Kiedyś gospodynie podawały go na wielkanocny obiad. Dziś bardzo rzadko jemy to mięso

Dawniej na polskich stołach mięso z królika gościło o wiele częściej niż dzisiaj, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Obecnie, pomimo cennych wartości odżywczych i delikatnego smaku, rzadko pojawia się w naszych jadłospisach.

Mięso z królika jest bardzo zdrowe i pyszneMięso z królika jest bardzo zdrowe i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Anna Galuhn

Wielkanoc to doskonały moment, aby przypomnieć sobie o tradycyjnych polskich potrawach, które dzisiaj nie są już tak bardzo popularne jak kiedyś. Królik duszony w śmietanie, z dodatkiem aromatycznego bulionu i białego wina, to danie wykwintne, a jednocześnie proste do przygotowania. Przepis bazuje na dawnej recepturze, która pozwala na nowo odkryć smak kuchni staropolskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki drobiowe z pysznym farszem. Przepis godny polecenia

Wartościowe mięso królika

Wiele osób przypomina sobie o walorach mięsa z królika w chwili, gdy musi przejść na dietę. Lekkostrawny comber jest doskonałym wyborem dla osób starszych i kobiet karmiących piersią. Sprawdza się także jako pierwsze mięso podczas rozszerzania diety u niemowlaka. Najdelikatniejszy jest comber, ale w sklepach są również dostępne udka lub całe tuszki.

Mięso królika jest delikatne i bogate w wartości odżywcze. Zawiera niewiele tłuszczów nasyconych, za to całkiem sporo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Królik nie wpłynie negatywnie na poziom cholesterolu, a dzięki zawartości witamin z grupy B i minerałów, takich jak żelazo, potas, magnez czy fosfor, pomoże zadbać o zdrowie kości, mięśni i układu krwionośnego.

Przepis na królika w śmietanie

To prosty i klasyczny przepis na wielkanocnego królika – w taki sposób przygotowywały go nasze babcie i prababcie.

Składniki:

  • 1 tuszka z królika,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 150 ml białego wina,
  • 5 szalotek,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietany 18 proc,
  • pęczek świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Tuszkę królika podziel na porcje. Każdą dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Natrzyj solą i pieprzem.
  2. Na głębokiej patelni lub w brytfance, którą możesz postawić na kuchence, roztop 4 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim mięso z królika tak, aby zarumieniło się z każdej strony.
  3. Podsmażone mięso zalej winem i podgrzewaj pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut.
  4. Następnie obok mięsa poukładaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywką i duś przez 1,5 godziny.
  5. Gdy królik będzie miękki, wyjmij go z sosu, a do wywaru na patelni lub w brytfance dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeb dopraw solą i pieprzem.
  6. Do sosu z powrotem przełóż mięso z królika, aby pokryło się kremowym sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z puree ziemniaczanym i świeżą sałatką z dodatkiem nowalijek.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża