Grzyby zachowają smak. Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Grzybiarze ruszyli do lasów i przynoszą coraz to bogatsze zbiory. To oznacza, że i w domu czeka nas sporo pracy; w końcu wszystkiego naraz nie przejemy. A jak suszyć grzyby? Najszybciej - w piekarniku. Zaraz dowiesz się, jak to zrobić.

Jak suszyć grzyby? Szybko!Jak suszyć grzyby w domu?
Źródło zdjęć: © Canva.com

Parafrazując klasyka: zbierać grzyby każdy może. Niektórzy widzą w tym szansę na chwilową ucieczkę od cywilizacji i wyciszenie. Inni traktują to nadzwyczaj poważnie, a odnalezienie najpiękniejszych okazów w lesie to dla nich kwestia... honoru grzybiarza. Brzmi nieco jak nazwa hollywoodzkiego hitu, prawda?

Nieistotne do której grupy należysz - i tak obowiązują cię te same zasady, co wszystkich. A jakie konkretnie? Są dwie najważniejsze. Po pierwsze, zbieraj tylko te grzyby, co do których jadalności masz stuprocentową pewność. Za dużo już było zatruć i hospitalizacji spowodowanych lekkomyślnością. Po drugie: grzyby szybko tracą świeżość, więc o ile nie zjesz ich wszystkich już pierwszego dnia, musisz podjąć decyzję o tym, co zrobić z nimi dalej: ususzyć, zamrozić lub zamarynować. Jeśli stawiasz na tę pierwszą opcję, to ten artykuł jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Bądźmy szczerzy, największą przyjemnością związaną z grzybami jest ich zbieranie. Suszenie, chociaż niezbędne, kojarzy nam się z syzyfową pracą, trudem i nieopisaną nudą. To dlatego uważamy, że należy sobie tę czynność maksymalnie ułatwić i przyspieszyć. Przyda nam się do tego piekarnik.

Zanim grzyby wylądują na ruszcie, musisz je poddać wstępnemu suszeniu. Nie płucz ich - mają w sobie wystarczająco dużo wody. Zamiast tego rozsyp je np. na gazetach i odczekaj 2-3 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się śluzu z kapeluszy, który może spowodować sklejanie się grzybów w piekarniku.

Jak suszyć grzyby? W specjalnej suszarce lub... piekarniku.
Grzyby suszone w specjalnej suszarce bądź w piekarniku © Canva.com

Kolejnym krokiem jest ucięcie kapeluszy i sprawdzenie, czy nie są robaczywe. Jeśli wszystko jest w porządku, można już zabrać się za ich dalsze oporządzenie. W tym celu trzonki przekrój wzdłuż na pół, a kapelusze w plastry. Tak przygotowane kawałki ułóż na wyłożonej papierem blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego (na termoobiegu) do maksymalnie 50 stopni Celsjusza.

Drzwi piekarnika zostaw delikatnie uchylone. Cały proces suszenia będzie trwał około 3 godzin, ale co 15 minut plastry powinny być przesypane - tak, żeby każdy z nich "zaznał" podobnych warunków. Kontrola jest tu dosyć ważna, bo grzyby mają się suszyć, a nie piec. Stąd też, jeśli zauważysz, że poszczególne kawałki pęcznieją, natychmiast zmniejsz temperaturę lub uchyl mocniej drzwiczki. Suszone grzyby przechowuj w blaszanych, drewnianych lub plastikowych pojemnikach. Niektórzy polecają do tego również płócienne woreczki. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci