To jedna z najzdrowszych roślin świata. Kosztuje aż 1000 złotych za kilogram
Ta przyprawa to ostrość, moc i zdrowie w jednym. Problem polega na tym, że kosztuje ona blisko 1000 złotych za kilogram, a dostęp do niej nie jest wcale łatwy. Nic więc dziwnego, że udając się do restauracji, dostajemy tani, barwiony zamiennik, który ma nas oszukać.
16.02.2024 | aktual.: 16.02.2024 08:23
Od wielu już lat restauracje sushi cieszą się w Polsce dużą popularnością. Polacy pokochali kuchnię japońską, surową rybę, sprasowane glony i zaprawiany octem ryż. Każdy zaprawiony w bojach "sushiżerca" wie, że istnieją też dwa niezbędne dodatki do sushi, bez których ta potrawa nie mogłaby zaistnieć: sos sojowy oraz wasabi. Podczas gdy ten pierwszy produkt może być dobrej i gorszej jakości, tak otrzymywane przez nas w restauracjach wasabi to w 99 proc. najzwyklejsza podróbka. A szkoda, bo prawdziwe wasabi charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wasabi — zdrowie w czystej postaci
Wasabi, czyli chrzan japoński, to spokrewniona z kapustą bylina, która charakteryzuje się ostrym smakiem i zielonym kolorem. Wyposażone w pojedyncze liście łodygi osiągają do 45 centymetrów i są wyjątkowo wrażliwe na warunki atmosferyczne. Reguły uprawy, opisane na portalu kuchnieswiata.com.pl, są bardzo istotne: wasabi potrzebuje temperatury od 8 do 20 stopni Celsjusza, dużej wilgotności i światła na poziomie 30 proc.
Japońska roślina to potężne źródło witamin A, C oraz tych z grupy B. Korzeń wykazuje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne i detoksykujące. Przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły, że wasabi doskonale wpływa na kondycję mózgu — zwłaszcza hipokamp odpowiedzialny za pamięć. Z tego też powodu japoński chrzan jest zalecany zwłaszcza osobom po 60 roku życia.
Wasabi w restauracji
Wiele zdrowych produktów jest masowo podrabianych. Ta reguła nie dotyczy tylko miodu i oliwy z oliwek, ale również wasabi. Dostając pastę wasabi w restauracjach sushi mamy naprawdę nikłą szansę na to, że właśnie zostaliśmy uraczeni prawdziwym wasabi startym ze świeżego korzenia. Jasnozielona pasta to w rzeczywistości sproszkowany, farbowany chrzan biały z dodatkiem musztardy.
Takie zachowanie wynika z faktu, że świeży korzeń wasabi jest w Polsce nie tylko trudno dostępny, ale również bardzo drogi. Jego cena to około 800-1000 złotych za kilogram i raczej niewielu restauratorów ma ochotę na taki wydatek. A szkoda!