Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu

Angielski sos cumberland to coś więcej niż popularna w Polsce konfitura żurawinowa. Oryginalnie podawany był na zimno do potraw z dziczyzny, ale świetnie pasuje też do pieczonej gęsi lub kaczki. Teraz zrobisz go ze świeżej żurawiny.

Angielski sos cumberland tradycyjnie podawany był do dziczyzny Angielski sos cumberland tradycyjnie podawany był do dziczyzny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nazwa sosu pochodzi od nazwiska, które po abdykacji przyjął Jerzy V, ostatni król Hanoweru. Były monarcha osiadł na stałe w Wiedniu, a na jednym z wyprawianych przez niego przyjęć premierę miał ten wyjątkowy sos. W Anglii bywa nazywany też sosem oksfordzkim. Co ciekawe, często do słodko-kwaśnych owoców jest dodawany ostry, wytrawny dodatek, w postaci tartego chrzanu lub musztardy.

Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach

Makłowicz robi sos z konfitury lub galaretki porzeczkowej

W przepisach Roberta Makłowicza również pojawia się sos cumberland, w którym pięknie przeplatają się słodkie, kwaśne i ostre nuty. Krytyk kulinarny proponuje wersję z galaretką lub konfiturą z czerwonej bądź czarnej porzeczki. W rondelku miesza ją z czerwonym winem i skórką pomarańczy. Dodaje sok z cytryny, pomarańczy i musztardę Dijon.

Przepis na angielski sos cumberland z żurawiny

W sezonie na żurawinę warto wykorzystać świeże owoce, a przetwory pozostawić na zimę. Żurawinę, podobnie jak aronię, dobrze jest zamrozić przed gotowaniem, aby pozbyć się pewnej dozy goryczki.

Składniki:

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 200 ml soku pomarańczowego,
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 2 goździki,
  • laska cynamonu,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • opcjonalnie: 2 łyżki startego chrzanu, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przełóż żurawinę i zasyp cukrem.
  2. Dodaj sok pomarańczowy i czerwone wino. Wrzuć także goździki i laskę cynamonu oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  3. Gotuj sos do uzyskania gęstej konsystencji, po czym odstaw do przestudzenia.
  4. Do zimnego sosu możesz dodać 2 łyżki startego chrzanu i szczyptę soli.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟