Różnica między matiasem a śledziem. Mało kto zdaje sobie z niej sprawę

Śledzie i matiasy to popularne ryby, które często goszczą na polskich stołach. Czy wiesz, czym się od siebie różnią?

ŚledźieŚledźie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Marcin Michałowski

Śledzie i matiasy, choć dla wielu wydają się zupełnie różnymi rybami, w rzeczywistości reprezentują te same gatunki, lecz w różnym stadium rozwoju. Poznajmy bliżej tę fascynującą różnicę, szczególnie że śledzie i matiasy często gościć mogą na naszych stołach podczas ważnych uroczystości. Czy jesteś pewien, że potrafisz odróżnić matiasa od śledzia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Śledź i matias - to samo gatunek, ale w innym stadium rozwoju

Pod pozornie odmiennymi nazwami kryje się przede wszystkim różnica wieku. W sklepach często spotykamy produkty pod etykietami "filety ze śledzia""filety z matiasa". Jednakże w rzeczywistości te dwa określenia odnoszą się praktycznie do tych samych ryb. Matiasy to po prostu młode śledzie, które jeszcze nie przeszły okresu tarła. W okresie godowym samica składa ikrę, a samiec uwalnia plemniki, co jest charakterystyczne dla śledzi, ale nie matiasów.

Znaczenie wieku dla smaku i właściwości

Młody wiek matiasów ma wpływ na ich smak i właściwości. Ich mięso jest delikatniejsze i bardziej tłuste niż u dorosłych śledzi. Jest też mniej słone, dlatego nie trzeba ich moczyć.

Jak odróżnić matiasa od śledzia?

W związku z tym, że matiasy są traktowane jako bardziej ekskluzywny produkt i muszą być importowane, zdarza się, że nieuczciwi producenci wprowadzają nas w błąd. Niektóre produkty sugerują, że są matiasami, ale różnią się od nich znacznie więcej niż tylko ceną. Przykładem może być "rolmopsy à la matias", które mimo nazwy zawierają jedynie zwykłe śledzie.

Istnieje kilka sposobów, aby odróżnić matiasa od śledzia. Oto niektóre z nich:

  • Kolor: Matiasy mają bardziej różową barwę mięsa niż śledzie.
  • Smak: Matiasy są mniej słone niż śledzie.
  • Tłuszcz: Matiasy są bardziej tłuste niż śledzie.
  • Cena: Matiasy są droższe niż śledzie.

Teraz, uzbrojeni w tę wiedzę, będziemy mogli dokładniej wybierać między matiasem a śledziem. Kluczem do uniknięcia dezinformacji jest dokładne czytanie etykiet produktów oraz świadome podejście do zakupów. Teraz już wiesz, że śledź i matias to bliźniacy z różnych okresów życia ryby, a ich różnice są subtelne, ale znaczące.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀