Zrób tak pierś kurczaka, a rodzina będzie biła brawo. Genialny patent
Filet z piersi kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Zamiast przygotowywać nieco już nudne kotlety, sięgnij po prosty i pyszny przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Jest tak prosty, że poradzi sobie z tym nawet kuchenny amator.
22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 09:14
Filety z kurczaka są dość niedrogie, dostępne w większości sklepów i z reguły lubiane przez wszystkich. Delikatne, niezbyt tłuste mięso to świetna baza do wielu dań. Czasem jednak wpadamy w rutynę i kurczakowi zaczyna brakować polotu. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na pyszne filety hasselback. Między nacięte masło wkładam ser, pomidory oraz paprykę i zapiekam. Odpowiednio zamarynowane mięso będzie smakowało wybornie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak hasselback
Z terminem "hasselback" kojarzą się przede wszystkim ziemniaki, jednak i filety z kurczaka można przygotować w podobny sposób. Nazwa odnosi się do jednej z restauracji w Szwecji, w której po raz pierwszy zaserwowano charakterystycznie nacinanego ziemniaka. W podobny sposób przygotować można również piersi kurczaka. Polega to na nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. W nich umieszcza się dodatki: przyprawy, kawałki warzyw oraz ser.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka,
- 150 ml śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
Do kieszonek:
- 2 pomidory,
- papryka,
- mozzarella.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyszczam z błon i nacinam tak, aby powstały kieszonki. Między nacięciami zachowuję ok. 1,5 cm odstępy.
- Do śmietany dodaję płaską łyżkę musztardy (najlepiej sarepskiej), przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
- Przygotowane filety zanurzam w marynacie tak, aby przykryła również nacięcia. Odstawiam na 20-30 minut.
- Następnie przekładam mięso do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wkładam po plasterku pomidora, mozzarelli oraz kawałku papryki. Zalewam pozostałą marynatą.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.
Gotowe mięso serwuję w towarzystwie opiekanych ziemniaczków, ryżu lub kaszy oraz ulubionej sałatki. Smacznego!