PrzepisObiadZapomnij o mdłym i wysuszonym na wiór kurczaku. Prosty przepis na aromatyczne i soczyste mięso

Zapomnij o mdłym i wysuszonym na wiór kurczaku. Prosty przepis na aromatyczne i soczyste mięso

Kurczak w przyprawach - Pyszności
Kurczak w przyprawach - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | AppetitlichRezepte
06.02.2024 11:34, aktualizacja: 06.02.2024 12:03

Filety z kurczaka to mięso uniwersalne, świetna baza do eksperymentów i obiadowy pewniaczek. Ten przepis sprawdzi się znakomicie, gdy zabraknie ci pomysłu na pyszny obiad.

Jest dość chudy, łatwo dostępny i często można znaleźć go w atrakcyjnej cenie w sklepach. Filet z piersi kurczaka jest mięsem tak uniwersalnym, że przoduje w zakupowych koszykach Polaków. Łatwo go przygotować, ale równie łatwo sprawić, że będzie wysuszony na wiór i niesmaczny. Odpowiednie dodatki sprawią, że piersi z kurczaka zawsze będą smakowały jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak - ciekawy przepis na filet

Szukasz prostego i efektownego przepisu na obiad? Ten kurczak z pewnością cię zachwyci. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wystarczy kilka chwil, aby na Twoim stole znalazło się aromatyczne i sycące danie.

Kurczak na obiad
Kurczak na obiad© YouTube | AppetitlichRezepte

Na jednej patelni przygotujesz zarówno mięso, jak i dodatek w postaci ziemniaków. Całość zwieńcza pyszny sos, który otula danie. Włożone w piersi z kurczaka masła sprawi, że filety z kurczaka będą idealnie soczyste. Pamiętaj, aby do przygotowania użyć patelni, którą można wstawić do piekarnika, dzięki temu nie zabrudzisz kolejnego naczynia.

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka,
  • 30 g masła,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 30 g miodu,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • suszone oregano,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj mięso i usuń błony.
  2. W każdym filecie zrób wgłębienie i rozetnij je na pół, nie docinając do końca. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do środka każdego fileta włóż kawałek masła, posyp oregano i czerwoną papryką.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż pod przykryciem doprawione filety z kurczaka, aż się zrumienią.
  5. Gotowe mięso zdejmij z patelni.
  6. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w plastry i podsmaż na tłuszczu pozostałym po kurczaku.
  7. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  8. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Dołóż mięso i smaż całość przez chwilę na małym ogniu.
  10. W misce wymieszaj miód, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Polej sosem mięso na patelni.
  11. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w 180 st. Celsjusza.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także