Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka

Wśród dwunastu wigilijnych potraw, tuż obok barszczu czy pierogów, pojawiają się oczywiście gołąbki. Wypełnione aromatycznym farszem, idealnie dopełniają każde święta, a te, które robi moja kuzynka, deklasują wszystkie inne dzięki drobnemu dodatkowi.

Wigilijne gołąbkiWigilijne gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Gołąbki są jednym z nieodłącznych elementów świątecznego stołu. Co prawda przez cały rok króluje wersja z mięsem, natomiast w grudniu dominują oczywiście te z suszonymi grzybami. U jednej z moich krewnych do farszu oprócz ryżu i grzybów trafia jeszcze jeden sekretny składnik, czyli… ziemniaki.

Kotlety ruskie z niespodzianką. Kiedy je serwuję, nikogo nie trzeba wołać na obiad

Gołąbki z ziemniakami

Ziemniaki zdecydowanie nie kojarzą się ze składnikiem, który dodajemy do gołąbków. Dziś jest to nieco zapomniana wersja, chociaż nadal można ją spotkać, szczególnie na wschodzie i południu Polski oraz na dawnych Kresach. Przygotowanie takich gołąbków rozpoczynamy od sparzenia kapusty i zdjęcia liści. Następnie gotujemy ziemniaki na puree, smażymy grzyby z cebulą i łączymy wszystkie składniki na jednolity farsz. Liście kapusty napełniamy farszem, ciasno zawijamy i pieczemy w piekarniku, podlewając wodą lub bulionem, aż będą miękkie i aromatyczne. W ten sposób wychodzą niesamowicie smaczne gołąbki, które idealnie sprawdzą się na świąteczny stół.

Przepis na gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kapusta biała,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 4 duże mączyste ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 60 g suszonych grzybów leśnych,
  • 20 g oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej namocz grzyby i zostaw na noc.
  2. Umyj kapustę, ostrym nożem wytnij twardy głąb.
  3. Włóż całą główkę do dużego garnka, zalej wodą, dodaj sól i liść laurowy.
  4. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu, stopniowo zdejmuj mięknące liście i odkładaj je na talerz do przestudzenia.
  5. Usuń z liści zgrubiałe nerwy.
  6. Odcedź suszone grzyby i drobno je posiekaj.
  7. Obierz ziemniaki, opłucz je i włóż do garnka z osoloną wodą.
  8. Gotuj do miękkości, odcedź i dokładnie utłucz gorące ziemniaki na gładkie puree.
  9. Obierz cebulę i czosnek.
  10. Drobno je posiekaj.
  11. Rozgrzej patelnię i dodaj tłuszcz.
  12. Zeszklij cebulę, dodaj posiekane grzyby i smaż przez kilka minut.
  13. Przełóż grzyby z cebulą do miski, dodaj puree ziemniaczane, dopraw solą i pieprzem.
  14. Na środek każdego liścia nakładaj porcję farszu.
  15. Zawijaj boki do środka i ciasno zwijaj w rulon.
  16. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż dno liśćmi kapusty.
  17. Układaj gołąbki jeden obok drugiego w naczyniu, podlej bulionem warzywnym do około 1/3 wysokości gołąbków.
  18. Przykryj wierzch liśćmi kapusty, wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut.
  19. Po upieczeniu wyjmij naczynie, odstaw na kilka minut, aby ostygły. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀