PoradyNiedoceniana ryba. Kosztuje mniej niż dorsz i ma białka prawie tyle, co kurczak

Niedoceniana ryba. Kosztuje mniej niż dorsz i ma białka prawie tyle, co kurczak

Okoń nilowy
Okoń nilowy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tamer Soliman

21.09.2023 12:02, aktual.: 21.09.2023 12:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ta ryba nie cieszy się sporą popularnością, a szkoda, bo drzemie w niej ogromny potencjał prozdrowotny. Co więcej, na jej bazie można wyczarować całą masę pysznych dań.

Ryby w rodzimej kuchni nie cieszą się na pewno tak dużym zainteresowaniem, jak jest to, chociażby w kuchni śródziemnomorskiej. I jak się okazuje to duży błąd. Są one bogate w wiele witaminminerałów, można znaleźć w nich białko najwyższej jakości, czy w końcu obniżają ryzyko wystąpienia chorób związanych z sercem. 

Jeśli dodamy do tego jeszcze ich potencjał kulinarny oraz łatwość przygotowania, to już w ogóle należy zmienić do nich nastawienie. Ryby powinny zamieszkać w naszym menu na stałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rybna perełka, o której wie mało kto

A skoro już jesteśmy w temacie ryb, to czy wiesz, że na naszym rynku jest dostępny bardzo cenny okaz, który niestety nie cieszy się zbyt dużą popularnością? Czas to zmienić!

W tym przypadku chodzi o genialnego okonia nilowego, który należy do rodziny ryb słodkowodnych. I jak wskazuje sama jego nazwa, żyje w Afryce. Ten fakt nie stanowi jednak dużej przeszkody, bo w naszym kraju możemy kupić okonia zarówno w świeżej, jak i mrożonej wersji

Dlaczego właśnie okoń nilowy?

Powodów, dlaczego warto postawić, właśnie na ten rodzaj ryby jest kilka. Po pierwsze musisz wiedzieć, że okoń nilowy jest genialnym źródłem białka wysokiej jakości, a jak wiadomo jest ono bardzo ważne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Znajdziesz tu również cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, które wpływają korzystnie zarówno na pracę serca, jak i mózgu.

Okoń nilowy w grillowym wydaniu
Okoń nilowy w grillowym wydaniu© Adobe Stock | ExQuisine

Po drugie, okoń nilowy zawiera minerały takie jak: potas, selen, czy fosfor. Jedząc tę rybę, jednocześnie dostarczysz swojemu organizmowi sporą dawkę witaminy D oraz B12. Jest to także ryba niskokaloryczna, z niewielkim poziomem tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie

Na koniec warto dodać, że okoń nilowy nie jest stosunkowo bardzo drogą rybą. Co więcej, na jego bazie możesz przygotować całą masę pysznych posiłków zarówno w formie smażonej, grillowej, pieczonej, czy też duszonej. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania tej ryby w swojej kuchni? A może już ją znasz? Jeśli tak, koniecznie napisz mi, co o niej myślisz. Sprawdziła się w twojej kuchni? Czy twoim faworytem jest zupełnie inna ryba?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także