Zwykłe pierogi mogą się przy nich schować. Przepis na złociste cebulniki przywiozłam z Podlasia
Kuchnie regionalne skrywają mnóstwo pyszności, które warto odkryć. Jednym ze skarbów podlaskiej kuchni są cebulniki, przypominające nieco znane wszystkim pierogi.
06.02.2024 11:04
Polacy są mistrzami pierogów, również tych mniej typowych. Pyszne cebulniki to połączenie delikatnego, pieczonego ciasta z mięsnym farszem z dodatkiem cebuli. Doskonale znają ją mieszkańcy wschodniej części kraju. To znakomity przepis dla osób, które obawiają się robienia klasycznych pierogów przez ciasto, które może się rwać i rozklejać podczas pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebulniki - przepis z Podlasia
Wśród pól i lasów powiatu bialskiego skrywa się kulinarna perełka – cebulniki. Te aromatyczne pierogi, niczym smaczne opowieści, niosą w sobie echo historii Tatarów i króla Jana III Sobieskiego. Przepis na cebulniki to skarb przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie znajdziesz jej w książkach kucharskich, a w ustnych przekazach i domowych przepiśnikach.
Już w XVII wieku Tatarzy osiedlili się na ziemiach polskich, a wsie z ekonomii brzeskiej stały się ich domem. Tam, w Łobaczewku Małym, narodziła się tradycja cybulników – pieczonych pierogów skrywających w sobie farsz z duszonej cebuli i mięsa.
Jak zrobić cebulniki?
Sekretem tych pierogów jest dodatek sody oczyszczonej, która nadaje ciastu niezwykłą puszystość i plastyczność. Dzięki niej nie musisz rozwałkowywać go cienko, a formowanie pierogów staje się łatwiejsze i przyjemniejsze.
Składniki:
Ciasto
- 1 kg mąki,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki sody,
- sól.
Farsz
- 1 kg surowego siekanego mięsa (wołowiny, baraniny lub cielęciny),
- 4 duże posiekane cebule,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu. Posiekane mięso wymieszaj z cebulą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przesiej mąkę do miski.
- Wymieszaj sodę z mlekiem i dodaj do mąki.
- Wbij jajko, dodaj żółtko, sól i masło.
- Zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i miękkie.
- Podziel je na części, z każdej uformuj wałeczek i pokrój go na dłuższe kluski.
- Każdą kluskę rozwałkuj niezbyt cienko.
- Nałóż do środka farsz i zlep jak pierogi.
- Przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem
- Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, aż cebulniki się zrumienią.