Kiedyś gospodynie podawały go na wielkanocny obiad. Dziś bardzo rzadko jemy to mięso

Dawniej na polskich stołach mięso z królika gościło o wiele częściej niż dzisiaj, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Obecnie, pomimo cennych wartości odżywczych i delikatnego smaku, rzadko pojawia się w naszych jadłospisach.

Mięso z królika jest bardzo zdrowe i pyszneMięso z królika jest bardzo zdrowe i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Anna Galuhn

Wielkanoc to doskonały moment, aby przypomnieć sobie o tradycyjnych polskich potrawach, które dzisiaj nie są już tak bardzo popularne jak kiedyś. Królik duszony w śmietanie, z dodatkiem aromatycznego bulionu i białego wina, to danie wykwintne, a jednocześnie proste do przygotowania. Przepis bazuje na dawnej recepturze, która pozwala na nowo odkryć smak kuchni staropolskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki drobiowe z pysznym farszem. Przepis godny polecenia

Wartościowe mięso królika

Wiele osób przypomina sobie o walorach mięsa z królika w chwili, gdy musi przejść na dietę. Lekkostrawny comber jest doskonałym wyborem dla osób starszych i kobiet karmiących piersią. Sprawdza się także jako pierwsze mięso podczas rozszerzania diety u niemowlaka. Najdelikatniejszy jest comber, ale w sklepach są również dostępne udka lub całe tuszki.

Mięso królika jest delikatne i bogate w wartości odżywcze. Zawiera niewiele tłuszczów nasyconych, za to całkiem sporo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Królik nie wpłynie negatywnie na poziom cholesterolu, a dzięki zawartości witamin z grupy B i minerałów, takich jak żelazo, potas, magnez czy fosfor, pomoże zadbać o zdrowie kości, mięśni i układu krwionośnego.

Przepis na królika w śmietanie

To prosty i klasyczny przepis na wielkanocnego królika – w taki sposób przygotowywały go nasze babcie i prababcie.

Składniki:

  • 1 tuszka z królika,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 150 ml białego wina,
  • 5 szalotek,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietany 18 proc,
  • pęczek świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Tuszkę królika podziel na porcje. Każdą dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Natrzyj solą i pieprzem.
  2. Na głębokiej patelni lub w brytfance, którą możesz postawić na kuchence, roztop 4 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim mięso z królika tak, aby zarumieniło się z każdej strony.
  3. Podsmażone mięso zalej winem i podgrzewaj pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut.
  4. Następnie obok mięsa poukładaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywką i duś przez 1,5 godziny.
  5. Gdy królik będzie miękki, wyjmij go z sosu, a do wywaru na patelni lub w brytfance dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeb dopraw solą i pieprzem.
  6. Do sosu z powrotem przełóż mięso z królika, aby pokryło się kremowym sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z puree ziemniaczanym i świeżą sałatką z dodatkiem nowalijek.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki