Makowiec zawijany inaczej jest gwiazdą świąt. Gdy tylko zaczniesz go kroić, goście będą klaskać z zachwytu

Makowiec to ciasto, które na świątecznym stole odgrywa ważną rolę. Zawijanie rolady bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Z tym przepisem ułatwisz sobie pracę, a twoi goście będą zachwyceni.

Makowiec zawijany inaczej - PysznościMakowiec zawijany inaczej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart
Ewa Malinowska

Makowiec w wielu domach jest integralną częścią Bożego Narodzenia. Umiejscowione jest to w długiej tradycji - za czasów pierwszych Słowian wierzono, że spożywanie ziaren maku ma zapewnić szczęście i płodność oraz chronić przed siłami zła. Każdy, kto skusił się na kawałek pysznego makowca w czasie Świąt, mógł zatem liczyć na sporą dawkę pomyślności w następnym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Losowi trzeba pomóc, a i samo jedzenie makowca jest czynnością nader przyjemną, więc warto upiec go również w tym roku. Zamiast zawijania rolady, postaw jednak na inną formę tego ciasta.

Makowiec zawijany inaczej

Sposobów na podanie makowca jest cała masa. Można go zawijać w roladę, warkocz, bułeczki, dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Podstawą jest jednak dobry przepis na ciasto.

Makowiec
Makowiec © Canva

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka.

Nadzienie

  • 600 g gotowej masy makowej,
  • 2 białka jaj,
  • 50 g bakalii (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina).

Lukier

  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki letniej wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  3. Dodaj resztę cukru, rozmieszane drożdże, mleko i jajka. Wymieszaj dłonią.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Dodaj drobno posiekane bakalie i masę makową. Delikatnie wymieszaj.
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
  9. Każdą z nich podziel jeszcze na 5 kawałków.
  10. Rozwałkuj kawałki ciasta na grubość około 2 mm i rozsmaruj cienką warstwę masy makowej.
  11. Zwiń ciasto w roladę i ułóż w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce.
  12. Powtórz czynność dla każdego kawałka. Odstaw makowiec jeszcze na 20-30 minut, by podrósł.
  13. Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 35 minut.
  14. Połącz wszystkie składniki na lukier i polej nim wystudzone ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość