Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu. Zawijaniec z ciasta na pizzę
Pizza w formie wieńca to przepis na pyszną przekąskę w nietypowej odsłonie. Pięknie prezentuje się na stole i błyskawicznie znika z talerza. Nie opędzisz się od próśb o przepis.
01.09.2023 | aktual.: 01.09.2023 17:13
Dzieci, nastolatkowie, dorośli - wszyscy po prostu uwielbiają pizzę. Ta popularna przekąska zawładnęła całym światem, ale dziś mam dla ciebie przepis na odsłonę, której jeszcze nie jadłeś. Zamiast klasycznej pizzy zaserwowałam swoim bliskim wieniec z sosem pomidorowym i mozzarellą. Inspiracją były dla mnie drożdżowe wieńce, które najczęściej przygotowuje się w wersji na słodko: z serem lub makiem. W tej wytrawnej wersji smakuje znakomicie i świetnie prezentuje się na stole. Od razu pojawił się las rąk i przekąska błyskawicznie zniknęła z talerza.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawijaniec z ciasta na pizzę
Składniki:
- 500 g ciasta na pizzę,
- 60 g pasty pomidorowej,
- 160 g tartej mozzarelli,
- olej lub oliwa,
- 2 garście świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką w kształt dużego prostokąta. Dzielę je na trzy długie pasy. Na jednym z nich rozprowadzam passatę pomidorową i posypuję startym serem mozzarella. Dodaję pokrojone liście świeżej bazylii.
Krok 2. Pierwszy płat ciasta przykrywam drugą częścią. Rozsmarowuję na niej passatę, dodaję ser oraz bazylię i przykrywam trzecim kawałkiem ciasta na pizzę. Nacinam jak warkocz i skręcam. W razie potrzeby zerknij na wideo, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Krok 3. Łączę dwa końce ciasta, formując tym samym wieniec. Przekładam go na blaszkę, polewam oliwą i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.
Krok 4. Po tym czasie wyjmuję upieczony wieniec i przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie prostego dipu pomidorowego, ale sprawdzi się również sos czosnkowy lub BBQ.