WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze w półfinale mistrzostw świata!

Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu

Angielski sos cumberland to coś więcej niż popularna w Polsce konfitura żurawinowa. Oryginalnie podawany był na zimno do potraw z dziczyzny, ale świetnie pasuje też do pieczonej gęsi lub kaczki. Teraz zrobisz go ze świeżej żurawiny.

Angielski sos cumberland tradycyjnie podawany był do dziczyzny Angielski sos cumberland tradycyjnie podawany był do dziczyzny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nazwa sosu pochodzi od nazwiska, które po abdykacji przyjął Jerzy V, ostatni król Hanoweru. Były monarcha osiadł na stałe w Wiedniu, a na jednym z wyprawianych przez niego przyjęć premierę miał ten wyjątkowy sos. W Anglii bywa nazywany też sosem oksfordzkim. Co ciekawe, często do słodko-kwaśnych owoców jest dodawany ostry, wytrawny dodatek, w postaci tartego chrzanu lub musztardy.

Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach

Makłowicz robi sos z konfitury lub galaretki porzeczkowej

W przepisach Roberta Makłowicza również pojawia się sos cumberland, w którym pięknie przeplatają się słodkie, kwaśne i ostre nuty. Krytyk kulinarny proponuje wersję z galaretką lub konfiturą z czerwonej bądź czarnej porzeczki. W rondelku miesza ją z czerwonym winem i skórką pomarańczy. Dodaje sok z cytryny, pomarańczy i musztardę Dijon.

Przepis na angielski sos cumberland z żurawiny

W sezonie na żurawinę warto wykorzystać świeże owoce, a przetwory pozostawić na zimę. Żurawinę, podobnie jak aronię, dobrze jest zamrozić przed gotowaniem, aby pozbyć się pewnej dozy goryczki.

Składniki:

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 200 ml soku pomarańczowego,
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 2 goździki,
  • laska cynamonu,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • opcjonalnie: 2 łyżki startego chrzanu, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przełóż żurawinę i zasyp cukrem.
  2. Dodaj sok pomarańczowy i czerwone wino. Wrzuć także goździki i laskę cynamonu oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  3. Gotuj sos do uzyskania gęstej konsystencji, po czym odstaw do przestudzenia.
  4. Do zimnego sosu możesz dodać 2 łyżki startego chrzanu i szczyptę soli.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut