Zwykłe pierogi mogą się przy nich schować. Przepis na złociste cebulniki przywiozłam z Podlasia
Kuchnie regionalne skrywają mnóstwo pyszności, które warto odkryć. Jednym ze skarbów podlaskiej kuchni są cebulniki, przypominające nieco znane wszystkim pierogi.
06.02.2024 11:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Polacy są mistrzami pierogów, również tych mniej typowych. Pyszne cebulniki to połączenie delikatnego, pieczonego ciasta z mięsnym farszem z dodatkiem cebuli. Doskonale znają ją mieszkańcy wschodniej części kraju. To znakomity przepis dla osób, które obawiają się robienia klasycznych pierogów przez ciasto, które może się rwać i rozklejać podczas pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebulniki - przepis z Podlasia
Wśród pól i lasów powiatu bialskiego skrywa się kulinarna perełka – cebulniki. Te aromatyczne pierogi, niczym smaczne opowieści, niosą w sobie echo historii Tatarów i króla Jana III Sobieskiego. Przepis na cebulniki to skarb przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie znajdziesz jej w książkach kucharskich, a w ustnych przekazach i domowych przepiśnikach.
Już w XVII wieku Tatarzy osiedlili się na ziemiach polskich, a wsie z ekonomii brzeskiej stały się ich domem. Tam, w Łobaczewku Małym, narodziła się tradycja cybulników – pieczonych pierogów skrywających w sobie farsz z duszonej cebuli i mięsa.
Jak zrobić cebulniki?
Sekretem tych pierogów jest dodatek sody oczyszczonej, która nadaje ciastu niezwykłą puszystość i plastyczność. Dzięki niej nie musisz rozwałkowywać go cienko, a formowanie pierogów staje się łatwiejsze i przyjemniejsze.
Składniki:
Ciasto
- 1 kg mąki,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki sody,
- sól.
Farsz
- 1 kg surowego siekanego mięsa (wołowiny, baraniny lub cielęciny),
- 4 duże posiekane cebule,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu. Posiekane mięso wymieszaj z cebulą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przesiej mąkę do miski.
- Wymieszaj sodę z mlekiem i dodaj do mąki.
- Wbij jajko, dodaj żółtko, sól i masło.
- Zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i miękkie.
- Podziel je na części, z każdej uformuj wałeczek i pokrój go na dłuższe kluski.
- Każdą kluskę rozwałkuj niezbyt cienko.
- Nałóż do środka farsz i zlep jak pierogi.
- Przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem
- Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, aż cebulniki się zrumienią.