Makowiec zawijany inaczej jest gwiazdą świąt. Gdy tylko zaczniesz go kroić, goście będą klaskać z zachwytu
08.12.2023 10:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Makowiec to ciasto, które na świątecznym stole odgrywa ważną rolę. Zawijanie rolady bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Z tym przepisem ułatwisz sobie pracę, a twoi goście będą zachwyceni.
Makowiec w wielu domach jest integralną częścią Bożego Narodzenia. Umiejscowione jest to w długiej tradycji - za czasów pierwszych Słowian wierzono, że spożywanie ziaren maku ma zapewnić szczęście i płodność oraz chronić przed siłami zła. Każdy, kto skusił się na kawałek pysznego makowca w czasie Świąt, mógł zatem liczyć na sporą dawkę pomyślności w następnym roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Losowi trzeba pomóc, a i samo jedzenie makowca jest czynnością nader przyjemną, więc warto upiec go również w tym roku. Zamiast zawijania rolady, postaw jednak na inną formę tego ciasta.
Makowiec zawijany inaczej
Sposobów na podanie makowca jest cała masa. Można go zawijać w roladę, warkocz, bułeczki, dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Podstawą jest jednak dobry przepis na ciasto.
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 15 g świeżych drożdży,
- 0,5 szklanki cukru kryształu,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka.
Nadzienie
- 600 g gotowej masy makowej,
- 2 białka jaj,
- 50 g bakalii (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina).
Lukier
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki letniej wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
- Dodaj resztę cukru, rozmieszane drożdże, mleko i jajka. Wymieszaj dłonią.
- Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Dodaj drobno posiekane bakalie i masę makową. Delikatnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
- Każdą z nich podziel jeszcze na 5 kawałków.
- Rozwałkuj kawałki ciasta na grubość około 2 mm i rozsmaruj cienką warstwę masy makowej.
- Zwiń ciasto w roladę i ułóż w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce.
- Powtórz czynność dla każdego kawałka. Odstaw makowiec jeszcze na 20-30 minut, by podrósł.
- Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 35 minut.
- Połącz wszystkie składniki na lukier i polej nim wystudzone ciasto.