Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza

Kapusta wigilijna z grochem pojawia się na Wigilię już tylko w niektórych domach. Popularność tej tradycyjnej potrawy z roku na rok słabnie. A szkoda, bo wystarczy dodać jeden aromatyczny składnik, żeby danie odzyskało dawną świetność.

Kapusta wigilijna z grochem i suszonymi grzybamiKapusta wigilijna z grochem i suszonymi grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W tradycji polskiej najbardziej znane są dwa przepisy na wigilijną kapustę. W wersji z województwa kujawsko-pomorskiego potrawa jest pełna pożywnych strączków, więc jest bardziej wytrawna i konkretna – z powodzeniem zastąpi ziemniaki do smażonego karpia. W innych regionach częściej gotuje się kapustę z grzybami, nieraz z dodatkiem suszonej śliwki i przypraw korzennych, które wypełniają kuchnię świątecznym aromatem. Jeśli chcesz pozostać przy wytrawnym charakterze, ale w ulepszonej wersji, dodaj do kapusty z grochem dużą garść suszonych prawdziwków. Będziesz pod wrażeniem jej smaku.

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Wykorzystaj wodę po moczeniu grzybów

Do kapusty sugeruję wybrać prawdziwki, które wyróżnia delikatna struktura i bardzo intensywny aromat. Ten gatunek grzybów jest również doskonały do farszu na wigilijne uszka. Jednak żeby suszone owocniki na nowo odzyskały wigor, nie ma innej rady – trzeba je namoczyć. Najlepiej zalać je letnią wodą i pozostawić w lodówce na całą noc. Po namoczeniu możesz je pokroić na mniejsze kawałki, na przykład w paski, które są wygodniejsze w jedzeniu. Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów – podlej nią kapustę z grochem i gotuj na wolnym ogniu.

Przepis na kapustę z grochem i grzybami

Suchy groch zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Osobno namocz suszone grzyby.

Składniki:

  • 0,5 kg grochu łuskanego,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z grochu odlej wodę, w której moczymy się ziarna. Zalej świeżą i gotuj do miękkości.
  2. Kiszoną kapustę przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Odciśnij i pozostaw do odcieknięcia.
  3. W garnku z grubym dnem podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę.
  4. Dodaj kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Wrzuć także listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem, aż kapusta i grzyby będą miękkie.
  5. Na koniec połącz z ugotowanym grochem.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯