PrzepisKuchnia polskaDodaj dwa składniki do ciasta na krokiety. Wyjdzie elastyczne i nie będzie się rwało

Dodaj dwa składniki do ciasta na krokiety. Wyjdzie elastyczne i nie będzie się rwało

Ciasto na krokiety
Ciasto na krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
03.11.2023 16:55, aktualizacja: 17.01.2024 15:09

Jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Nad tym zagadnieniem zastanawiali się chyba wszyscy. Wiadomo, że powinno mieć odpowiednią konsystencję, a po usmażeniu nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie. Chodzi o to, byśmy czuli smak farszu, gdyż to on jest najważniejszy w krokietach. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło wręcz perfekcyjne, musisz dorzucić do niego dwa składniki.

Rozrywające się ciasto na krokiety to chyba największa zmora podczas przygotowywania tego dania. Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy są błędy, jakie popełniamy przy przygotowaniu masy na ciasto. Zdarza się, że dobieramy złe proporcje składników, przez co krokiety nie wychodzą takie, jak powinny. Wiadomo, że każdym domu są najróżniejsze przepisy na te dania, ale przyjęło się, że ciasto na krokiety to zwykły naleśnik. Jeśli chcesz nieco podrasować recepturę, to mamy coś dla ciebie. Koniecznie do masy dodaj dwa składniki, które wzniosą krokiety na wyższy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie składniki trzeba dodać do ciasta na krokiety?

Jeśli chcesz, by masa na naleśniki była bezbłędna, musisz dodać do niej trochę masła - koniecznie roztopionego. To będzie taki nośnik tłuszczu, który ułatwia smażenie. Oprócz masła potrzebujesz też... czosnku. Dzięki niemu krokiety będą miały ciekawy smak. Całość dopełni gałka muszkatołowa. Jeśli masz te składniki, danie będzie obłędne i skusi do szybkiego spożycia. Poniżej przedstawiamy przepis na ulepszone krokiety. Koniecznie z niego skorzystaj i zobacz, jak dużo zyskasz.

Przepis na ciasto na krokiety

Składniki (produkty muszą mieć temperaturę pokojową):

  • szklanka mleka,
  • ok. 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • pełna szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.
Krokiety
Krokiety© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę do miski, a mokre składniki (jajko, wodę i mleko) wymieszaj w innej misce. Po chwili wszystkie produkty połącz ze sobą i zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj gałkę muszkatołową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Cały czas mieszaj i dolewaj cienkim strumienie roztopione masło.
  3. Ciasto odstaw na kilkanaście minut, dzięki temu będzie bardziej sprężyste i delikatne.
  4. Na patelnie wylej odrobinę oleju lub posmaruj ją masłem. Na środek wylewaj ciasto. Podsmażaj do zarumienienia.
  5. Na naleśniki kładź farsz i zawijaj krokiety.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także