Zrób tak pierś kurczaka, a rodzina będzie biła brawo. Genialny patent

Filet z piersi kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Zamiast przygotowywać nieco już nudne kotlety, sięgnij po prosty i pyszny przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Jest tak prosty, że poradzi sobie z tym nawet kuchenny amator.

Kurczak na obiad - PysznościKurczak na obiad - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | EzumeImages
Ewa Malinowska

Filety z kurczaka są dość niedrogie, dostępne w większości sklepów i z reguły lubiane przez wszystkich. Delikatne, niezbyt tłuste mięso to świetna baza do wielu dań. Czasem jednak wpadamy w rutynę i kurczakowi zaczyna brakować polotu. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na pyszne filety hasselback. Między nacięte masło wkładam ser, pomidory oraz paprykę i zapiekam. Odpowiednio zamarynowane mięso będzie smakowało wybornie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne sakiewki w cieście francuskim. Im nie sposób powiedzieć nie

Kurczak hasselback

Z terminem "hasselback" kojarzą się przede wszystkim ziemniaki, jednak i filety z kurczaka można przygotować w podobny sposób. Nazwa odnosi się do jednej z restauracji w Szwecji, w której po raz pierwszy zaserwowano charakterystycznie nacinanego ziemniaka. W podobny sposób przygotować można również piersi kurczaka. Polega to na nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. W nich umieszcza się dodatki: przyprawy, kawałki warzyw oraz ser.

Kurczak hasselback - Pyszności
Kurczak hasselback - Pyszności © Canva | EzumeImages

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka,
  • 150 ml śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,

Do kieszonek:

  • 2 pomidory,
  • papryka,
  • mozzarella.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyszczam z błon i nacinam tak, aby powstały kieszonki. Między nacięciami zachowuję ok. 1,5 cm odstępy.
  2. Do śmietany dodaję płaską łyżkę musztardy (najlepiej sarepskiej), przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
  3. Przygotowane filety zanurzam w marynacie tak, aby przykryła również nacięcia. Odstawiam na 20-30 minut.
  4. Następnie przekładam mięso do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wkładam po plasterku pomidora, mozzarelli oraz kawałku papryki. Zalewam pozostałą marynatą.
  5. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.

Gotowe mięso serwuję w towarzystwie opiekanych ziemniaczków, ryżu lub kaszy oraz ulubionej sałatki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej