Makowiec zawijany inaczej jest gwiazdą świąt. Gdy tylko zaczniesz go kroić, goście będą klaskać z zachwytu

Makowiec to ciasto, które na świątecznym stole odgrywa ważną rolę. Zawijanie rolady bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Z tym przepisem ułatwisz sobie pracę, a twoi goście będą zachwyceni.

Makowiec zawijany inaczej - PysznościMakowiec zawijany inaczej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart
Ewa Malinowska

Makowiec w wielu domach jest integralną częścią Bożego Narodzenia. Umiejscowione jest to w długiej tradycji - za czasów pierwszych Słowian wierzono, że spożywanie ziaren maku ma zapewnić szczęście i płodność oraz chronić przed siłami zła. Każdy, kto skusił się na kawałek pysznego makowca w czasie Świąt, mógł zatem liczyć na sporą dawkę pomyślności w następnym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Losowi trzeba pomóc, a i samo jedzenie makowca jest czynnością nader przyjemną, więc warto upiec go również w tym roku. Zamiast zawijania rolady, postaw jednak na inną formę tego ciasta.

Makowiec zawijany inaczej

Sposobów na podanie makowca jest cała masa. Można go zawijać w roladę, warkocz, bułeczki, dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Podstawą jest jednak dobry przepis na ciasto.

Makowiec
Makowiec © Canva

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka.

Nadzienie

  • 600 g gotowej masy makowej,
  • 2 białka jaj,
  • 50 g bakalii (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina).

Lukier

  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki letniej wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  3. Dodaj resztę cukru, rozmieszane drożdże, mleko i jajka. Wymieszaj dłonią.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Dodaj drobno posiekane bakalie i masę makową. Delikatnie wymieszaj.
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
  9. Każdą z nich podziel jeszcze na 5 kawałków.
  10. Rozwałkuj kawałki ciasta na grubość około 2 mm i rozsmaruj cienką warstwę masy makowej.
  11. Zwiń ciasto w roladę i ułóż w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce.
  12. Powtórz czynność dla każdego kawałka. Odstaw makowiec jeszcze na 20-30 minut, by podrósł.
  13. Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 35 minut.
  14. Połącz wszystkie składniki na lukier i polej nim wystudzone ciasto.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości