Gdy zrobiłam na święta, wszystkie ciotki prosiły o przepis. To ciasto znika ze stołu jako pierwsze

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich w te święta wyjątkowym wypiekiem domowej roboty? Przygotuj to ciasto, a na pewno nie pożałujesz.

Połączenie ciasta czekoladowego i gruszek to jest to!Połączenie ciasta czekoladowego i gruszek to jest to!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AlexanderD
Marzena Pęcak

W święta Bożego Narodzenia na naszych stołach nie pojawiają się tylko pyszne dania. Towarzyszą im oczywiście smaczne wypieki, które świetnie pasują do kawy lub herbaty. Z racji, że jestem ogromnym łasuchem, dziś przychodzę z kolejną ciekawą propozycją

Jeśli chcesz przygotować coś zupełnie nowego, postaw na genialne ciasto z dodatkiem gruszki. Jest tak dobre, że dosłownie rozpływa się w ustach

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

To ciasto stanie się hitem w każdym domu

Skąd ta pewność? Już tłumaczę! Otóż sama kilka razy robiłam mega smaczne ciasto z dodatkiem gruszki i za każdym razem moi goście byli pod wielkim wrażeniem. To właśnie ten wypiek znika z talerzy jako pierwszy. Krewni pytają też o dokładną instrukcję, bo chcieliby odtworzyć wypiek w swoich domach. 

Dodatkowych rekomendacji chyba nie potrzebujesz? Dlatego od razu przechodzę do przepisu. Dodam tylko, że przygotowanie ciasta jest naprawdę proste. Domowy wypiek z łatwością dzieli się też na mniejsze kawałki, dlatego świetne sprawdzi się w roli świątecznego deseru. Zaczynamy!

Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta
Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta © Adobe Stock | Wojciech

Jak zrobić genialne ciasto z gruszką krok po kroku?

Składniki: 

Ciasto:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 4 duże jajka,
  • 180 g cukru,
  • 1 kostka masła.

Krem: 

  • 3 gruszki,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • ¼ szkl. cukru pudru.

Dodatki:

  • polewa czekoladowa do dekoracji,
  • orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania ciasta. Zacznij od przesiania mąki, aby jeszcze bardziej napowietrzyć przyszłe ciasto. Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Czas na masło oraz czekoladę. Produkty najpierw pokrój na mniejsze kawałki, po czym połącz na palniku.
  3. Przy pomocy miksera zacznij ubijać jajkacukrem. Kiedy już uzyskasz jasną i puszystą masę, zacznij dodawać do środka w małych partiach ostudzoną mieszankę czekoladową
  4. Na koniec dodaj mączną mieszankę i całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Ciasto na tym etapie możesz upiec w dwóch osobnych formach lub w jednej. Ale potem będziesz musiał przekroić je na pół. Ciasto ma spędzić w piekarniku ok. 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
  6. W międzyczasie przygotuj gruszki oraz krem. Owoce podziel w cienkie plastry. Oczywiście wcześniej pozbądź się też gniazd nasiennych. Następnie ubij śmietankę z cukrem pudrem. 
  7. Na blacie kuchennym połóż pierwszą część ciasta. Bezpośrednio na nim rozprowadź krem oraz kawałki gruszek. Deser przykryj drugą częścią ciasta i udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej i bakalii.
  8. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo