Kiedyś gospodynie podawały go na wielkanocny obiad. Dziś bardzo rzadko jemy to mięso

Dawniej na polskich stołach mięso z królika gościło o wiele częściej niż dzisiaj, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Obecnie, pomimo cennych wartości odżywczych i delikatnego smaku, rzadko pojawia się w naszych jadłospisach.

Mięso z królika jest bardzo zdrowe i pyszneMięso z królika jest bardzo zdrowe i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Wielkanoc to doskonały moment, aby przypomnieć sobie o tradycyjnych polskich potrawach, które dzisiaj nie są już tak bardzo popularne jak kiedyś. Królik duszony w śmietanie, z dodatkiem aromatycznego bulionu i białego wina, to danie wykwintne, a jednocześnie proste do przygotowania. Przepis bazuje na dawnej recepturze, która pozwala na nowo odkryć smak kuchni staropolskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Wartościowe mięso królika

Wiele osób przypomina sobie o walorach mięsa z królika w chwili, gdy musi przejść na dietę. Lekkostrawny comber jest doskonałym wyborem dla osób starszych i kobiet karmiących piersią. Sprawdza się także jako pierwsze mięso podczas rozszerzania diety u niemowlaka. Najdelikatniejszy jest comber, ale w sklepach są również dostępne udka lub całe tuszki.

Mięso królika jest delikatne i bogate w wartości odżywcze. Zawiera niewiele tłuszczów nasyconych, za to całkiem sporo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Królik nie wpłynie negatywnie na poziom cholesterolu, a dzięki zawartości witamin z grupy B i minerałów, takich jak żelazo, potas, magnez czy fosfor, pomoże zadbać o zdrowie kości, mięśni i układu krwionośnego.

Przepis na królika w śmietanie

To prosty i klasyczny przepis na wielkanocnego królika – w taki sposób przygotowywały go nasze babcie i prababcie.

Składniki:

  • 1 tuszka z królika,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 150 ml białego wina,
  • 5 szalotek,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietany 18 proc,
  • pęczek świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Tuszkę królika podziel na porcje. Każdą dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Natrzyj solą i pieprzem.
  2. Na głębokiej patelni lub w brytfance, którą możesz postawić na kuchence, roztop 4 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim mięso z królika tak, aby zarumieniło się z każdej strony.
  3. Podsmażone mięso zalej winem i podgrzewaj pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut.
  4. Następnie obok mięsa poukładaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywką i duś przez 1,5 godziny.
  5. Gdy królik będzie miękki, wyjmij go z sosu, a do wywaru na patelni lub w brytfance dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeb dopraw solą i pieprzem.
  6. Do sosu z powrotem przełóż mięso z królika, aby pokryło się kremowym sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z puree ziemniaczanym i świeżą sałatką z dodatkiem nowalijek.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie