Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu

Zazwyczaj smażeniem wigilijnej ryby zajmują się najbardziej doświadczeni domownicy. Kilka niezgrabnych ruchów i zamiast kawałków w złocistej panierce na stole pojawią się pourywane dzwonka, pozbawione nie tylko chrupiącej otoczki, ale także fragmentów skóry. Wsparciem w smażeniu ryby jest odpowiedni wybór mąki.

Dobra ryba nie potrzebuje grubej panierkiDobra ryba nie potrzebuje grubej panierki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Świeża ryba od dobrego dostawcy obroni się bez wielu dodatków. Wystarczy oprószyć ją solą, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. Na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem skórka nabierze chrupkości, a mięso pozostanie soczyste i delikatne. Wiele osób nie zwraca uwagi na rodzaj mąki, która ląduje w panierce. Często do miski wsypywane są resztki z otwartych paczek, co może być opłakane w skutkach.

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Jaka mąka jest najlepsza na panierkę do ryby?

Przemyślany wybór mąki zaowocuje panierką, która dobrze się trzyma i ładnie się rumieni na patelni. Najbardziej popularna jest mąka pszenna uniwersalna, czyli typ 550, która jest średnio zmielona, więc po usmażeniu tworzy przyjemną złocistą otoczkę, a jednocześnie dobrze się trzyma. Jednak Tomasz Strzelczyk sugeruje, aby zamienić ją na krupczatkę, która sprawia, że panierka wyjdzie jeszcze bardziej chrupiąca. Przy czym należy pamiętać o tym, aby po obtoczeniu ryby w mące, strząsnąć z niej nadmiar panierki, inaczej grudki mąki będą nieestetycznie pływać w rozgrzanym tłuszczu i przypalać się z każdym kolejnym filetem na patelni.

Do smażenia ryby możesz wybrać mąkę kukurydzianą, która jest bardziej teksturalna i rumieni się na intensywnie złoty kolor. Chrupkość zwiększy również dodatek mąki pełnoziarnistej – użycie jej zaowocuje subtelnie orzechowym smakiem. A jeśli wolisz delikatniejszą panierkę, obtocz rybę w mące ryżowej – taka panierka często pojawia się w potrawach kuchni azjatyckiej.

Takiej mąki unikaj podczas smażenia ryby

Największym błędem jest sięganie po mąkę pszenną tortową. Jest ona zbyt delikatna i uboga w białko glutenowe, przez co nie tworzy zwartej i suchej struktury. Ryba obtoczona w mące tortowej szybko nasiąka tłuszczem, a panierka staje się miękka, lekko klejąca i tłusta, czego wolelibyśmy uniknąć na wigilijnym stole.

Przed smażeniem ryby zapoznaj się z poradami Ewy Wachowicz, która wyjaśnia, na co przede wszystkim warto zwrócić uwagę.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟