PrzepisDietaTrudno o smaczniejszy przepis na kurczaka. Będzie hitem w każdym domu

Trudno o smaczniejszy przepis na kurczaka. Będzie hitem w każdym domu

Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową
Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM
04.02.2024 08:45

Zamiast smażyć nudne kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, przygotujcie na obiad coś jeszcze lepszego. Połączenie soczystego mięsa i chrupiących płatków migdałowych to istne niebo w gębie. Na dodatek tak przygotowany kurczak jest znacznie zdrowszy i lżejszy. Przekonajcie się sami.

Pierś kurczaka w płatkach migdałowych, podana z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Danie nie tylko doskonale się prezentuje, ale przede wszystkim wybornie smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 602 kcal
  • B: 46,9 g T: 31,8 g W: 36,9 g 
  • IG: 58 (średni)

Składniki:

  • 2 mniejsze filety z kurczaka
  • 4 mniejsze ziemniaki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka spłaszcz lub przekrój wzdłuż, aby postały sznycle. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Filet z kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w płatkach migdałowych.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz kurczaka przez 30-35 minut. Ziemniaki pokrój na frytki lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku w temperaturze 210 stopni przez ok. 15 minut.
  4. Fasolkę ugotuj al dente. Fasolkę skrop oliwą i posyp sezamem. Kurczaka podawaj z ziemniakami, fasolką z sezamem.

Wskazówka

Kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka, a zamiast fasolki szparagowej możesz dać brokuł. Ziemniaki polecam ugotować dzień wcześniej i schłodzić, dzięki czemu wytworzy się w nich skrobia oporna. Wpłynie to na niższy indeks glikemiczny ziemniaków.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także