Schab po sztygarsku zaskoczy bliskich na święta. Z piekarnika wyjdzie soczysty jak nigdy

Schab po sztygarsku to klasyczne danie kuchni śląskiej, które łączy delikatność mięsa z intensywnym smakiem wędzonej kiełbasy. To potrawa, która zadowoli każdego miłośnika mięsnych dań.

Schab po sztygarskuSchab po sztygarsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Sebastian Lubera

Schab po sztygarsku to jedno z tych dań, które doskonale oddają ducha śląskiej kuchni. Tradycyjnie przygotowywany z wieprzowiny, schab po sztygarsku jest faszerowany kiełbasą, co nadaje mu wyjątkowego smaku i soczystości. To danie, które nie tylko syci, ale także zachwyca bogactwem aromatów. Na naszym wideo krok po kroku pokazujemy, jak zrobić ten specjał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab po sztygarsku z sosem pomidorowym - w środku pyszny mięsny dodatek

Sekrety idealnego schabu

Podstawą sukcesu w przygotowaniu schabu po sztygarsku jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Oprócz soli i pieprzu warto dodać czosnek oraz kminek, które podkreślą smak wieprzowiny. Ważne jest również, aby schab przed pieczeniem dokładnie obsmażyć na patelni. Dzięki temu zamkniemy soki wewnątrz mięsa, co sprawi, że będzie ono soczyste i aromatyczne.

Podczas pieczenia w piekarniku, schab należy regularnie podlewać powstałym sosem. To kluczowy krok, który zapewni, że mięso nie wyschnie, a jego smak będzie intensywny i głęboki. Sos, który powstaje podczas pieczenia, można dodatkowo zagęścić mąką lub zasmażką, co nada mu kremowej konsystencji.

Przepis na schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku to danie, które łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. To potrawa, która doskonale sprawdzi się zarówno na codziennym obiedzie, jak i podczas uroczystych okazji.

Składniki:

  • 850 g schabu bez kości,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki całego kminku,
  • ½ łyżki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 200 g kiełbasy śląskiej,
  • 30 g masła,
  • 2 cebule,
  • 250 ml wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 30 g przecieru pomidorowego,
  • sól - do smaku,
  • pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso natnij przez środek, a następnie dokładnie obtocz w przyprawach i przeciśniętym przez praskę czosnku.
  2. Do środka wbij kiełbasę, a następnie obsmaż na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. To sekret smaku, jaki wyróżnia schab po sztygarsku, aby zamknąć soki mięsa.
  3. Po podsmażeniu z każdej strony zdejmij mięso z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
  4. Polej tłuszczykiem z patelni i dodaj posiekaną w piórka cebulę.
  5. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut.
  6. Następnie zlej powstały płyn do zasmażki z mąki w garnuszku, dodaj przecier pomidorowy, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Schab po sztygarsku serwuj pokrojony w plastry z dodatkiem sosu pieczystego pomidorowego.
Schab po sztygarsku z sosem
Schab po sztygarsku z sosem © Pyszności

Tradycyjne dodatki

Schab po sztygarsku najlepiej smakuje w towarzystwie tradycyjnych śląskich dodatków. Kluski śląskie to klasyczny wybór, który doskonale komponuje się z mięsem i sosem. Alternatywnie, można podać danie z ziemniakami purée, które równie dobrze wchłaniają aromatyczny sos.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć