Zapomnij o mdłym i wysuszonym na wiór kurczaku. Prosty przepis na aromatyczne i soczyste mięso
Filety z kurczaka to mięso uniwersalne, świetna baza do eksperymentów i obiadowy pewniaczek. Ten przepis sprawdzi się znakomicie, gdy zabraknie ci pomysłu na pyszny obiad.
06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 12:03
Jest dość chudy, łatwo dostępny i często można znaleźć go w atrakcyjnej cenie w sklepach. Filet z piersi kurczaka jest mięsem tak uniwersalnym, że przoduje w zakupowych koszykach Polaków. Łatwo go przygotować, ale równie łatwo sprawić, że będzie wysuszony na wiór i niesmaczny. Odpowiednie dodatki sprawią, że piersi z kurczaka zawsze będą smakowały jak z najlepszej restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak - ciekawy przepis na filet
Szukasz prostego i efektownego przepisu na obiad? Ten kurczak z pewnością cię zachwyci. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wystarczy kilka chwil, aby na Twoim stole znalazło się aromatyczne i sycące danie.
Na jednej patelni przygotujesz zarówno mięso, jak i dodatek w postaci ziemniaków. Całość zwieńcza pyszny sos, który otula danie. Włożone w piersi z kurczaka masła sprawi, że filety z kurczaka będą idealnie soczyste. Pamiętaj, aby do przygotowania użyć patelni, którą można wstawić do piekarnika, dzięki temu nie zabrudzisz kolejnego naczynia.
Składniki:
- 3 filety z kurczaka,
- 30 g masła,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 30 g miodu,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 20 ml sosu sojowego,
- suszone oregano,
- słodka papryka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj mięso i usuń błony.
- W każdym filecie zrób wgłębienie i rozetnij je na pół, nie docinając do końca. Dopraw solą i pieprzem.
- Do środka każdego fileta włóż kawałek masła, posyp oregano i czerwoną papryką.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż pod przykryciem doprawione filety z kurczaka, aż się zrumienią.
- Gotowe mięso zdejmij z patelni.
- Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w plastry i podsmaż na tłuszczu pozostałym po kurczaku.
- Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dołóż mięso i smaż całość przez chwilę na małym ogniu.
- W misce wymieszaj miód, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Polej sosem mięso na patelni.
- Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w 180 st. Celsjusza.