Grzyby zachowają smak. Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Grzybiarze ruszyli do lasów i przynoszą coraz to bogatsze zbiory. To oznacza, że i w domu czeka nas sporo pracy; w końcu wszystkiego naraz nie przejemy. A jak suszyć grzyby? Najszybciej - w piekarniku. Zaraz dowiesz się, jak to zrobić.

Jak suszyć grzyby? Szybko!Jak suszyć grzyby w domu?
Źródło zdjęć: © Canva.com

Parafrazując klasyka: zbierać grzyby każdy może. Niektórzy widzą w tym szansę na chwilową ucieczkę od cywilizacji i wyciszenie. Inni traktują to nadzwyczaj poważnie, a odnalezienie najpiękniejszych okazów w lesie to dla nich kwestia... honoru grzybiarza. Brzmi nieco jak nazwa hollywoodzkiego hitu, prawda?

Nieistotne do której grupy należysz - i tak obowiązują cię te same zasady, co wszystkich. A jakie konkretnie? Są dwie najważniejsze. Po pierwsze, zbieraj tylko te grzyby, co do których jadalności masz stuprocentową pewność. Za dużo już było zatruć i hospitalizacji spowodowanych lekkomyślnością. Po drugie: grzyby szybko tracą świeżość, więc o ile nie zjesz ich wszystkich już pierwszego dnia, musisz podjąć decyzję o tym, co zrobić z nimi dalej: ususzyć, zamrozić lub zamarynować. Jeśli stawiasz na tę pierwszą opcję, to ten artykuł jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Bądźmy szczerzy, największą przyjemnością związaną z grzybami jest ich zbieranie. Suszenie, chociaż niezbędne, kojarzy nam się z syzyfową pracą, trudem i nieopisaną nudą. To dlatego uważamy, że należy sobie tę czynność maksymalnie ułatwić i przyspieszyć. Przyda nam się do tego piekarnik.

Zanim grzyby wylądują na ruszcie, musisz je poddać wstępnemu suszeniu. Nie płucz ich - mają w sobie wystarczająco dużo wody. Zamiast tego rozsyp je np. na gazetach i odczekaj 2-3 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się śluzu z kapeluszy, który może spowodować sklejanie się grzybów w piekarniku.

Jak suszyć grzyby? W specjalnej suszarce lub... piekarniku.
Grzyby suszone w specjalnej suszarce bądź w piekarniku © Canva.com

Kolejnym krokiem jest ucięcie kapeluszy i sprawdzenie, czy nie są robaczywe. Jeśli wszystko jest w porządku, można już zabrać się za ich dalsze oporządzenie. W tym celu trzonki przekrój wzdłuż na pół, a kapelusze w plastry. Tak przygotowane kawałki ułóż na wyłożonej papierem blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego (na termoobiegu) do maksymalnie 50 stopni Celsjusza.

Drzwi piekarnika zostaw delikatnie uchylone. Cały proces suszenia będzie trwał około 3 godzin, ale co 15 minut plastry powinny być przesypane - tak, żeby każdy z nich "zaznał" podobnych warunków. Kontrola jest tu dosyć ważna, bo grzyby mają się suszyć, a nie piec. Stąd też, jeśli zauważysz, że poszczególne kawałki pęcznieją, natychmiast zmniejsz temperaturę lub uchyl mocniej drzwiczki. Suszone grzyby przechowuj w blaszanych, drewnianych lub plastikowych pojemnikach. Niektórzy polecają do tego również płócienne woreczki. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟