rybę?

Morszczuk to doskonałe źródło wysokiej jakości białka. Białko zaś jest niezbędne do regeneracji tkanek, wzrostu mięśni i ogólnego zdrowia organizmu. Ponadto mięso morszczuka jest niskotłuszczowe i niskokaloryczne, dlatego jest polecane szczególnie osobom będącym na diecie. 100 g surowego fileta z morszczuka zawiera 89 kcal, przy czym taka sama porcja surowego łososia to już 182 kcal, a 100 g wieprzowiny ma aż 260 kcal.

Morszczuk dostarcza wielu ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina B12, witamina B6, niacyna, selen, jod, fosfor i magnez. Witamina B12 jest niezbędna dla zdrowego układu nerwowego, a jod jest ważny dla prawidłowej funkcji tarczycy. Z kolei selen zawarty w morszczuku działa korzystnie na układ odpornościowy i ma właściwości przeciwzapalne.


Warto również podkreślić, że porcja morszczuka pokrywa aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 20 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor.

Morszczuk zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Cechuje się dużą ilością kwasu DHA (0,32 g na 100 g), przewyższając pod tym względem inne chude gatunki - dorsza, mirunę czy halibuta. Co więcej, jest jedną z najmniej zanieczyszczonych rtęcią ryb (odradza się jednak spożywania tej ryby kobietom w ciąży, osobom starszym i małym dzieciom).

Morszczuk powinien znaleźć się w zbilansowanej diecie
Morszczuk powinien znaleźć się w zbilansowanej diecie© Pixabay

Morszczuk w kuchni

Mięso morszczuka jest delikatne, białe i mało tłuste. Najbardziej popularne dania z morszczukiem w roli głównej to smażone i duszone filety. Ryba ta ma delikatny, nieprzytłaczający smak, podobny do dorsza (dlatego może stanowić świetny zamiennik tej ryby).

Morszczuk jest wszechstronny w kuchni. Można go smażyć, dusić, grillować, zapiekać, a także dodawać do zup i sałatek. Wybierając morszczuka, warto zwracać uwagę na źródło i metodę połowu, aby wspierać zrównoważone rybołówstwo, a także chronić morza i oceany przed nadmiernym wyławianiem ryb. Ryba powinna więc posiadać certyfikat MSC, ważny jest też certyfikat ASC.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także