Trudno o smaczniejszy przepis na kurczaka. Będzie hitem w każdym domu

Zamiast smażyć nudne kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, przygotujcie na obiad coś jeszcze lepszego. Połączenie soczystego mięsa i chrupiących płatków migdałowych to istne niebo w gębie. Na dodatek tak przygotowany kurczak jest znacznie zdrowszy i lżejszy. Przekonajcie się sami.

Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Pierś kurczaka w płatkach migdałowych, podana z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Danie nie tylko doskonale się prezentuje, ale przede wszystkim wybornie smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 602 kcal
  • B: 46,9 g T: 31,8 g W: 36,9 g 
  • IG: 58 (średni)

Składniki:

  • 2 mniejsze filety z kurczaka
  • 4 mniejsze ziemniaki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka spłaszcz lub przekrój wzdłuż, aby postały sznycle. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Filet z kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w płatkach migdałowych.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz kurczaka przez 30-35 minut. Ziemniaki pokrój na frytki lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku w temperaturze 210 stopni przez ok. 15 minut.
  4. Fasolkę ugotuj al dente. Fasolkę skrop oliwą i posyp sezamem. Kurczaka podawaj z ziemniakami, fasolką z sezamem.

Wskazówka

Kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka, a zamiast fasolki szparagowej możesz dać brokuł. Ziemniaki polecam ugotować dzień wcześniej i schłodzić, dzięki czemu wytworzy się w nich skrobia oporna. Wpłynie to na niższy indeks glikemiczny ziemniaków.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji