WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Makowiec zawijany inaczej jest gwiazdą świąt. Gdy tylko zaczniesz go kroić, goście będą klaskać z zachwytu

Makowiec to ciasto, które na świątecznym stole odgrywa ważną rolę. Zawijanie rolady bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Z tym przepisem ułatwisz sobie pracę, a twoi goście będą zachwyceni.

Makowiec zawijany inaczej - PysznościMakowiec zawijany inaczej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart
Ewa Malinowska

Makowiec w wielu domach jest integralną częścią Bożego Narodzenia. Umiejscowione jest to w długiej tradycji - za czasów pierwszych Słowian wierzono, że spożywanie ziaren maku ma zapewnić szczęście i płodność oraz chronić przed siłami zła. Każdy, kto skusił się na kawałek pysznego makowca w czasie Świąt, mógł zatem liczyć na sporą dawkę pomyślności w następnym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Losowi trzeba pomóc, a i samo jedzenie makowca jest czynnością nader przyjemną, więc warto upiec go również w tym roku. Zamiast zawijania rolady, postaw jednak na inną formę tego ciasta.

Makowiec zawijany inaczej

Sposobów na podanie makowca jest cała masa. Można go zawijać w roladę, warkocz, bułeczki, dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Podstawą jest jednak dobry przepis na ciasto.

Makowiec
Makowiec © Canva

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka.

Nadzienie

  • 600 g gotowej masy makowej,
  • 2 białka jaj,
  • 50 g bakalii (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina).

Lukier

  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki letniej wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  3. Dodaj resztę cukru, rozmieszane drożdże, mleko i jajka. Wymieszaj dłonią.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Dodaj drobno posiekane bakalie i masę makową. Delikatnie wymieszaj.
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
  9. Każdą z nich podziel jeszcze na 5 kawałków.
  10. Rozwałkuj kawałki ciasta na grubość około 2 mm i rozsmaruj cienką warstwę masy makowej.
  11. Zwiń ciasto w roladę i ułóż w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce.
  12. Powtórz czynność dla każdego kawałka. Odstaw makowiec jeszcze na 20-30 minut, by podrósł.
  13. Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 35 minut.
  14. Połącz wszystkie składniki na lukier i polej nim wystudzone ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo