Zasyp przypieczony tłuszcz i włącz piekarnik. Będzie lśnił jak nowy
Popularna przyprawa zamiast drogich środków do czyszczenia piekarnika? My jesteśmy za. To sposób prosty jak budowa cepa, tani jak barszcz i wygodny jak... cóż, po prostu wygodny. Jedno jest pewne: nie namęczysz się, a twój piekarnik będzie wyglądał, jakby dopiero przyjechał ze sklepu!
10.08.2023 19:06
Jeśli tak samo jak my lubisz oddawać się kuchennemu hobby, to z całą pewnością poza miłością do gotowania łączy nas coś jeszcze. Szczera nienawiść do czyszczenia piekarnika. Nawilżanie, szorowanie, a przed tym jeszcze korek do sklepu z chemią i niemały rachunek za specjalistyczne środki czystości. Stop, nie tędy droga.
Życie trzeba sobie w końcu ułatwiać, a nie utrudniać. Każda minuta spędzona na gotowaniu jest dla nas cenna, a - jak zapewne wiesz z autopsji - niejednokrotnie po prostu ciężko ją znaleźć. Skoro więc wyłuskaliśmy już trochę wolnego czasu, to zajmijmy się czymś przyjemnym, a nie ślęczeniem nad brudnym piekarnikiem. Tę czynność zróbmy jak najszybciej - a przy okazji skutecznie. Posłuży nam do tego pewien tani produkt, który na pewno już masz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Popularna przyprawa vs tłuszcz z piekarnika
Cały problem z piekarnikiem polega na tym, że brud, który się w nim znajduje nie jest łatwy do wyczyszczenia. Zaschnięty tłuszcz to wyjątkowo uporczywy przeciwnik, a jednocześnie sam jego widok wystarczy, żeby odechciało się gotować. Zwilżenie go samą wodą nie wystarczy. Płyn do mycia naczyń jest za słaby, a droga chemia ze sklepu - przynajmniej według naszych nozdrzy - za mocna. Czego w takim razie użyć?
Odpowiedź brzmi: soli. Najpopularniejsza (obok cukru i pieprzu) przyprawa skutecznie radzi sobie z tłuszczem, rozpuszczając go na tyle, by po chwili można było pozbyć się go zwykłą szmatką. Ale po kolei. Najpierw musisz zrobić nieskomplikowany roztwór.
Chwyć za naczynie żaroodporne. Wlej do niego wodę i dużą ilość soli. Nie krępuj się i nie wahaj; to nie zupa, tylko środek czyszczący. Teraz wstaw go do piekarnika, nastaw 150 stopni na termoobiegu. Ulatniająca się para nawilży i oczyści ścianki urządzenia, więc kiedy ostygnie, posłuż się już tylko suchą ścierką.
Podobnie postąp w przypadku brudnych blach. Oprósz je solidną ilością soli i nastaw grzanie. Kiedy sól zbrązowieje, wyłącz piekarnik, poczekaj aż przestygnie i zbierz upieczoną przyprawę szmatką. Po wszystkim czeka cię już tylko przyjemna polerka. Piekarnik będzie lśnił, a ty możesz wrócić do swojej prawdziwej pasji!