Niedoceniana ryba. Kosztuje mniej niż dorsz i ma białka prawie tyle, co kurczak

Ta ryba nie cieszy się sporą popularnością, a szkoda, bo drzemie w niej ogromny potencjał prozdrowotny. Co więcej, na jej bazie można wyczarować całą masę pysznych dań.

Okoń nilowyOkoń nilowy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tamer Soliman

Ryby w rodzimej kuchni nie cieszą się na pewno tak dużym zainteresowaniem, jak jest to, chociażby w kuchni śródziemnomorskiej. I jak się okazuje to duży błąd. Są one bogate w wiele witaminminerałów, można znaleźć w nich białko najwyższej jakości, czy w końcu obniżają ryzyko wystąpienia chorób związanych z sercem. 

Jeśli dodamy do tego jeszcze ich potencjał kulinarny oraz łatwość przygotowania, to już w ogóle należy zmienić do nich nastawienie. Ryby powinny zamieszkać w naszym menu na stałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z borówkami bez pieczenia. Smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni

Rybna perełka, o której wie mało kto

A skoro już jesteśmy w temacie ryb, to czy wiesz, że na naszym rynku jest dostępny bardzo cenny okaz, który niestety nie cieszy się zbyt dużą popularnością? Czas to zmienić!

W tym przypadku chodzi o genialnego okonia nilowego, który należy do rodziny ryb słodkowodnych. I jak wskazuje sama jego nazwa, żyje w Afryce. Ten fakt nie stanowi jednak dużej przeszkody, bo w naszym kraju możemy kupić okonia zarówno w świeżej, jak i mrożonej wersji

Dlaczego właśnie okoń nilowy?

Powodów, dlaczego warto postawić, właśnie na ten rodzaj ryby jest kilka. Po pierwsze musisz wiedzieć, że okoń nilowy jest genialnym źródłem białka wysokiej jakości, a jak wiadomo jest ono bardzo ważne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Znajdziesz tu również cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, które wpływają korzystnie zarówno na pracę serca, jak i mózgu.

Okoń nilowy w grillowym wydaniu
Okoń nilowy w grillowym wydaniu © Adobe Stock | ExQuisine

Po drugie, okoń nilowy zawiera minerały takie jak: potas, selen, czy fosfor. Jedząc tę rybę, jednocześnie dostarczysz swojemu organizmowi sporą dawkę witaminy D oraz B12. Jest to także ryba niskokaloryczna, z niewielkim poziomem tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie

Na koniec warto dodać, że okoń nilowy nie jest stosunkowo bardzo drogą rybą. Co więcej, na jego bazie możesz przygotować całą masę pysznych posiłków zarówno w formie smażonej, grillowej, pieczonej, czy też duszonej. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania tej ryby w swojej kuchni? A może już ją znasz? Jeśli tak, koniecznie napisz mi, co o niej myślisz. Sprawdziła się w twojej kuchni? Czy twoim faworytem jest zupełnie inna ryba?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku