Makowiec zawijany inaczej jest gwiazdą świąt. Gdy tylko zaczniesz go kroić, goście będą klaskać z zachwytu
Makowiec to ciasto, które na świątecznym stole odgrywa ważną rolę. Zawijanie rolady bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Z tym przepisem ułatwisz sobie pracę, a twoi goście będą zachwyceni.
08.12.2023 10:14
Makowiec w wielu domach jest integralną częścią Bożego Narodzenia. Umiejscowione jest to w długiej tradycji - za czasów pierwszych Słowian wierzono, że spożywanie ziaren maku ma zapewnić szczęście i płodność oraz chronić przed siłami zła. Każdy, kto skusił się na kawałek pysznego makowca w czasie Świąt, mógł zatem liczyć na sporą dawkę pomyślności w następnym roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Losowi trzeba pomóc, a i samo jedzenie makowca jest czynnością nader przyjemną, więc warto upiec go również w tym roku. Zamiast zawijania rolady, postaw jednak na inną formę tego ciasta.
Makowiec zawijany inaczej
Sposobów na podanie makowca jest cała masa. Można go zawijać w roladę, warkocz, bułeczki, dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Podstawą jest jednak dobry przepis na ciasto.
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 15 g świeżych drożdży,
- 0,5 szklanki cukru kryształu,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka.
Nadzienie
- 600 g gotowej masy makowej,
- 2 białka jaj,
- 50 g bakalii (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina).
Lukier
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki letniej wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
- Dodaj resztę cukru, rozmieszane drożdże, mleko i jajka. Wymieszaj dłonią.
- Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Dodaj drobno posiekane bakalie i masę makową. Delikatnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
- Każdą z nich podziel jeszcze na 5 kawałków.
- Rozwałkuj kawałki ciasta na grubość około 2 mm i rozsmaruj cienką warstwę masy makowej.
- Zwiń ciasto w roladę i ułóż w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce.
- Powtórz czynność dla każdego kawałka. Odstaw makowiec jeszcze na 20-30 minut, by podrósł.
- Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 35 minut.
- Połącz wszystkie składniki na lukier i polej nim wystudzone ciasto.