Trudno o smaczniejszy przepis na kurczaka. Będzie hitem w każdym domu
Zamiast smażyć nudne kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, przygotujcie na obiad coś jeszcze lepszego. Połączenie soczystego mięsa i chrupiących płatków migdałowych to istne niebo w gębie. Na dodatek tak przygotowany kurczak jest znacznie zdrowszy i lżejszy. Przekonajcie się sami.
04.02.2024 08:45
Pierś kurczaka w płatkach migdałowych, podana z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Danie nie tylko doskonale się prezentuje, ale przede wszystkim wybornie smakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową
Wartość odżywcza 1 porcji
- 602 kcal
- B: 46,9 g T: 31,8 g W: 36,9 g
- IG: 58 (średni)
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka spłaszcz lub przekrój wzdłuż, aby postały sznycle. Przypraw solą i pieprzem.
- Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Filet z kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w płatkach migdałowych.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz kurczaka przez 30-35 minut. Ziemniaki pokrój na frytki lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku w temperaturze 210 stopni przez ok. 15 minut.
- Fasolkę ugotuj al dente. Fasolkę skrop oliwą i posyp sezamem. Kurczaka podawaj z ziemniakami, fasolką z sezamem.
Wskazówka
Kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka, a zamiast fasolki szparagowej możesz dać brokuł. Ziemniaki polecam ugotować dzień wcześniej i schłodzić, dzięki czemu wytworzy się w nich skrobia oporna. Wpłynie to na niższy indeks glikemiczny ziemniaków.
Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"