Gdy zrobiłam na święta, wszystkie ciotki prosiły o przepis. To ciasto znika ze stołu jako pierwsze
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich w te święta wyjątkowym wypiekiem domowej roboty? Przygotuj to ciasto, a na pewno nie pożałujesz.
16.12.2023 10:29
W święta Bożego Narodzenia na naszych stołach nie pojawiają się tylko pyszne dania. Towarzyszą im oczywiście smaczne wypieki, które świetnie pasują do kawy lub herbaty. Z racji, że jestem ogromnym łasuchem, dziś przychodzę z kolejną ciekawą propozycją.
Jeśli chcesz przygotować coś zupełnie nowego, postaw na genialne ciasto z dodatkiem gruszki. Jest tak dobre, że dosłownie rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To ciasto stanie się hitem w każdym domu
Skąd ta pewność? Już tłumaczę! Otóż sama kilka razy robiłam mega smaczne ciasto z dodatkiem gruszki i za każdym razem moi goście byli pod wielkim wrażeniem. To właśnie ten wypiek znika z talerzy jako pierwszy. Krewni pytają też o dokładną instrukcję, bo chcieliby odtworzyć wypiek w swoich domach.
Dodatkowych rekomendacji chyba nie potrzebujesz? Dlatego od razu przechodzę do przepisu. Dodam tylko, że przygotowanie ciasta jest naprawdę proste. Domowy wypiek z łatwością dzieli się też na mniejsze kawałki, dlatego świetne sprawdzi się w roli świątecznego deseru. Zaczynamy!
Zobacz także
Jak zrobić genialne ciasto z gruszką krok po kroku?
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 4 duże jajka,
- 180 g cukru,
- 1 kostka masła.
Krem:
- 3 gruszki,
- 250 ml śmietanki 30%,
- ¼ szkl. cukru pudru.
Dodatki:
- polewa czekoladowa do dekoracji,
- orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania ciasta. Zacznij od przesiania mąki, aby jeszcze bardziej napowietrzyć przyszłe ciasto. Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Czas na masło oraz czekoladę. Produkty najpierw pokrój na mniejsze kawałki, po czym połącz na palniku.
- Przy pomocy miksera zacznij ubijać jajka z cukrem. Kiedy już uzyskasz jasną i puszystą masę, zacznij dodawać do środka w małych partiach ostudzoną mieszankę czekoladową.
- Na koniec dodaj mączną mieszankę i całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto na tym etapie możesz upiec w dwóch osobnych formach lub w jednej. Ale potem będziesz musiał przekroić je na pół. Ciasto ma spędzić w piekarniku ok. 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj gruszki oraz krem. Owoce podziel w cienkie plastry. Oczywiście wcześniej pozbądź się też gniazd nasiennych. Następnie ubij śmietankę z cukrem pudrem.
- Na blacie kuchennym połóż pierwszą część ciasta. Bezpośrednio na nim rozprowadź krem oraz kawałki gruszek. Deser przykryj drugą częścią ciasta i udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej i bakalii.
- Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny. Smacznego!
Zobacz także