PoradyGrzyby zachowają smak. Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Grzyby zachowają smak. Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Jak suszyć grzyby w domu?
Jak suszyć grzyby w domu?
Źródło zdjęć: © Canva.com
09.08.2023 21:57

Grzybiarze ruszyli do lasów i przynoszą coraz to bogatsze zbiory. To oznacza, że i w domu czeka nas sporo pracy; w końcu wszystkiego naraz nie przejemy. A jak suszyć grzyby? Najszybciej - w piekarniku. Zaraz dowiesz się, jak to zrobić.

Parafrazując klasyka: zbierać grzyby każdy może. Niektórzy widzą w tym szansę na chwilową ucieczkę od cywilizacji i wyciszenie. Inni traktują to nadzwyczaj poważnie, a odnalezienie najpiękniejszych okazów w lesie to dla nich kwestia... honoru grzybiarza. Brzmi nieco jak nazwa hollywoodzkiego hitu, prawda?

Nieistotne do której grupy należysz - i tak obowiązują cię te same zasady, co wszystkich. A jakie konkretnie? Są dwie najważniejsze. Po pierwsze, zbieraj tylko te grzyby, co do których jadalności masz stuprocentową pewność. Za dużo już było zatruć i hospitalizacji spowodowanych lekkomyślnością. Po drugie: grzyby szybko tracą świeżość, więc o ile nie zjesz ich wszystkich już pierwszego dnia, musisz podjąć decyzję o tym, co zrobić z nimi dalej: ususzyć, zamrozić lub zamarynować. Jeśli stawiasz na tę pierwszą opcję, to ten artykuł jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Bądźmy szczerzy, największą przyjemnością związaną z grzybami jest ich zbieranie. Suszenie, chociaż niezbędne, kojarzy nam się z syzyfową pracą, trudem i nieopisaną nudą. To dlatego uważamy, że należy sobie tę czynność maksymalnie ułatwić i przyspieszyć. Przyda nam się do tego piekarnik.

Zanim grzyby wylądują na ruszcie, musisz je poddać wstępnemu suszeniu. Nie płucz ich - mają w sobie wystarczająco dużo wody. Zamiast tego rozsyp je np. na gazetach i odczekaj 2-3 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się śluzu z kapeluszy, który może spowodować sklejanie się grzybów w piekarniku.

Grzyby suszone w specjalnej suszarce bądź w piekarniku
Grzyby suszone w specjalnej suszarce bądź w piekarniku© Canva.com

Kolejnym krokiem jest ucięcie kapeluszy i sprawdzenie, czy nie są robaczywe. Jeśli wszystko jest w porządku, można już zabrać się za ich dalsze oporządzenie. W tym celu trzonki przekrój wzdłuż na pół, a kapelusze w plastry. Tak przygotowane kawałki ułóż na wyłożonej papierem blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego (na termoobiegu) do maksymalnie 50 stopni Celsjusza.

Drzwi piekarnika zostaw delikatnie uchylone. Cały proces suszenia będzie trwał około 3 godzin, ale co 15 minut plastry powinny być przesypane - tak, żeby każdy z nich "zaznał" podobnych warunków. Kontrola jest tu dosyć ważna, bo grzyby mają się suszyć, a nie piec. Stąd też, jeśli zauważysz, że poszczególne kawałki pęcznieją, natychmiast zmniejsz temperaturę lub uchyl mocniej drzwiczki. Suszone grzyby przechowuj w blaszanych, drewnianych lub plastikowych pojemnikach. Niektórzy polecają do tego również płócienne woreczki. Powodzenia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także