Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Kapusta wigilijna z grochem pojawia się na Wigilię już tylko w niektórych domach. Popularność tej tradycyjnej potrawy z roku na rok słabnie. A szkoda, bo wystarczy dodać jeden aromatyczny składnik, żeby danie odzyskało dawną świetność.
W tradycji polskiej najbardziej znane są dwa przepisy na wigilijną kapustę. W wersji z województwa kujawsko-pomorskiego potrawa jest pełna pożywnych strączków, więc jest bardziej wytrawna i konkretna – z powodzeniem zastąpi ziemniaki do smażonego karpia. W innych regionach częściej gotuje się kapustę z grzybami, nieraz z dodatkiem suszonej śliwki i przypraw korzennych, które wypełniają kuchnię świątecznym aromatem. Jeśli chcesz pozostać przy wytrawnym charakterze, ale w ulepszonej wersji, dodaj do kapusty z grochem dużą garść suszonych prawdziwków. Będziesz pod wrażeniem jej smaku.
Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje
Wykorzystaj wodę po moczeniu grzybów
Do kapusty sugeruję wybrać prawdziwki, które wyróżnia delikatna struktura i bardzo intensywny aromat. Ten gatunek grzybów jest również doskonały do farszu na wigilijne uszka. Jednak żeby suszone owocniki na nowo odzyskały wigor, nie ma innej rady – trzeba je namoczyć. Najlepiej zalać je letnią wodą i pozostawić w lodówce na całą noc. Po namoczeniu możesz je pokroić na mniejsze kawałki, na przykład w paski, które są wygodniejsze w jedzeniu. Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów – podlej nią kapustę z grochem i gotuj na wolnym ogniu.
Przepis na kapustę z grochem i grzybami
Suchy groch zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Osobno namocz suszone grzyby.
Składniki:
- 0,5 kg grochu łuskanego,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 20 g suszonych grzybów,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Z grochu odlej wodę, w której moczymy się ziarna. Zalej świeżą i gotuj do miękkości.
- Kiszoną kapustę przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Odciśnij i pozostaw do odcieknięcia.
- W garnku z grubym dnem podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Wrzuć także listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem, aż kapusta i grzyby będą miękkie.
- Na koniec połącz z ugotowanym grochem.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.