Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Wśród dwunastu wigilijnych potraw, tuż obok barszczu czy pierogów, pojawiają się oczywiście gołąbki. Wypełnione aromatycznym farszem, idealnie dopełniają każde święta, a te, które robi moja kuzynka, deklasują wszystkie inne dzięki drobnemu dodatkowi.
Gołąbki są jednym z nieodłącznych elementów świątecznego stołu. Co prawda przez cały rok króluje wersja z mięsem, natomiast w grudniu dominują oczywiście te z suszonymi grzybami. U jednej z moich krewnych do farszu oprócz ryżu i grzybów trafia jeszcze jeden sekretny składnik, czyli… ziemniaki.
Kotlety ruskie z niespodzianką. Kiedy je serwuję, nikogo nie trzeba wołać na obiad
Gołąbki z ziemniakami
Ziemniaki zdecydowanie nie kojarzą się ze składnikiem, który dodajemy do gołąbków. Dziś jest to nieco zapomniana wersja, chociaż nadal można ją spotkać, szczególnie na wschodzie i południu Polski oraz na dawnych Kresach. Przygotowanie takich gołąbków rozpoczynamy od sparzenia kapusty i zdjęcia liści. Następnie gotujemy ziemniaki na puree, smażymy grzyby z cebulą i łączymy wszystkie składniki na jednolity farsz. Liście kapusty napełniamy farszem, ciasno zawijamy i pieczemy w piekarniku, podlewając wodą lub bulionem, aż będą miękkie i aromatyczne. W ten sposób wychodzą niesamowicie smaczne gołąbki, które idealnie sprawdzą się na świąteczny stół.
Przepis na gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- 1 kapusta biała,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 4 duże mączyste ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 60 g suszonych grzybów leśnych,
- 20 g oleju,
- 1 liść laurowy,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namocz grzyby i zostaw na noc.
- Umyj kapustę, ostrym nożem wytnij twardy głąb.
- Włóż całą główkę do dużego garnka, zalej wodą, dodaj sól i liść laurowy.
- Zagotuj i gotuj na średnim ogniu, stopniowo zdejmuj mięknące liście i odkładaj je na talerz do przestudzenia.
- Usuń z liści zgrubiałe nerwy.
- Odcedź suszone grzyby i drobno je posiekaj.
- Obierz ziemniaki, opłucz je i włóż do garnka z osoloną wodą.
- Gotuj do miękkości, odcedź i dokładnie utłucz gorące ziemniaki na gładkie puree.
- Obierz cebulę i czosnek.
- Drobno je posiekaj.
- Rozgrzej patelnię i dodaj tłuszcz.
- Zeszklij cebulę, dodaj posiekane grzyby i smaż przez kilka minut.
- Przełóż grzyby z cebulą do miski, dodaj puree ziemniaczane, dopraw solą i pieprzem.
- Na środek każdego liścia nakładaj porcję farszu.
- Zawijaj boki do środka i ciasno zwijaj w rulon.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż dno liśćmi kapusty.
- Układaj gołąbki jeden obok drugiego w naczyniu, podlej bulionem warzywnym do około 1/3 wysokości gołąbków.
- Przykryj wierzch liśćmi kapusty, wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij naczynie, odstaw na kilka minut, aby ostygły. Smacznego!