PoradyW makowcu jest dziura? Zapomniałeś zrobić jedną rzecz przed pieczeniem

W makowcu jest dziura? Zapomniałeś zrobić jedną rzecz przed pieczeniem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego makowca w postaci genialnej rolady. Tylko co zrobić, aby był perfekcyjny pod każdym względem? Już wyjaśniam!

Jak święta, to i tradycyjny makowiec!
Jak święta, to i tradycyjny makowiec!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ratmaner

Do świąt pozostało już tylko dwa tygodnie. Jest to więc najlepszy moment, aby zacząć planować świąteczne menu. A skoro o nim już mowa, to wśród pysznych dań nie może zabraknąć i domowych wypieków na czele z fenomenalnym makowcem

I choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie tego ciasta nie powinno być wcale skomplikowane, kiedy przychodzi do praktyki, pojawiają się niemałe utrudnienia. I to właśnie o nich sobie dzisiaj porozmawiamy. Dlatego też znajdź kilka wolnych minut i zapoznaj się z tym artykułem do samego końca. Dzięki zebranym poradom twoja rolada makowa uda się za każdym razem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Największa zmora przy pracy nad makowcem

Chyba zgodzisz się ze mną, że największym koszmarem w przypadku pieczenia domowego makowca jest niepotrzebna przestrzeń, która pojawia się w wypieku po wizycie w piekarniku. 

Nie dość, ze nie prezentuje się ona zbyt pięknie, to jeszcze wpływa negatywnie na smak domowego wypieku. W jaki sposób? Otóż nie powinno jej tam być, przez co na smakuswojej treści traci całe ciasto. Zamiast pysznego ciasta drożdżowego w połączeniu z genialną masą makową, dostajemy zupełnie nic. Ale nie martw się na zapas, bo jak się okazuje, istnieje proste rozwiązanie dzisiejszego problemu. Wystarczy, że będzie ściśle trzymał się mojej instrukcji, a już nigdy więcej nie wyjmiesz z piekarnika rolady z niepotrzebną dziurą.

Co zrobić, aby w świątecznym makowcu nie powstały ubytki?
Co zrobić, aby w świątecznym makowcu nie powstały ubytki?© Adobe Stock | gkrphoto

O czym należy pamiętać przy pracy nad domowym makowcem?

Zacznijmy może od głównego składnika, a mianowicie masy makowej. Aby ciasto się nie rozwarstwiało, a co za tym idzie, nie pojawiły się w nim niepożądane puste przestrzenie, masa makowa nie może być zbyt sucha. Pamiętaj, aby do masy za każdym razem dodać dobrze ubite białka, które w idealny sposób spulchnią mieszankę. Zachowaj jednak szczególną ostrożność przy łączeniu składników, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek. 

Czas przejść do ciasta. Po pierwsze, musi mieć ono idealną konsystencję — nie może być zbyt gęste. Kolejna ważna kwestia to zwinięcie ciasta w ciasną roladę. Musisz się naprawdę do tego przyłożyć, aby nie popełnić błędu. Jeśli rolada będzie dobrze złożona, to ciepłe powietrze nie narobi szkód i nie sprawi, że w domowym wypieku pojawi się pusta przestrzeń. 

Warto w tym miejscu wspomnieć jeszcze o jednej, bardzo ważnejszybkiej sztuczce, o której niestety niewiele osób pamięta. Otóż, zanim rolada trafi do piekarnika, warto ponakłuwać ją w kilku miejscach, tak jak robimy to przy pieczeniu kruchego ciasta. Do tego celu możesz wykorzystać zarówno zwykły widelec, jak i małą wykałaczkę

Na koniec muszę wspomnieć również o samym procesie pieczenia. Otóż lepiej piec ciasto trochę dłużejw niższej temperaturze, bo wtedy ma ono więcej czasu na równomierne upieczenie bez niepotrzebnych dziur.

I to wszystko na dzisiaj. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby zabezpieczyć domowy wypiek przed niepożądanymi ubytkami.

Wybrane dla Ciebie