To jedna z najzdrowszych roślin świata. Kosztuje aż 1000 złotych za kilogram

Ta przyprawa to ostrość, moc i zdrowie w jednym. Problem polega na tym, że kosztuje ona blisko 1000 złotych za kilogram, a dostęp do niej nie jest wcale łatwy. Nic więc dziwnego, że udając się do restauracji, dostajemy tani, barwiony zamiennik, który ma nas oszukać.

Wasabi - bardzo zdrowe i bardzo drogieWasabi - bardzo zdrowe i bardzo drogie
Źródło zdjęć: © Canva | PrarinyaNorn

Od wielu już lat restauracje sushi cieszą się w Polsce dużą popularnością. Polacy pokochali kuchnię japońską, surową rybę, sprasowane glony i zaprawiany octem ryż. Każdy zaprawiony w bojach "sushiżerca" wie, że istnieją też dwa niezbędne dodatki do sushi, bez których ta potrawa nie mogłaby zaistnieć: sos sojowy oraz wasabi. Podczas gdy ten pierwszy produkt może być dobrej i gorszej jakości, tak otrzymywane przez nas w restauracjach wasabi to w 99 proc. najzwyklejsza podróbka. A szkoda, bo prawdziwe wasabi charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem. Pomysł na ciekawy obiad lub kolację

Wasabi — zdrowie w czystej postaci

Wasabi, czyli chrzan japoński, to spokrewniona z kapustą bylina, która charakteryzuje się ostrym smakiem i zielonym kolorem. Wyposażone w pojedyncze liście łodygi osiągają do 45 centymetrów i są wyjątkowo wrażliwe na warunki atmosferyczne. Reguły uprawy, opisane na portalu kuchnieswiata.com.pl, są bardzo istotne: wasabi potrzebuje temperatury od 8 do 20 stopni Celsjusza, dużej wilgotności i światła na poziomie 30 proc.

Japońska roślina to potężne źródło witamin A, C oraz tych z grupy B. Korzeń wykazuje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne i detoksykujące. Przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły, że wasabi doskonale wpływa na kondycję mózgu — zwłaszcza hipokamp odpowiedzialny za pamięć. Z tego też powodu japoński chrzan jest zalecany zwłaszcza osobom po 60 roku życia.

Korzeń wasabi pozytywnie wpływa na pamięć
Korzeń wasabi pozytywnie wpływa na pamięć © Canva | loooby

Wasabi w restauracji

Wiele zdrowych produktów jest masowo podrabianych. Ta reguła nie dotyczy tylko miodu i oliwy z oliwek, ale również wasabi. Dostając pastę wasabi w restauracjach sushi mamy naprawdę nikłą szansę na to, że właśnie zostaliśmy uraczeni prawdziwym wasabi startym ze świeżego korzenia. Jasnozielona pasta to w rzeczywistości sproszkowany, farbowany chrzan biały z dodatkiem musztardy.

Takie zachowanie wynika z faktu, że świeży korzeń wasabi jest w Polsce nie tylko trudno dostępny, ale również bardzo drogi. Jego cena to około 800-1000 złotych za kilogram i raczej niewielu restauratorów ma ochotę na taki wydatek. A szkoda!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej