Zwykłe pierogi mogą się przy nich schować. Przepis na złociste cebulniki przywiozłam z Podlasia

Kuchnie regionalne skrywają mnóstwo pyszności, które warto odkryć. Jednym ze skarbów podlaskiej kuchni są cebulniki, przypominające nieco znane wszystkim pierogi.

Cebulniki - PysznościCebulniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | michal812
Ewa Malinowska

Polacy są mistrzami pierogów, również tych mniej typowych. Pyszne cebulniki to połączenie delikatnego, pieczonego ciasta z mięsnym farszem z dodatkiem cebuli. Doskonale znają ją mieszkańcy wschodniej części kraju. To znakomity przepis dla osób, które obawiają się robienia klasycznych pierogów przez ciasto, które może się rwać i rozklejać podczas pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Cebulniki - przepis z Podlasia

Wśród pól i lasów powiatu bialskiego skrywa się kulinarna perełka – cebulniki. Te aromatyczne pierogi, niczym smaczne opowieści, niosą w sobie echo historii Tatarów i króla Jana III Sobieskiego. Przepis na cebulniki to skarb przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie znajdziesz jej w książkach kucharskich, a w ustnych przekazach i domowych przepiśnikach.

Cebulniki - Pyszności
Cebulniki - Pyszności © Canva | ola_p

Już w XVII wieku Tatarzy osiedlili się na ziemiach polskich, a wsie z ekonomii brzeskiej stały się ich domem. Tam, w Łobaczewku Małym, narodziła się tradycja cybulników – pieczonych pierogów skrywających w sobie farsz z duszonej cebuli i mięsa.

Jak zrobić cebulniki?

Sekretem tych pierogów jest dodatek sody oczyszczonej, która nadaje ciastu niezwykłą puszystość i plastyczność. Dzięki niej nie musisz rozwałkowywać go cienko, a formowanie pierogów staje się łatwiejsze i przyjemniejsze.

Składniki:

Ciasto

  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki sody,
  • sól.

Farsz

  • 1 kg surowego siekanego mięsa (wołowiny, baraniny lub cielęciny),
  • 4 duże posiekane cebule,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. Posiekane mięso wymieszaj z cebulą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Przesiej mąkę do miski.
  3. Wymieszaj sodę z mlekiem i dodaj do mąki.
  4. Wbij jajko, dodaj żółtko, sól i masło.
  5. Zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i miękkie.
  6. Podziel je na części, z każdej uformuj wałeczek i pokrój go na dłuższe kluski.
  7. Każdą kluskę rozwałkuj niezbyt cienko.
  8. Nałóż do środka farsz i zlep jak pierogi.
  9. Przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem
  10. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, aż cebulniki się zrumienią.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej