Zapomnij o mdłym i wysuszonym na wiór kurczaku. Prosty przepis na aromatyczne i soczyste mięso

Filety z kurczaka to mięso uniwersalne, świetna baza do eksperymentów i obiadowy pewniaczek. Ten przepis sprawdzi się znakomicie, gdy zabraknie ci pomysłu na pyszny obiad.

Kurczak w przyprawach - PysznościKurczak w przyprawach - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | AppetitlichRezepte
Ewa Malinowska

Jest dość chudy, łatwo dostępny i często można znaleźć go w atrakcyjnej cenie w sklepach. Filet z piersi kurczaka jest mięsem tak uniwersalnym, że przoduje w zakupowych koszykach Polaków. Łatwo go przygotować, ale równie łatwo sprawić, że będzie wysuszony na wiór i niesmaczny. Odpowiednie dodatki sprawią, że piersi z kurczaka zawsze będą smakowały jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Kurczak - ciekawy przepis na filet

Szukasz prostego i efektownego przepisu na obiad? Ten kurczak z pewnością cię zachwyci. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wystarczy kilka chwil, aby na Twoim stole znalazło się aromatyczne i sycące danie.

Kurczak na obiad
Kurczak na obiad © YouTube | AppetitlichRezepte

Na jednej patelni przygotujesz zarówno mięso, jak i dodatek w postaci ziemniaków. Całość zwieńcza pyszny sos, który otula danie. Włożone w piersi z kurczaka masła sprawi, że filety z kurczaka będą idealnie soczyste. Pamiętaj, aby do przygotowania użyć patelni, którą można wstawić do piekarnika, dzięki temu nie zabrudzisz kolejnego naczynia.

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka,
  • 30 g masła,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 30 g miodu,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • suszone oregano,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj mięso i usuń błony.
  2. W każdym filecie zrób wgłębienie i rozetnij je na pół, nie docinając do końca. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do środka każdego fileta włóż kawałek masła, posyp oregano i czerwoną papryką.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż pod przykryciem doprawione filety z kurczaka, aż się zrumienią.
  5. Gotowe mięso zdejmij z patelni.
  6. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w plastry i podsmaż na tłuszczu pozostałym po kurczaku.
  7. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  8. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Dołóż mięso i smaż całość przez chwilę na małym ogniu.
  10. W misce wymieszaj miód, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Polej sosem mięso na patelni.
  11. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w 180 st. Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej