PoradyPolacy prawie ich nie jedzą, a idealnie pasują na święta. Są zdrowe i tańsze od łososia czy karpia

Polacy prawie ich nie jedzą, a idealnie pasują na święta. Są zdrowe i tańsze od łososia czy karpia

Ryby
Ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.12.2023 13:24

Polacy uwielbiają ryby. Na wigilijny stół najczęściej wybiera się karpia, ale coraz więcej osób szuka alternatyw - ryb, które będą tańsze i zdrowsze. Chociaż w sklepach produktów tego typu jest mnóstwo, to niektóre gatunki są przez nas pomijane, a jest to ogromny błąd.

Jedzenie ryb przynosi nam wiele korzyści. Produkt ten zawiera mnóstwo składników odżywczych, które mają ogromne znaczenie dla organizmu. Na szczególną uwagę zasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też ryby warto jeść dwa razy w tygodniu. Niestety, dużo słyszy się o zanieczyszczeniach toksynami i metalami ciężkimi.

Niektórych ryb nie powinniśmy jeść zbyt często, na przykład pangi, tuńczyka, tilapii lub suma. Co więcej, część okazów jest dość droga i trzeba wydać na nie fortunę.

Na szczęście - rynek jest pełen tego typu produktów i nie trzeba daleko szukać, by znaleźć zdrowe i tanie ryby. W tym artykule poznacie kilka gatunków, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ryby są tańsze i zdrowsze nawet o łososia

Śledź

Jest rybą dość tłustą, ale zawiera też aż 20 gramów białka w 100 gramach produktu. Znajdziemy w niej też kwasy tłuszczowe omega 3. Regularne spożywanie śledzia poprawia odporność, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu. Wzmacnia także wzrok oraz kości.

Makrela

Jest bogata w witaminę D oraz selen. Znajdziemy w niej prawie 19 gramów białka oraz kwasy tłuszczowe omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią serce.

Ryby
Ryby© Pixabay

Morszczuk

Ma niewiele kalorii, bo tylko 89 kcal w 100 gramach, ale za to zawiera dużo białka (nieco ponad 17 g). Jego delikatny smak sprawia, że świetnie sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej. Ryby te są źródłem fosforu, selenu oraz witaminy B12.

Karaś

Ta ryba również jest źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w karasiu także witaminy z grupy B, A oraz D. Dzięki tym składnikom ryba wspiera zdrowie układu nerwowego oraz metabolizm i pracę jelit.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także