Wybieramy ją często, a to jedna z najgorszych ryb. Zawiera dużo metali ciężkich

Jest jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce. Szeroka dostępność i niska cena przemawiają za tym, by wrzucać ją do sklepowego koszyka, niemniej ważniejsze jest to, co niewidoczne gołym okiem. Okazuje się, że znana tilapia pod względem zawartości toksycznych substancji równać się może z osławioną pangą.

Tilapia, obok pangi, należy do ryb o wysokim zanieczyszczeniu metalami ciężkimiTilapia, obok pangi, należy do ryb o wysokim zanieczyszczeniu metalami ciężkimi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Panga znajduje się na szczycie niechlubnej listy ryb z największą zawartością toksyn. Dogania ją jednak (i to szybkim tempem) znana, lubiana i przystępna cenowo tilapia. Mimo że mięso tej ryby jest chude i jędrne, wpływa na organizm gorzej niż boczek czy hamburger. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Czy warto jeść tilapię?

Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy przeprowadził badania na obecność substancji niepożądanych w rybach morskich i hodowlanych. Naukowcy wykazali, że w gatunkach importowanych z Wietnamu i Chin, czyli też w mięsie tilapii, stwierdzono wyższe stężenie ołowiu w porównaniu do innych ryb.

To jednak nie wszystko. W tilapii obecne były również rtęć i kadm, według ekspertów w niskich ilościach. Na domiar wszystkiego, naukowcy z Wake Forest University wykazali, że w mięsie z tilapii stosunek kwasów omega-3 i omega-6 jest bardzo niekorzystny (za mało tych pierwszych, drugich - za dużo). Jaki z tego wniosek?

"Takie połączenie może być potencjalnie niebezpiecznym źródłem chorób dla pacjentów z chorobami serca, może też sprzyjać zapaleniom stawów, być czynnikiem wywołującym astmę oraz inne choroby alergiczne i immunologiczne" - komentują wyniki badań naukowcy dla portalu sciencedaily.com.

Dlatego warto zapamiętać, by nigdy nie kupować tilapii mrożonej sprowadzanej z Wietnamu, Chin, Indonezji czy Hondurasu. Czy zatem raz na zawsze powinniśmy wyeliminować ten gatunek z jadłospisu?

Dlaczego nie warto jeść tilapii?
Dlaczego nie warto jeść tilapii? © Pixabay

Gdzie kupować tilapię?

Tilapia naturalnie występuje w Afryce, jednakże ta, która trafia do sklepów w Polsce, pochodzi najczęściej z hodowli w zanieczyszczonych wodach Azji. Warto jednak dodać, że hodowle tilapii są obecne również w Europie, a w rybach pochodzących z europejskich hodowli stwierdzono niski poziom zanieczyszczenia rtęcią.

Jeśli więc zależy nam na kupnie tilapii, wybierajmy ryby z hodowli certyfikowanych (najlepiej polskich) lub europejskich hodowli ekologicznych, zrównoważonych, z zamkniętym obiegiem wody filtrowanej, gdzie ryby nie są karmione sztuczną karmą. Najlepiej jest kupować tilapię świeżą w całości lub w formie filetów. Warto jednak mieć na uwadze, że takie ryby będą droższe od tych dostępnych masowo.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu