Makowiec zawijany inaczej jest gwiazdą świąt. Gdy tylko zaczniesz go kroić, goście będą klaskać z zachwytu

Makowiec to ciasto, które na świątecznym stole odgrywa ważną rolę. Zawijanie rolady bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Z tym przepisem ułatwisz sobie pracę, a twoi goście będą zachwyceni.

Makowiec zawijany inaczej - PysznościMakowiec zawijany inaczej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart
Ewa Malinowska

Makowiec w wielu domach jest integralną częścią Bożego Narodzenia. Umiejscowione jest to w długiej tradycji - za czasów pierwszych Słowian wierzono, że spożywanie ziaren maku ma zapewnić szczęście i płodność oraz chronić przed siłami zła. Każdy, kto skusił się na kawałek pysznego makowca w czasie Świąt, mógł zatem liczyć na sporą dawkę pomyślności w następnym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Losowi trzeba pomóc, a i samo jedzenie makowca jest czynnością nader przyjemną, więc warto upiec go również w tym roku. Zamiast zawijania rolady, postaw jednak na inną formę tego ciasta.

Makowiec zawijany inaczej

Sposobów na podanie makowca jest cała masa. Można go zawijać w roladę, warkocz, bułeczki, dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Podstawą jest jednak dobry przepis na ciasto.

Makowiec
Makowiec © Canva

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka.

Nadzienie

  • 600 g gotowej masy makowej,
  • 2 białka jaj,
  • 50 g bakalii (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina).

Lukier

  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki letniej wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  3. Dodaj resztę cukru, rozmieszane drożdże, mleko i jajka. Wymieszaj dłonią.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Dodaj drobno posiekane bakalie i masę makową. Delikatnie wymieszaj.
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
  9. Każdą z nich podziel jeszcze na 5 kawałków.
  10. Rozwałkuj kawałki ciasta na grubość około 2 mm i rozsmaruj cienką warstwę masy makowej.
  11. Zwiń ciasto w roladę i ułóż w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce.
  12. Powtórz czynność dla każdego kawałka. Odstaw makowiec jeszcze na 20-30 minut, by podrósł.
  13. Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 35 minut.
  14. Połącz wszystkie składniki na lukier i polej nim wystudzone ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥