WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wybieramy ją często, a to jedna z najgorszych ryb. Zawiera dużo metali ciężkich

Jest jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce. Szeroka dostępność i niska cena przemawiają za tym, by wrzucać ją do sklepowego koszyka, niemniej ważniejsze jest to, co niewidoczne gołym okiem. Okazuje się, że znana tilapia pod względem zawartości toksycznych substancji równać się może z osławioną pangą.

Tilapia, obok pangi, należy do ryb o wysokim zanieczyszczeniu metalami ciężkimiTilapia, obok pangi, należy do ryb o wysokim zanieczyszczeniu metalami ciężkimi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Panga znajduje się na szczycie niechlubnej listy ryb z największą zawartością toksyn. Dogania ją jednak (i to szybkim tempem) znana, lubiana i przystępna cenowo tilapia. Mimo że mięso tej ryby jest chude i jędrne, wpływa na organizm gorzej niż boczek czy hamburger. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Czy warto jeść tilapię?

Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy przeprowadził badania na obecność substancji niepożądanych w rybach morskich i hodowlanych. Naukowcy wykazali, że w gatunkach importowanych z Wietnamu i Chin, czyli też w mięsie tilapii, stwierdzono wyższe stężenie ołowiu w porównaniu do innych ryb.

To jednak nie wszystko. W tilapii obecne były również rtęć i kadm, według ekspertów w niskich ilościach. Na domiar wszystkiego, naukowcy z Wake Forest University wykazali, że w mięsie z tilapii stosunek kwasów omega-3 i omega-6 jest bardzo niekorzystny (za mało tych pierwszych, drugich - za dużo). Jaki z tego wniosek?

"Takie połączenie może być potencjalnie niebezpiecznym źródłem chorób dla pacjentów z chorobami serca, może też sprzyjać zapaleniom stawów, być czynnikiem wywołującym astmę oraz inne choroby alergiczne i immunologiczne" - komentują wyniki badań naukowcy dla portalu sciencedaily.com.

Dlatego warto zapamiętać, by nigdy nie kupować tilapii mrożonej sprowadzanej z Wietnamu, Chin, Indonezji czy Hondurasu. Czy zatem raz na zawsze powinniśmy wyeliminować ten gatunek z jadłospisu?

Dlaczego nie warto jeść tilapii?
Dlaczego nie warto jeść tilapii? © Pixabay

Gdzie kupować tilapię?

Tilapia naturalnie występuje w Afryce, jednakże ta, która trafia do sklepów w Polsce, pochodzi najczęściej z hodowli w zanieczyszczonych wodach Azji. Warto jednak dodać, że hodowle tilapii są obecne również w Europie, a w rybach pochodzących z europejskich hodowli stwierdzono niski poziom zanieczyszczenia rtęcią.

Jeśli więc zależy nam na kupnie tilapii, wybierajmy ryby z hodowli certyfikowanych (najlepiej polskich) lub europejskich hodowli ekologicznych, zrównoważonych, z zamkniętym obiegiem wody filtrowanej, gdzie ryby nie są karmione sztuczną karmą. Najlepiej jest kupować tilapię świeżą w całości lub w formie filetów. Warto jednak mieć na uwadze, że takie ryby będą droższe od tych dostępnych masowo.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze