Polacy prawie ich nie jedzą, a idealnie pasują na święta. Są zdrowe i tańsze od łososia czy karpia

Polacy uwielbiają ryby. Na wigilijny stół najczęściej wybiera się karpia, ale coraz więcej osób szuka alternatyw - ryb, które będą tańsze i zdrowsze. Chociaż w sklepach produktów tego typu jest mnóstwo, to niektóre gatunki są przez nas pomijane, a jest to ogromny błąd.

RybyRyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jedzenie ryb przynosi nam wiele korzyści. Produkt ten zawiera mnóstwo składników odżywczych, które mają ogromne znaczenie dla organizmu. Na szczególną uwagę zasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też ryby warto jeść dwa razy w tygodniu. Niestety, dużo słyszy się o zanieczyszczeniach toksynami i metalami ciężkimi.

Niektórych ryb nie powinniśmy jeść zbyt często, na przykład pangi, tuńczyka, tilapii lub suma. Co więcej, część okazów jest dość droga i trzeba wydać na nie fortunę.

Na szczęście - rynek jest pełen tego typu produktów i nie trzeba daleko szukać, by znaleźć zdrowe i tanie ryby. W tym artykule poznacie kilka gatunków, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Te ryby są tańsze i zdrowsze nawet o łososia

Śledź

Jest rybą dość tłustą, ale zawiera też aż 20 gramów białka w 100 gramach produktu. Znajdziemy w niej też kwasy tłuszczowe omega 3. Regularne spożywanie śledzia poprawia odporność, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu. Wzmacnia także wzrok oraz kości.

Makrela

Jest bogata w witaminę D oraz selen. Znajdziemy w niej prawie 19 gramów białka oraz kwasy tłuszczowe omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią serce.

Ryby
Ryby © Pixabay

Morszczuk

Ma niewiele kalorii, bo tylko 89 kcal w 100 gramach, ale za to zawiera dużo białka (nieco ponad 17 g). Jego delikatny smak sprawia, że świetnie sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej. Ryby te są źródłem fosforu, selenu oraz witaminy B12.

Karaś

Ta ryba również jest źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w karasiu także witaminy z grupy B, A oraz D. Dzięki tym składnikom ryba wspiera zdrowie układu nerwowego oraz metabolizm i pracę jelit.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀