Gdy zrobiłam na święta, wszystkie ciotki prosiły o przepis. To ciasto znika ze stołu jako pierwsze

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich w te święta wyjątkowym wypiekiem domowej roboty? Przygotuj to ciasto, a na pewno nie pożałujesz.

Połączenie ciasta czekoladowego i gruszek to jest to!Połączenie ciasta czekoladowego i gruszek to jest to!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AlexanderD

W święta Bożego Narodzenia na naszych stołach nie pojawiają się tylko pyszne dania. Towarzyszą im oczywiście smaczne wypieki, które świetnie pasują do kawy lub herbaty. Z racji, że jestem ogromnym łasuchem, dziś przychodzę z kolejną ciekawą propozycją

Jeśli chcesz przygotować coś zupełnie nowego, postaw na genialne ciasto z dodatkiem gruszki. Jest tak dobre, że dosłownie rozpływa się w ustach

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

To ciasto stanie się hitem w każdym domu

Skąd ta pewność? Już tłumaczę! Otóż sama kilka razy robiłam mega smaczne ciasto z dodatkiem gruszki i za każdym razem moi goście byli pod wielkim wrażeniem. To właśnie ten wypiek znika z talerzy jako pierwszy. Krewni pytają też o dokładną instrukcję, bo chcieliby odtworzyć wypiek w swoich domach. 

Dodatkowych rekomendacji chyba nie potrzebujesz? Dlatego od razu przechodzę do przepisu. Dodam tylko, że przygotowanie ciasta jest naprawdę proste. Domowy wypiek z łatwością dzieli się też na mniejsze kawałki, dlatego świetne sprawdzi się w roli świątecznego deseru. Zaczynamy!

Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta
Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta © Adobe Stock | Wojciech

Jak zrobić genialne ciasto z gruszką krok po kroku?

Składniki: 

Ciasto:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 4 duże jajka,
  • 180 g cukru,
  • 1 kostka masła.

Krem: 

  • 3 gruszki,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • ¼ szkl. cukru pudru.

Dodatki:

  • polewa czekoladowa do dekoracji,
  • orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania ciasta. Zacznij od przesiania mąki, aby jeszcze bardziej napowietrzyć przyszłe ciasto. Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Czas na masło oraz czekoladę. Produkty najpierw pokrój na mniejsze kawałki, po czym połącz na palniku.
  3. Przy pomocy miksera zacznij ubijać jajkacukrem. Kiedy już uzyskasz jasną i puszystą masę, zacznij dodawać do środka w małych partiach ostudzoną mieszankę czekoladową
  4. Na koniec dodaj mączną mieszankę i całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Ciasto na tym etapie możesz upiec w dwóch osobnych formach lub w jednej. Ale potem będziesz musiał przekroić je na pół. Ciasto ma spędzić w piekarniku ok. 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
  6. W międzyczasie przygotuj gruszki oraz krem. Owoce podziel w cienkie plastry. Oczywiście wcześniej pozbądź się też gniazd nasiennych. Następnie ubij śmietankę z cukrem pudrem. 
  7. Na blacie kuchennym połóż pierwszą część ciasta. Bezpośrednio na nim rozprowadź krem oraz kawałki gruszek. Deser przykryj drugą częścią ciasta i udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej i bakalii.
  8. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości