Przepis na łososia, który rozpływa się w ustach. Prosty, szybki i pyszny

Prosty przepis na idealnego łososia, który jest idealnie miękki, delikatny i rozpływający się w ustach. Pyszny łosoś w śmietance i parmezanie.

Przepis na łososia- PysznościPrzepis na łososia- Pyszności
Ewa

Łosoś to jedna z moich ukochanych ryb. Chociaż mogłoby się wydawać, że to proste danie, to często można spotkać się z suchą rybą pozbawioną smaku. Ten przepis sprawi, że idealnego łososia przygotujesz za każdym razem. Dzięki dodatkowi śmietanki powstaje pyszny sos, a filety pozostają wilgotne w środku. Nie mogło zabraknąć oczywiście cytryny i koperku, którym posypuję całość tuż przed podaniem. Całość podkręca dodatkowo parmezan. Po prostu palce lizać. Ta ryba jest po prostu idealna. Moja rodzina często dopytuje, kiedy znów będzie na obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Prosty przepis na łososia

Składniki:

         
  • 450 g fileta z łososia,
  • sól/pieprz,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

1. Filety z łososia ze skórką przyprawiam z obu stron solą oraz pieprzem. Wmasowuję przyprawy w mięso.

2. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i układam kawałki łososia, skórą do dołu. Smażę przez 1-2 minuty i przewracam na drugą stronę. Na niej również łosoś powinien podsmażać się 2 minuty.

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności

3. Ściągam filety z patelni. Wrzucam na nią pokrojoną drobno cebulkę i podsmażam, aż się zeszkli. Wlewam wino, śmietankę, posiekany koperek oraz plasterki cytryny i dokładnie mieszam.

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności

4. Gdy sos się zagotuje, dorzucam kawałki łososia i zanurzam go w śmietankowym, kremowym sosie. Duszę całość na małym ogniu przez kilka minut.

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności

5. Gotowego łososia przekładam na talerz i polewam sosem. Świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy pęczak czy też ziemniaków. Delikatne mięso rozpływa się w ustach, a aromatyczny, kremowy sos z cytrynową nutą wzbogaca smak całego dania.Smacznego!

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej