Polacy prawie ich nie jedzą, a idealnie pasują na święta. Są zdrowe i tańsze od łososia czy karpia

Polacy uwielbiają ryby. Na wigilijny stół najczęściej wybiera się karpia, ale coraz więcej osób szuka alternatyw - ryb, które będą tańsze i zdrowsze. Chociaż w sklepach produktów tego typu jest mnóstwo, to niektóre gatunki są przez nas pomijane, a jest to ogromny błąd.

RybyRyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jedzenie ryb przynosi nam wiele korzyści. Produkt ten zawiera mnóstwo składników odżywczych, które mają ogromne znaczenie dla organizmu. Na szczególną uwagę zasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też ryby warto jeść dwa razy w tygodniu. Niestety, dużo słyszy się o zanieczyszczeniach toksynami i metalami ciężkimi.

Niektórych ryb nie powinniśmy jeść zbyt często, na przykład pangi, tuńczyka, tilapii lub suma. Co więcej, część okazów jest dość droga i trzeba wydać na nie fortunę.

Na szczęście - rynek jest pełen tego typu produktów i nie trzeba daleko szukać, by znaleźć zdrowe i tanie ryby. W tym artykule poznacie kilka gatunków, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Te ryby są tańsze i zdrowsze nawet o łososia

Śledź

Jest rybą dość tłustą, ale zawiera też aż 20 gramów białka w 100 gramach produktu. Znajdziemy w niej też kwasy tłuszczowe omega 3. Regularne spożywanie śledzia poprawia odporność, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu. Wzmacnia także wzrok oraz kości.

Makrela

Jest bogata w witaminę D oraz selen. Znajdziemy w niej prawie 19 gramów białka oraz kwasy tłuszczowe omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią serce.

Ryby
Ryby © Pixabay

Morszczuk

Ma niewiele kalorii, bo tylko 89 kcal w 100 gramach, ale za to zawiera dużo białka (nieco ponad 17 g). Jego delikatny smak sprawia, że świetnie sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej. Ryby te są źródłem fosforu, selenu oraz witaminy B12.

Karaś

Ta ryba również jest źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w karasiu także witaminy z grupy B, A oraz D. Dzięki tym składnikom ryba wspiera zdrowie układu nerwowego oraz metabolizm i pracę jelit.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości