Zamówił hot doga ze śledziem nad morzem. Smak mocno go zdziwił
Hot dog ze śledziem? Taki specjał w Niemczech serwuje się od lat, u nas zaś to nie do końca spopularyzowany smakołyk. Mr Kryha, znany youtuber zajmujący się testowaniem fastfoodowych "perełek" pojawił się w Darłowie, by sprawdzić, jak smakuje ta nietypowa wariacja na temat hot doga.
Mr Kryha kontynuuje podróże kulinarne po polskich fastfoodowych punktach, serwujących dania z kategorii "naj": największe, najostrzejsze, najdroższe. Tym razem zawędrował nad Bałyk, gdzie testował smakołyk, będący rybną wariacją na temat hot doga.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet
Mr Kryha testuje hot doga nad morzem. "Zrobiło to wrażenie"
Youtuber pojawił się w Darłowie, znanej nadmorskiej miejscowości. Tam wstąpił do "Śledzio-Buły", małego punktu gastronomicznego serwującego - jak nazwa wskazuje - buły ze śledziem. W ofercie znajdziemy śledzia klasycznego solonego à la matjas, naturalnie wędzonego i marynowanego Bismarcka. Każda z tych opcji kosztuje 22 zł. Cebula czerwona, pikle, sałata, autorski sos, ryba i chrupiąca bułka - ta bardzo prosta kompozycja pobiła serce Mr Kryhy (youtuber postawił na śledzia marynowanego).
Fischbrötchen - fenomen śledzia w bułce
Hot dogi ze śledziem, tzw. Fischbrötchen to wynalazek naszych zachodnich sąsiadów. To właśnie w Niemczech ta prosta kompozycja zyskała największą popularność. Fischbrötchen w tradycyjnej wersji serwuje się z dodatkiem najlepszej odmiany śledzia - matjasa. Matiasy to śledzie atlantyckie, które nie przeszły jeszcze okresu godowego (dlatego też nazywa się je "śledziami dziewiczymi"). Mięso matiasów jest tłustsze i delikatniejsze od starszej ryby.
Mówi się, że fenomen niemieckiego hot doga ze śledziem tkwi (prócz ryby rzecz jasna) w chrupkości bułki. Świeże pieczywo jest warunkiem koniecznym stworzenia idealnej Fischbrötchen. Ponadto kupujący mogą wybrać inny główny składnik dania: łososia, szproty, kraba czy krewetki oraz dodatki: ogórka, cebulę i remuladę, czyli sos na bazie musztardy, octu i jajka.