Dodaj dwa składniki do ciasta na krokiety. Wyjdzie elastyczne i nie będzie się rwało

Jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Nad tym zagadnieniem zastanawiali się chyba wszyscy. Wiadomo, że powinno mieć odpowiednią konsystencję, a po usmażeniu nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie. Chodzi o to, byśmy czuli smak farszu, gdyż to on jest najważniejszy w krokietach. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło wręcz perfekcyjne, musisz dorzucić do niego dwa składniki.

Ciasto na krokietyCiasto na krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Paulina Hermann

Rozrywające się ciasto na krokiety to chyba największa zmora podczas przygotowywania tego dania. Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy są błędy, jakie popełniamy przy przygotowaniu masy na ciasto. Zdarza się, że dobieramy złe proporcje składników, przez co krokiety nie wychodzą takie, jak powinny. Wiadomo, że każdym domu są najróżniejsze przepisy na te dania, ale przyjęło się, że ciasto na krokiety to zwykły naleśnik. Jeśli chcesz nieco podrasować recepturę, to mamy coś dla ciebie. Koniecznie do masy dodaj dwa składniki, które wzniosą krokiety na wyższy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie chce ci się zawijać gołąbków? Podaj je w formie zapiekanki

Jakie składniki trzeba dodać do ciasta na krokiety?

Jeśli chcesz, by masa na naleśniki była bezbłędna, musisz dodać do niej trochę masła - koniecznie roztopionego. To będzie taki nośnik tłuszczu, który ułatwia smażenie. Oprócz masła potrzebujesz też... czosnku. Dzięki niemu krokiety będą miały ciekawy smak. Całość dopełni gałka muszkatołowa. Jeśli masz te składniki, danie będzie obłędne i skusi do szybkiego spożycia. Poniżej przedstawiamy przepis na ulepszone krokiety. Koniecznie z niego skorzystaj i zobacz, jak dużo zyskasz.

Przepis na ciasto na krokiety

Składniki (produkty muszą mieć temperaturę pokojową):

  • szklanka mleka,
  • ok. 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • pełna szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.
Krokiety
Krokiety © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę do miski, a mokre składniki (jajko, wodę i mleko) wymieszaj w innej misce. Po chwili wszystkie produkty połącz ze sobą i zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj gałkę muszkatołową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Cały czas mieszaj i dolewaj cienkim strumienie roztopione masło.
  3. Ciasto odstaw na kilkanaście minut, dzięki temu będzie bardziej sprężyste i delikatne.
  4. Na patelnie wylej odrobinę oleju lub posmaruj ją masłem. Na środek wylewaj ciasto. Podsmażaj do zarumienienia.
  5. Na naleśniki kładź farsz i zawijaj krokiety.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser