Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów

Dziczyzna budzi obawy Polaków z wielu powodów. Jednak warto jeszcze raz przemyśleć ten wybór kulinarny, ponieważ jest to mięso o wiele zdrowsze i bogatsze w wartości odżywcze niż marketowy kurczak czy wieprzowina. Wbrew pozorom dziczyzna nie jest trudna do przygotowania.

Domowy gulasz z dzika nie jest trudny do przygotowaniaDomowy gulasz z dzika nie jest trudny do przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dziczyznę, czyli mięso pochodzące od zwierząt łownych, charakteryzuje zupełnie inny profil odżywczy niż w przypadku mięsa z ferm przemysłowych. Tkanki dzikich zwierząt są bogatsze w białko, zawierają więcej potasu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Charakteryzują się również innym składem tłuszczu – więcej tu nienasyconych kwasów tłuszczowych, a mniej nasyconych. Ruch na świeżym powietrzu i dostęp do zróżnicowanego pożywienia sprawiają, że mięso jest zdrowsze i chudsze niż wołowina czy wieprzowina.

Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek

Obawy dotyczące dziczyzny

Wiele osób rezygnuje z dziczyzny z obawy przed pasożytami, które mogą znajdować się w mięsie pochodzącym od kłusowników. Jednak mięso dzikich zwierząt, które zostało dopuszczone do oficjalnego obiegu, zanim trafi do twojej kuchni, musi przejść rygorystyczne badania weterynaryjne, właśnie pod kątem ewentualnych pasożytów. Dodatkowo odpowiednia obróbka termiczna niweluje jakiekolwiek ryzyko zdrowotne.

Dziczyzna to bogactwo wielu różnych smaków

Terminem "dziczyzna" określane są wszystkie gatunki zwierząt łownych, które pochodzą z legalnego odstrzału. Przekrój jest bardzo zróżnicowany – od bażanta i zająca po dzika, sarnę i jelenia. Każde mięso wymaga innej obróbki i innych dodatków na talerzu. Mięso z zająca idealnie sprawdza się w lekkich potrawkach lub pasztetach. Bażanta zwykło się podawać w formie pieczeni, a dzika – w postaci gulaszu. Sarna i jeleń wychodzą doskonałe duszone bądź pieczone, podane ze słodkimi, owocowymi dodatkami, takimi jak chutney agrestowy lub sos cumberland.

Domowy gulasz z dzika

Podawaj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 600 g mięsa z dzika,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • marynata: 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w pióra. Wymieszaj z marynatą na bazie oliwy i przypraw. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  2. Następnie podsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni. Gdy tylko zamkną się włókna i lekko przyrumienią, zalej mięso bulionem warzywnym, dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, do miękkości.

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Turecki przysmak zamknięty w tradycyjnym polskim cieście. Te pierogi są bezkonkurencyjne
Turecki przysmak zamknięty w tradycyjnym polskim cieście. Te pierogi są bezkonkurencyjne