Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku

Na wigilijnym stole co roku króluje oczywiście karp. Niestety, czasem nie wychodzi, czemu często winne jest nieodpowiednie smażenie, a przede wszystkim wybór złego tłuszczu. Warto poświęcić chwilę i zorientować się, który jest najlepszy, aby kolacja wyszła jak najsmaczniejsza.

Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia karpia?Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia karpia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | montypeter

Opanierowany i usmażony na apetyczny złoty kolor karp wyróżnia się spośród pozostałych jarskich potraw i stanowi jeden z najważniejszych punktów kolacji. Aby odpowiednio go przygotować, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Bardzo ważny jest sposób smażenia, a w tym wybór odpowiedniego tłuszczu a jeden z nich jest ulubieńcem kucharzy.

Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu

Jak przygotować rybę do smażenia

Zanim jednak przejdziemy do smażenia ryby, należy zwrócić uwagę na jej odpowiednie przygotowanie. Karpia najlepiej kroić na dzwonka, ponieważ kawałki z kością pośrodku zachowują soczystość i smak ryby. Po pokrojeniu możesz od razu go panierować i smażyć, ale jeśli zależy ci na nieco bogatszym smaku, warto go zamarynować – na przykład w mleku lub maślance na całą noc, co złagodzi charakterystyczny zapach i smak ryby. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pamiętaj, aby przed smażeniem osuszyć oraz opanierować rybę – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.

Który tłuszcz wybrać?

Odpowiednio przygotowana ryba nadaje się do smażenia. Wybierając tłuszcz, zwróć uwagę na jego temperaturę dymienia oraz neutralny smak, który nie zdominuje aromatu karpia. Najlepszym wyborem jest olej rzepakowy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia nie przypala się podczas smażenia karpia, nawet przy wyższej temperaturze, co pozwala równomiernie usmażyć rybę i zachować chrupiącą panierkę.

Zdecydowanie nie poleca się zwykłego masła, które łatwo się przypala i może zdominować smak ryby. Alternatywnie możesz użyć masła klarowanego – ma wysoką temperaturę dymienia (wyższą niż zwykłe), więc nie przypala się tak łatwo i nie dodaje rybie intensywnego maślanego smaku. Drugim nienajlepszym wyborem jest olej słonecznikowy, który łatwiej się przypala przy smażeniu na dużym ogniu, a dodatkowo może wytwarzać nieprzyjemny posmak podczas smażenia ryby. Unikaj również margaryny – zawiera wodę i dodatki, które powodują pryskanie podczas smażenia i przypalanie panierki.

Jak smażyć karpia?

Karpia smaż na dużej ilości oleju rzepakowego. Kawałki powinny być częściowo zanurzone w tłuszczu, tak aby sięgał do połowy lub nieco więcej wysokości ryby, dzięki czemu ciepło rozchodzi się równomiernie po całej powierzchni. Pamiętaj, aby po smażeniu odsączyć rybę na papierowym ręczniku, żeby nadmiar tłuszczu nie zaburzał smaku. W efekcie otrzymasz idealnie chrupiącą panierkę oraz miękkie i soczyste mięso w środku, a karp stanie się niezaprzeczalnie niezapomnianym punktem świątecznej kolacji.

Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇