W mig pozbawiasz rybę ości. Trik od doświadczonego szefa kuchni

Wyjmowanie ości z wigilijnego śledzia i innych ryb może przysporzyć nam nie lada zawrotu głowy. Cieniutkie skostnienia nie sposób szybko zebrać pęsetą, a zjadanie filecików wraz z nimi nie widzi się każdemu. Jak w takim razie pozbyć się ich bez większego problemu? Znajomy szef kuchni nareszcie mnie uświadomił.

Filetowanie karpia, czyli jak pozbyć się ościFiletowanie karpia, czyli jak pozbyć się ości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz

Osobiście poznałem w życiu kilka osób, które z chęcią jadłoby więcej ryb, gdy nie one: małe, uprzykrzające posiłek i dla wielu z nas wręcz odstraszające — ości. Podczas gdy w przypadku gatunków posiadających duże ości może być to tylko kwestia wyuczenia się sposobu konsumpcji, tak w momencie, w którym ryba ma ości cieniutkie niczym nitka i często łamiące się pod widelcem, problem urasta do rangi ciężkiej do pokonania przeszkody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Tego rodzaju niepokoje często pojawiają się również podczas Wigilii. Świąteczne śledzie, a raczej posiadane przez nie ości, grożą zakrztuszeniem, przez co wiele osób po prostu woli darować sobie ich jedzenie. Jak przygotować ryby, żeby takiego ryzyka nie było? Oczywiście pozbawić je ości. Najlepiej jest to zrobić za pomocą sprytnego triku, który przedstawił mi niedawno znajomy szef kuchni.

Jak usunąć małe ości z ryby?

Istnieją trzy sposoby usuwania ości z ryb. Pierwszy z nich to czysta łopatologia, czyli filetowanie. Pozbawienie ryby kręgosłupa to jednocześnie wyeliminowanie znacznej ilości ości. To metoda dobra w przypadku np. karpia. Dokładną instrukcję takiej czynności opisałem w innym artykule.

Drugi patent polega na użyciu wrzątku. Zalanie nim wypatroszonej ryby sprawi, że ości nie wyparują w powietrzu, ale zaczną odstawać od obkurczonego mięsa, dzięki czemu wyjmiemy je bez większego problemu. Oczywiście nie każdemu musi się podobać to, że ryba zostaje zalana gorącą wodą. Wtedy pojawia się trik numer trzy — ten, który poznałem od znajomego szefa kuchni.

Najwięcej ości jest w rybim kręgosłupie
Najwięcej ości jest w rybim kręgosłupie © Canva | Arkira

Jak się okazuje, niewielkie ości, czyli te, które są z reguły najtrudniejsze do usunięcia, mogą zostać usunięte za pomocą nie tak wcale mocnego kwasu. W przypadku śledzia kupowane przez nas filety nie zawierają już kręgosłupa, a te ości, które w nich pozostały, powinny ulec znacznemu rozmiękczeniu nawet pod wpływem zwykłego soku z cytryny. Należy więc najpierw naciąć rybki w pionowe paski, a następnie skropić sokiem z cytrusa i pozostawić na noc w lodówce.

Uwaga! Żaden ze wspomnianych trików nie zwalnia nas z zachowania ostrożności podczas jedzenia ryby. Lepiej uważać, niż później żałować!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej