PoradyMrożona pizza jak z dobrej pizzerii. Wystarczy, że będziesz postępować wedle wskazówek

Mrożona pizza jak z dobrej pizzerii. Wystarczy, że będziesz postępować wedle wskazówek

Mrożoną pizzę przygotuj według tych wskazówek. Będzie zdecydowanie lepsza
Mrożoną pizzę przygotuj według tych wskazówek. Będzie zdecydowanie lepsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DALA MUSIL
18.09.2023 15:54

Mrożona pizza nie musi być ani gumowata, ani bez smaku (lub o smaku wątpliwej jakości). Wybierając gotowy produkt w sklepie, zwróć uwagę na skład. Jeśli nie znajdują się tam żadne podejrzane składniki, połowa sukcesu za tobą. Następnie zajmij się przygotowaniem specjału, ale zapomnij o instrukcji z pudełka. Poniższe wskazówki pozwolą ci podkręcić smak mrożonej pizzy i nadać jej puszystości oraz przyjemnej chrupkości.

Mrożona pizza potrafi uratować w podbramkowych sytuacjach. Sprawdzi się, kiedy portfel jest poważnie uszczuplony, za chwilę pojawią się niespodziewani goście, bądź kiedy potrzebujemy zjeść coś ciepłego na szybko. Mimo że produkt ten dla wielu osób jest profanacją włoskiego specjału, to nieustannie cieszy się sporą popularnością. Warto jednak podnieść nieco walory smakowe mrożonej pizzy. Jak? Wystarczy podążać za tymi wskazówkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealna mrożona pizza. Triki na polepszenie smaku dania

Chcąc podnieść walory smakowe mrożonej pizzy, pamiętaj, by nie wrzucać jej całkowicie zamrożonej do piekarnika. Wyjmij ją z zamrażalnika na ok. 20 minut przed pieczeniem, by osiągnęła temperaturę pokojową. Następnie nakłuj nieco brzegi ciasta - to pozwoli na pozbycie się wody, która zwykła gromadzić się w tego typu mrożonkach.

Nie jest to konieczne, ale warto dodać do mrożonej pizzy więcej składników. Sprawdź, co masz w lodówce. Nada się naprawdę wiele produktów - resztka cebuli, pieczarki, ser, wędliny, boczek, papryka, pomidor. Nie zapomnij dodać nieco oregano - ten niepozorny krok mocno podniesie walory smakowe mrożonki.

Dodaj do mrożonej pizzy ulubione dodatki. To zdecydowanie podniesie jej walory smakowe
Dodaj do mrożonej pizzy ulubione dodatki. To zdecydowanie podniesie jej walory smakowe© Pixabay

W ilu stopniach i jak długo piec mrożoną pizzę?

Piekarnik nagrzej do ok. 250 st. Celsjusza - to więcej, niż zaleca producent w instrukcji, jednak dzięki temu ciasto będzie chrupiące na zewnątrz, a w środku pozostanie puszyste i miękkie. Pizzę najlepiej jest piec na kamiennej płycie, jednak egzamin zda też najzwyklejsza blacha wyłożona papierem do pieczenia. Czas pieczenia zazwyczaj wynosi około 10-12 minut, ale warto kontrolować stopień upieczenia pizzy, by uniknąć przypalenia.

Zanim przystąpisz do jedzenia, pomyśl nad dodatkami do pizzy. Chcąc nieco podnieść doznania smakowe, zamiast ketchupu czy zawiesistego sosu wybierz... oliwę z oliwek. Do tego zadbaj o dodatek świeżych liści bazylii, a już nigdy nie powiesz, że mrożona pizza to czyste zło.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także