Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu. Zawijaniec z ciasta na pizzę

Pizza w formie wieńca to przepis na pyszną przekąskę w nietypowej odsłonie. Pięknie prezentuje się na stole i błyskawicznie znika z talerza. Nie opędzisz się od próśb o przepis.

Zawijaniec pizzowy- PysznościZawijaniec pizzowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Dzieci, nastolatkowie, dorośli - wszyscy po prostu uwielbiają pizzę. Ta popularna przekąska zawładnęła całym światem, ale dziś mam dla ciebie przepis na odsłonę, której jeszcze nie jadłeś. Zamiast klasycznej pizzy zaserwowałam swoim bliskim wieniec z sosem pomidorowym i mozzarellą. Inspiracją były dla mnie drożdżowe wieńce, które najczęściej przygotowuje się w wersji na słodko: z serem lub makiem. W tej wytrawnej wersji smakuje znakomicie i świetnie prezentuje się na stole. Od razu pojawił się las rąk i przekąska błyskawicznie zniknęła z talerza.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Zawijaniec z ciasta na pizzę

Składniki:

  • 500 g ciasta na pizzę,
  • 60 g pasty pomidorowej,
  • 160 g tartej mozzarelli,
  • olej lub oliwa,
  • 2 garście świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką w kształt dużego prostokąta. Dzielę je na trzy długie pasy. Na jednym z nich rozprowadzam passatę pomidorową i posypuję startym serem mozzarella. Dodaję pokrojone liście świeżej bazylii.

Zawijaniec pizzowy- Pyszności
Zawijaniec pizzowy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Pierwszy płat ciasta przykrywam drugą częścią. Rozsmarowuję na niej passatę, dodaję ser oraz bazylię i przykrywam trzecim kawałkiem ciasta na pizzę. Nacinam jak warkocz i skręcam. W razie potrzeby zerknij na wideo, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Wieniec pizzowy- Pyszności
Wieniec pizzowy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Łączę dwa końce ciasta, formując tym samym wieniec. Przekładam go na blaszkę, polewam oliwą i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.

Krok 4. Po tym czasie wyjmuję upieczony wieniec i przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie prostego dipu pomidorowego, ale sprawdzi się również sos czosnkowy lub BBQ.

Zawijaniec pizzowy- Pyszności
Zawijaniec pizzowy - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil