WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Grzyby zachowają smak. Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Grzybiarze ruszyli do lasów i przynoszą coraz to bogatsze zbiory. To oznacza, że i w domu czeka nas sporo pracy; w końcu wszystkiego naraz nie przejemy. A jak suszyć grzyby? Najszybciej - w piekarniku. Zaraz dowiesz się, jak to zrobić.

Jak suszyć grzyby? Szybko!Jak suszyć grzyby w domu?
Źródło zdjęć: © Canva.com

Parafrazując klasyka: zbierać grzyby każdy może. Niektórzy widzą w tym szansę na chwilową ucieczkę od cywilizacji i wyciszenie. Inni traktują to nadzwyczaj poważnie, a odnalezienie najpiękniejszych okazów w lesie to dla nich kwestia... honoru grzybiarza. Brzmi nieco jak nazwa hollywoodzkiego hitu, prawda?

Nieistotne do której grupy należysz - i tak obowiązują cię te same zasady, co wszystkich. A jakie konkretnie? Są dwie najważniejsze. Po pierwsze, zbieraj tylko te grzyby, co do których jadalności masz stuprocentową pewność. Za dużo już było zatruć i hospitalizacji spowodowanych lekkomyślnością. Po drugie: grzyby szybko tracą świeżość, więc o ile nie zjesz ich wszystkich już pierwszego dnia, musisz podjąć decyzję o tym, co zrobić z nimi dalej: ususzyć, zamrozić lub zamarynować. Jeśli stawiasz na tę pierwszą opcję, to ten artykuł jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Bądźmy szczerzy, największą przyjemnością związaną z grzybami jest ich zbieranie. Suszenie, chociaż niezbędne, kojarzy nam się z syzyfową pracą, trudem i nieopisaną nudą. To dlatego uważamy, że należy sobie tę czynność maksymalnie ułatwić i przyspieszyć. Przyda nam się do tego piekarnik.

Zanim grzyby wylądują na ruszcie, musisz je poddać wstępnemu suszeniu. Nie płucz ich - mają w sobie wystarczająco dużo wody. Zamiast tego rozsyp je np. na gazetach i odczekaj 2-3 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się śluzu z kapeluszy, który może spowodować sklejanie się grzybów w piekarniku.

Jak suszyć grzyby? W specjalnej suszarce lub... piekarniku.
Grzyby suszone w specjalnej suszarce bądź w piekarniku © Canva.com

Kolejnym krokiem jest ucięcie kapeluszy i sprawdzenie, czy nie są robaczywe. Jeśli wszystko jest w porządku, można już zabrać się za ich dalsze oporządzenie. W tym celu trzonki przekrój wzdłuż na pół, a kapelusze w plastry. Tak przygotowane kawałki ułóż na wyłożonej papierem blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego (na termoobiegu) do maksymalnie 50 stopni Celsjusza.

Drzwi piekarnika zostaw delikatnie uchylone. Cały proces suszenia będzie trwał około 3 godzin, ale co 15 minut plastry powinny być przesypane - tak, żeby każdy z nich "zaznał" podobnych warunków. Kontrola jest tu dosyć ważna, bo grzyby mają się suszyć, a nie piec. Stąd też, jeśli zauważysz, że poszczególne kawałki pęcznieją, natychmiast zmniejsz temperaturę lub uchyl mocniej drzwiczki. Suszone grzyby przechowuj w blaszanych, drewnianych lub plastikowych pojemnikach. Niektórzy polecają do tego również płócienne woreczki. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo