To jedna z najzdrowszych roślin świata. Kosztuje aż 1000 złotych za kilogram
Ta przyprawa to ostrość, moc i zdrowie w jednym. Problem polega na tym, że kosztuje ona blisko 1000 złotych za kilogram, a dostęp do niej nie jest wcale łatwy. Nic więc dziwnego, że udając się do restauracji, dostajemy tani, barwiony zamiennik, który ma nas oszukać.
Od wielu już lat restauracje sushi cieszą się w Polsce dużą popularnością. Polacy pokochali kuchnię japońską, surową rybę, sprasowane glony i zaprawiany octem ryż. Każdy zaprawiony w bojach "sushiżerca" wie, że istnieją też dwa niezbędne dodatki do sushi, bez których ta potrawa nie mogłaby zaistnieć: sos sojowy oraz wasabi. Podczas gdy ten pierwszy produkt może być dobrej i gorszej jakości, tak otrzymywane przez nas w restauracjach wasabi to w 99 proc. najzwyklejsza podróbka. A szkoda, bo prawdziwe wasabi charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki z kurczakiem. Pomysł na ciekawy obiad lub kolację
Wasabi — zdrowie w czystej postaci
Wasabi, czyli chrzan japoński, to spokrewniona z kapustą bylina, która charakteryzuje się ostrym smakiem i zielonym kolorem. Wyposażone w pojedyncze liście łodygi osiągają do 45 centymetrów i są wyjątkowo wrażliwe na warunki atmosferyczne. Reguły uprawy, opisane na portalu kuchnieswiata.com.pl, są bardzo istotne: wasabi potrzebuje temperatury od 8 do 20 stopni Celsjusza, dużej wilgotności i światła na poziomie 30 proc.
Japońska roślina to potężne źródło witamin A, C oraz tych z grupy B. Korzeń wykazuje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne i detoksykujące. Przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły, że wasabi doskonale wpływa na kondycję mózgu — zwłaszcza hipokamp odpowiedzialny za pamięć. Z tego też powodu japoński chrzan jest zalecany zwłaszcza osobom po 60 roku życia.
Wasabi w restauracji
Wiele zdrowych produktów jest masowo podrabianych. Ta reguła nie dotyczy tylko miodu i oliwy z oliwek, ale również wasabi. Dostając pastę wasabi w restauracjach sushi mamy naprawdę nikłą szansę na to, że właśnie zostaliśmy uraczeni prawdziwym wasabi startym ze świeżego korzenia. Jasnozielona pasta to w rzeczywistości sproszkowany, farbowany chrzan biały z dodatkiem musztardy.
Takie zachowanie wynika z faktu, że świeży korzeń wasabi jest w Polsce nie tylko trudno dostępny, ale również bardzo drogi. Jego cena to około 800-1000 złotych za kilogram i raczej niewielu restauratorów ma ochotę na taki wydatek. A szkoda!