Zasyp przypieczony tłuszcz i włącz piekarnik. Będzie lśnił jak nowy

Popularna przyprawa zamiast drogich środków do czyszczenia piekarnika? My jesteśmy za. To sposób prosty jak budowa cepa, tani jak barszcz i wygodny jak... cóż, po prostu wygodny. Jedno jest pewne: nie namęczysz się, a twój piekarnik będzie wyglądał, jakby dopiero przyjechał ze sklepu!

Piekarnik będzie jak nowy - wystarczy użyć jednego taniego składnikaPiekarnik będzie jak nowy - wystarczy użyć jednego taniego składnika
Źródło zdjęć: © Canva.com

Jeśli tak samo jak my lubisz oddawać się kuchennemu hobby, to z całą pewnością poza miłością do gotowania łączy nas coś jeszcze. Szczera nienawiść do czyszczenia piekarnika. Nawilżanie, szorowanie, a przed tym jeszcze korek do sklepu z chemią i niemały rachunek za specjalistyczne środki czystości. Stop, nie tędy droga.

Życie trzeba sobie w końcu ułatwiać, a nie utrudniać. Każda minuta spędzona na gotowaniu jest dla nas cenna, a - jak zapewne wiesz z autopsji - niejednokrotnie po prostu ciężko ją znaleźć. Skoro więc wyłuskaliśmy już trochę wolnego czasu, to zajmijmy się czymś przyjemnym, a nie ślęczeniem nad brudnym piekarnikiem. Tę czynność zróbmy jak najszybciej - a przy okazji skutecznie. Posłuży nam do tego pewien tani produkt, który na pewno już masz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące warkoczyki z bakłażana

Popularna przyprawa vs tłuszcz z piekarnika

Cały problem z piekarnikiem polega na tym, że brud, który się w nim znajduje nie jest łatwy do wyczyszczenia. Zaschnięty tłuszcz to wyjątkowo uporczywy przeciwnik, a jednocześnie sam jego widok wystarczy, żeby odechciało się gotować. Zwilżenie go samą wodą nie wystarczy. Płyn do mycia naczyń jest za słaby, a droga chemia ze sklepu - przynajmniej według naszych nozdrzy - za mocna. Czego w takim razie użyć?

Odpowiedź brzmi: soli. Najpopularniejsza (obok cukru i pieprzu) przyprawa skutecznie radzi sobie z tłuszczem, rozpuszczając go na tyle, by po chwili można było pozbyć się go zwykłą szmatką. Ale po kolei. Najpierw musisz zrobić nieskomplikowany roztwór.

Sól sprawi, że twój piekarnik będzie lśnił jak nowy
Sól sprawi, że twój piekarnik będzie lśnił jak nowy © Canva.com

Chwyć za naczynie żaroodporne. Wlej do niego wodę i dużą ilość soli. Nie krępuj się i nie wahaj; to nie zupa, tylko środek czyszczący. Teraz wstaw go do piekarnika, nastaw 150 stopni na termoobiegu. Ulatniająca się para nawilży i oczyści ścianki urządzenia, więc kiedy ostygnie, posłuż się już tylko suchą ścierką.

Podobnie postąp w przypadku brudnych blach. Oprósz je solidną ilością soli i nastaw grzanie. Kiedy sól zbrązowieje, wyłącz piekarnik, poczekaj aż przestygnie i zbierz upieczoną przyprawę szmatką. Po wszystkim czeka cię już tylko przyjemna polerka. Piekarnik będzie lśnił, a ty możesz wrócić do swojej prawdziwej pasji!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej