Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Każdy myśli o tym, aby na świąteczny obiad przygotować coś ekstra. Wiele osób wybiera gęś lub kaczkę, które są ciekawszą odmianą dla codziennego kurczaka. Możesz pójść krok dalej i zaskoczyć rodzinę szlachetnym ptactwem, które pojawiało się na stołach magnackich w dawnej Polsce.
Bażant na świątecznym stole jest spektakularnym nawiązaniem do tradycji staropolskich. Jednak chude mięso o wielu walorach odżywczych wymaga specyficznej obróbki. Ważna jest stabilna temperatura pieczenia i dodatki, które zwiększają soczystość włókien. Mile widziane są owoce cytrusowe i przyprawy korzenne. Do bażanta możesz podać sos żurawinowy lub konfiturę z czerwonej cebuli.
Boczek ugotowany w łupinach cebuli. Po prostu palce lizać
Smaczne mięso z niewielką ilością tłuszczu
Mięso bażanta różni się od kurczaka nie tylko smakiem, ale także proporcją białka do kwasów tłuszczowych. W 100 g mięsa znajduje się nawet 25 g białka i tylko 2–3 g tłuszczu, co sprawia, że mięso jest doskonałym wyborem dla osób na diecie lub z podwyższonym cholesterolem. Dzięki większym wymaganiom żywieniowym jest również bogatsze w witaminy i minerały.
Na rynku są dostępne zarówno ptaki z dzikiego odstrzału, jak i hodowlane. Mięso tych pierwszych jest chudsze i bogatsze w składniki odżywcze, ale eksperci alarmują, że może zawierać podwyższone ilości metali ciężkich, w tym ołowiu i kadmu, które wynikają z zastosowania śrutu myśliwskiego (za: PubMed). Bezpieczniejsze są bażanty pochodzące z kontrolowanych, certyfikowanych hodowli, chociaż przy sporadycznym spożyciu te pierwsze również nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.
Przepis na pieczonego bażanta z pomarańczami na kapuście kiszonej
Jeden bażant starcza na obiad dla czterech osób. Pomarańcze wyparz i pokrój w plasterki. Mięso umyj i osusz, zanim natrzesz je przyprawami. Uwaga: chociaż mięso bażanta samo w sobie zawiera bardzo mało tłuszczu, ten przepis nie należy od dietetycznych ze względu na obecność wędzonego boczku. Gdy zrezygnujesz z tego dodatku, mięso wyjdzie nieco delikatniejsze, ale być też trochę bardziej suche.
Składniki:
- 1 bażant,
- 150 g wędzonego boczku w plastrach,
- 2 pomarańcze,
- 4 ząbki czosnku,
- 700 g kapusty kiszonej,
- 3 małe cebulki,
- 100 ml białego wina wytrawnego lub soku pomarańczowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bażanta natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, obłóż plasterkami boczku. Wypatroszone wnętrze wypełnij kawałkami pomarańczy i ząbkami czosnku.
- Odciśnij kiszoną kapustę z soku i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pozostałe kawałki pomarańczy i kilka małych cebulek.
- Na kapuście połóż bażanta. Podlej białym winem lub sokiem pomarańczowym.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
- Na 20 przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby skórka bażanta miała szansę się zarumienić.
- Podawaj razem z dodatkami, ale odczekaj kilka minut, zanim pokroisz bażanta na porcje – mięso będzie wtedy bardziej soczyste.