Trudno o smaczniejszy przepis na kurczaka. Będzie hitem w każdym domu

Zamiast smażyć nudne kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, przygotujcie na obiad coś jeszcze lepszego. Połączenie soczystego mięsa i chrupiących płatków migdałowych to istne niebo w gębie. Na dodatek tak przygotowany kurczak jest znacznie zdrowszy i lżejszy. Przekonajcie się sami.

Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Pierś kurczaka w płatkach migdałowych, podana z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Danie nie tylko doskonale się prezentuje, ale przede wszystkim wybornie smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 602 kcal
  • B: 46,9 g T: 31,8 g W: 36,9 g 
  • IG: 58 (średni)

Składniki:

  • 2 mniejsze filety z kurczaka
  • 4 mniejsze ziemniaki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka spłaszcz lub przekrój wzdłuż, aby postały sznycle. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Filet z kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w płatkach migdałowych.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz kurczaka przez 30-35 minut. Ziemniaki pokrój na frytki lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku w temperaturze 210 stopni przez ok. 15 minut.
  4. Fasolkę ugotuj al dente. Fasolkę skrop oliwą i posyp sezamem. Kurczaka podawaj z ziemniakami, fasolką z sezamem.

Wskazówka

Kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka, a zamiast fasolki szparagowej możesz dać brokuł. Ziemniaki polecam ugotować dzień wcześniej i schłodzić, dzięki czemu wytworzy się w nich skrobia oporna. Wpłynie to na niższy indeks glikemiczny ziemniaków.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste