PrzepisPrzepis na łososia, który rozpływa się w ustach. Prosty, szybki i pyszny

Przepis na łososia, który rozpływa się w ustach. Prosty, szybki i pyszny

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności
Ewa
26.06.2023 15:03, aktualizacja: 08.08.2023 13:56

Prosty przepis na idealnego łososia, który jest idealnie miękki, delikatny i rozpływający się w ustach. Pyszny łosoś w śmietance i parmezanie.

Łosoś to jedna z moich ukochanych ryb. Chociaż mogłoby się wydawać, że to proste danie, to często można spotkać się z suchą rybą pozbawioną smaku. Ten przepis sprawi, że idealnego łososia przygotujesz za każdym razem. Dzięki dodatkowi śmietanki powstaje pyszny sos, a filety pozostają wilgotne w środku. Nie mogło zabraknąć oczywiście cytryny i koperku, którym posypuję całość tuż przed podaniem. Całość podkręca dodatkowo parmezan. Po prostu palce lizać. Ta ryba jest po prostu idealna. Moja rodzina często dopytuje, kiedy znów będzie na obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Prosty przepis na łososia

Składniki:

         
  • 450 g fileta z łososia,
  • sól/pieprz,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

1. Filety z łososia ze skórką przyprawiam z obu stron solą oraz pieprzem. Wmasowuję przyprawy w mięso.

2. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i układam kawałki łososia, skórą do dołu. Smażę przez 1-2 minuty i przewracam na drugą stronę. Na niej również łosoś powinien podsmażać się 2 minuty.

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności

3. Ściągam filety z patelni. Wrzucam na nią pokrojoną drobno cebulkę i podsmażam, aż się zeszkli. Wlewam wino, śmietankę, posiekany koperek oraz plasterki cytryny i dokładnie mieszam.

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności

4. Gdy sos się zagotuje, dorzucam kawałki łososia i zanurzam go w śmietankowym, kremowym sosie. Duszę całość na małym ogniu przez kilka minut.

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności

5. Gotowego łososia przekładam na talerz i polewam sosem. Świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy pęczak czy też ziemniaków. Delikatne mięso rozpływa się w ustach, a aromatyczny, kremowy sos z cytrynową nutą wzbogaca smak całego dania.Smacznego!

Przepis na łososia- Pyszności
Przepis na łososia- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także