Niedoceniana ryba. Kosztuje mniej niż dorsz i ma białka prawie tyle, co kurczak
Ta ryba nie cieszy się sporą popularnością, a szkoda, bo drzemie w niej ogromny potencjał prozdrowotny. Co więcej, na jej bazie można wyczarować całą masę pysznych dań.
21.09.2023 | aktual.: 21.09.2023 12:14
Ryby w rodzimej kuchni nie cieszą się na pewno tak dużym zainteresowaniem, jak jest to, chociażby w kuchni śródziemnomorskiej. I jak się okazuje to duży błąd. Są one bogate w wiele witamin i minerałów, można znaleźć w nich białko najwyższej jakości, czy w końcu obniżają ryzyko wystąpienia chorób związanych z sercem.
Jeśli dodamy do tego jeszcze ich potencjał kulinarny oraz łatwość przygotowania, to już w ogóle należy zmienić do nich nastawienie. Ryby powinny zamieszkać w naszym menu na stałe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rybna perełka, o której wie mało kto
A skoro już jesteśmy w temacie ryb, to czy wiesz, że na naszym rynku jest dostępny bardzo cenny okaz, który niestety nie cieszy się zbyt dużą popularnością? Czas to zmienić!
W tym przypadku chodzi o genialnego okonia nilowego, który należy do rodziny ryb słodkowodnych. I jak wskazuje sama jego nazwa, żyje w Afryce. Ten fakt nie stanowi jednak dużej przeszkody, bo w naszym kraju możemy kupić okonia zarówno w świeżej, jak i mrożonej wersji.
Dlaczego właśnie okoń nilowy?
Powodów, dlaczego warto postawić, właśnie na ten rodzaj ryby jest kilka. Po pierwsze musisz wiedzieć, że okoń nilowy jest genialnym źródłem białka wysokiej jakości, a jak wiadomo jest ono bardzo ważne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Znajdziesz tu również cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, które wpływają korzystnie zarówno na pracę serca, jak i mózgu.
Po drugie, okoń nilowy zawiera minerały takie jak: potas, selen, czy fosfor. Jedząc tę rybę, jednocześnie dostarczysz swojemu organizmowi sporą dawkę witaminy D oraz B12. Jest to także ryba niskokaloryczna, z niewielkim poziomem tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie.
Na koniec warto dodać, że okoń nilowy nie jest stosunkowo bardzo drogą rybą. Co więcej, na jego bazie możesz przygotować całą masę pysznych posiłków zarówno w formie smażonej, grillowej, pieczonej, czy też duszonej. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania tej ryby w swojej kuchni? A może już ją znasz? Jeśli tak, koniecznie napisz mi, co o niej myślisz. Sprawdziła się w twojej kuchni? Czy twoim faworytem jest zupełnie inna ryba?