Zamówił hot doga ze śledziem nad morzem. Smak mocno go zdziwił
Hot dog ze śledziem? Taki specjał w Niemczech serwuje się od lat, u nas zaś to nie do końca spopularyzowany smakołyk. Mr Kryha, znany youtuber zajmujący się testowaniem fastfoodowych "perełek" pojawił się w Darłowie, by sprawdzić, jak smakuje ta nietypowa wariacja na temat hot doga.
17.08.2023 | aktual.: 17.08.2023 09:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mr Kryha kontynuuje podróże kulinarne po polskich fastfoodowych punktach, serwujących dania z kategorii "naj": największe, najostrzejsze, najdroższe. Tym razem zawędrował nad Bałyk, gdzie testował smakołyk, będący rybną wariacją na temat hot doga.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mr Kryha testuje hot doga nad morzem. "Zrobiło to wrażenie"
Youtuber pojawił się w Darłowie, znanej nadmorskiej miejscowości. Tam wstąpił do "Śledzio-Buły", małego punktu gastronomicznego serwującego - jak nazwa wskazuje - buły ze śledziem. W ofercie znajdziemy śledzia klasycznego solonego à la matjas, naturalnie wędzonego i marynowanego Bismarcka. Każda z tych opcji kosztuje 22 zł. Cebula czerwona, pikle, sałata, autorski sos, ryba i chrupiąca bułka - ta bardzo prosta kompozycja pobiła serce Mr Kryhy (youtuber postawił na śledzia marynowanego).
Fischbrötchen - fenomen śledzia w bułce
Hot dogi ze śledziem, tzw. Fischbrötchen to wynalazek naszych zachodnich sąsiadów. To właśnie w Niemczech ta prosta kompozycja zyskała największą popularność. Fischbrötchen w tradycyjnej wersji serwuje się z dodatkiem najlepszej odmiany śledzia - matjasa. Matiasy to śledzie atlantyckie, które nie przeszły jeszcze okresu godowego (dlatego też nazywa się je "śledziami dziewiczymi"). Mięso matiasów jest tłustsze i delikatniejsze od starszej ryby.
Mówi się, że fenomen niemieckiego hot doga ze śledziem tkwi (prócz ryby rzecz jasna) w chrupkości bułki. Świeże pieczywo jest warunkiem koniecznym stworzenia idealnej Fischbrötchen. Ponadto kupujący mogą wybrać inny główny składnik dania: łososia, szproty, kraba czy krewetki oraz dodatki: ogórka, cebulę i remuladę, czyli sos na bazie musztardy, octu i jajka.