Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu. Zawijaniec z ciasta na pizzę

Pizza w formie wieńca to przepis na pyszną przekąskę w nietypowej odsłonie. Pięknie prezentuje się na stole i błyskawicznie znika z talerza. Nie opędzisz się od próśb o przepis.

Zawijaniec pizzowy- PysznościZawijaniec pizzowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Dzieci, nastolatkowie, dorośli - wszyscy po prostu uwielbiają pizzę. Ta popularna przekąska zawładnęła całym światem, ale dziś mam dla ciebie przepis na odsłonę, której jeszcze nie jadłeś. Zamiast klasycznej pizzy zaserwowałam swoim bliskim wieniec z sosem pomidorowym i mozzarellą. Inspiracją były dla mnie drożdżowe wieńce, które najczęściej przygotowuje się w wersji na słodko: z serem lub makiem. W tej wytrawnej wersji smakuje znakomicie i świetnie prezentuje się na stole. Od razu pojawił się las rąk i przekąska błyskawicznie zniknęła z talerza.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Zawijaniec z ciasta na pizzę

Składniki:

  • 500 g ciasta na pizzę,
  • 60 g pasty pomidorowej,
  • 160 g tartej mozzarelli,
  • olej lub oliwa,
  • 2 garście świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką w kształt dużego prostokąta. Dzielę je na trzy długie pasy. Na jednym z nich rozprowadzam passatę pomidorową i posypuję startym serem mozzarella. Dodaję pokrojone liście świeżej bazylii.

Zawijaniec pizzowy- Pyszności
Zawijaniec pizzowy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Pierwszy płat ciasta przykrywam drugą częścią. Rozsmarowuję na niej passatę, dodaję ser oraz bazylię i przykrywam trzecim kawałkiem ciasta na pizzę. Nacinam jak warkocz i skręcam. W razie potrzeby zerknij na wideo, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Wieniec pizzowy- Pyszności
Wieniec pizzowy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Łączę dwa końce ciasta, formując tym samym wieniec. Przekładam go na blaszkę, polewam oliwą i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.

Krok 4. Po tym czasie wyjmuję upieczony wieniec i przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie prostego dipu pomidorowego, ale sprawdzi się również sos czosnkowy lub BBQ.

Zawijaniec pizzowy- Pyszności
Zawijaniec pizzowy - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie