Dodaj dwa składniki do ciasta na krokiety. Wyjdzie elastyczne i nie będzie się rwało

Jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Nad tym zagadnieniem zastanawiali się chyba wszyscy. Wiadomo, że powinno mieć odpowiednią konsystencję, a po usmażeniu nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie. Chodzi o to, byśmy czuli smak farszu, gdyż to on jest najważniejszy w krokietach. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło wręcz perfekcyjne, musisz dorzucić do niego dwa składniki.

Ciasto na krokietyCiasto na krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Paulina Hermann

Rozrywające się ciasto na krokiety to chyba największa zmora podczas przygotowywania tego dania. Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy są błędy, jakie popełniamy przy przygotowaniu masy na ciasto. Zdarza się, że dobieramy złe proporcje składników, przez co krokiety nie wychodzą takie, jak powinny. Wiadomo, że każdym domu są najróżniejsze przepisy na te dania, ale przyjęło się, że ciasto na krokiety to zwykły naleśnik. Jeśli chcesz nieco podrasować recepturę, to mamy coś dla ciebie. Koniecznie do masy dodaj dwa składniki, które wzniosą krokiety na wyższy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie chce ci się zawijać gołąbków? Podaj je w formie zapiekanki

Jakie składniki trzeba dodać do ciasta na krokiety?

Jeśli chcesz, by masa na naleśniki była bezbłędna, musisz dodać do niej trochę masła - koniecznie roztopionego. To będzie taki nośnik tłuszczu, który ułatwia smażenie. Oprócz masła potrzebujesz też... czosnku. Dzięki niemu krokiety będą miały ciekawy smak. Całość dopełni gałka muszkatołowa. Jeśli masz te składniki, danie będzie obłędne i skusi do szybkiego spożycia. Poniżej przedstawiamy przepis na ulepszone krokiety. Koniecznie z niego skorzystaj i zobacz, jak dużo zyskasz.

Przepis na ciasto na krokiety

Składniki (produkty muszą mieć temperaturę pokojową):

  • szklanka mleka,
  • ok. 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • pełna szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.
Krokiety
Krokiety © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę do miski, a mokre składniki (jajko, wodę i mleko) wymieszaj w innej misce. Po chwili wszystkie produkty połącz ze sobą i zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj gałkę muszkatołową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Cały czas mieszaj i dolewaj cienkim strumienie roztopione masło.
  3. Ciasto odstaw na kilkanaście minut, dzięki temu będzie bardziej sprężyste i delikatne.
  4. Na patelnie wylej odrobinę oleju lub posmaruj ją masłem. Na środek wylewaj ciasto. Podsmażaj do zarumienienia.
  5. Na naleśniki kładź farsz i zawijaj krokiety.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć