PrzepisDania mięsneZrób tak pierś kurczaka, a rodzina będzie biła brawo. Genialny patent

Zrób tak pierś kurczaka, a rodzina będzie biła brawo. Genialny patent

Kurczak na obiad - Pyszności
Kurczak na obiad - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | EzumeImages
22.01.2024 07:59, aktualizacja: 22.01.2024 09:14

Filet z piersi kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Zamiast przygotowywać nieco już nudne kotlety, sięgnij po prosty i pyszny przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Jest tak prosty, że poradzi sobie z tym nawet kuchenny amator.

Filety z kurczaka są dość niedrogie, dostępne w większości sklepów i z reguły lubiane przez wszystkich. Delikatne, niezbyt tłuste mięso to świetna baza do wielu dań. Czasem jednak wpadamy w rutynę i kurczakowi zaczyna brakować polotu. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na pyszne filety hasselback. Między nacięte masło wkładam ser, pomidory oraz paprykę i zapiekam. Odpowiednio zamarynowane mięso będzie smakowało wybornie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak hasselback

Z terminem "hasselback" kojarzą się przede wszystkim ziemniaki, jednak i filety z kurczaka można przygotować w podobny sposób. Nazwa odnosi się do jednej z restauracji w Szwecji, w której po raz pierwszy zaserwowano charakterystycznie nacinanego ziemniaka. W podobny sposób przygotować można również piersi kurczaka. Polega to na nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. W nich umieszcza się dodatki: przyprawy, kawałki warzyw oraz ser.

Kurczak hasselback - Pyszności
Kurczak hasselback - Pyszności© Canva | EzumeImages

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka,
  • 150 ml śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,

Do kieszonek:

  • 2 pomidory,
  • papryka,
  • mozzarella.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyszczam z błon i nacinam tak, aby powstały kieszonki. Między nacięciami zachowuję ok. 1,5 cm odstępy.
  2. Do śmietany dodaję płaską łyżkę musztardy (najlepiej sarepskiej), przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
  3. Przygotowane filety zanurzam w marynacie tak, aby przykryła również nacięcia. Odstawiam na 20-30 minut.
  4. Następnie przekładam mięso do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wkładam po plasterku pomidora, mozzarelli oraz kawałku papryki. Zalewam pozostałą marynatą.
  5. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.

Gotowe mięso serwuję w towarzystwie opiekanych ziemniaczków, ryżu lub kaszy oraz ulubionej sałatki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także