Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Angielski sos cumberland to coś więcej niż popularna w Polsce konfitura żurawinowa. Oryginalnie podawany był na zimno do potraw z dziczyzny, ale świetnie pasuje też do pieczonej gęsi lub kaczki. Teraz zrobisz go ze świeżej żurawiny.
Nazwa sosu pochodzi od nazwiska, które po abdykacji przyjął Jerzy V, ostatni król Hanoweru. Były monarcha osiadł na stałe w Wiedniu, a na jednym z wyprawianych przez niego przyjęć premierę miał ten wyjątkowy sos. W Anglii bywa nazywany też sosem oksfordzkim. Co ciekawe, często do słodko-kwaśnych owoców jest dodawany ostry, wytrawny dodatek, w postaci tartego chrzanu lub musztardy.
Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach
Makłowicz robi sos z konfitury lub galaretki porzeczkowej
W przepisach Roberta Makłowicza również pojawia się sos cumberland, w którym pięknie przeplatają się słodkie, kwaśne i ostre nuty. Krytyk kulinarny proponuje wersję z galaretką lub konfiturą z czerwonej bądź czarnej porzeczki. W rondelku miesza ją z czerwonym winem i skórką pomarańczy. Dodaje sok z cytryny, pomarańczy i musztardę Dijon.
Przepis na angielski sos cumberland z żurawiny
W sezonie na żurawinę warto wykorzystać świeże owoce, a przetwory pozostawić na zimę. Żurawinę, podobnie jak aronię, dobrze jest zamrozić przed gotowaniem, aby pozbyć się pewnej dozy goryczki.
Składniki:
- 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej,
- 5 łyżek cukru,
- 200 ml soku pomarańczowego,
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 2 goździki,
- laska cynamonu,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- opcjonalnie: 2 łyżki startego chrzanu, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do garnka przełóż żurawinę i zasyp cukrem.
- Dodaj sok pomarańczowy i czerwone wino. Wrzuć także goździki i laskę cynamonu oraz skórkę otartą z pomarańczy.
- Gotuj sos do uzyskania gęstej konsystencji, po czym odstaw do przestudzenia.
- Do zimnego sosu możesz dodać 2 łyżki startego chrzanu i szczyptę soli.