Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Nie jest to sałatka jarzynowa, ale to wcale nie oznacza, że nie warto jej podać w Boże Narodzenie. Podczas ostatnich andrzejek zrobiła furorę, więc zamierzam postawić ją na stole również podczas nadchodzących świąt, aby wprowadziła nieco więcej koloru i świeżości.
Te włoskie uszka wrzucam nie do barszczu, a do pysznej sałatki. Tortellini, bo o nich mowa, zazwyczaj są wypełnione mięsem, serem lub mieszanką warzyw oraz przypraw i stanowią jedną z ikon włoskiej kuchni. Osobiście najchętniej wykorzystuję je jako główny punkt w sałatce – dzięki odpowiednim dodatkom świetnie sprawdzają się jako lekka kolacja lub uzupełnienie stołu podczas najróżniejszych okazji, w tym również podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście, nie jest to tradycyjny świąteczny przepis, ale wciąż bardzo smaczny i wprowadzający nieco świeżości.
Przepis na świąteczny domek z piernika. Goście będą pod wielkim wrażeniem
Sałatka z tortellini
Sałatka z tortellini jest banalnie prosta i w przeciwieństwie chociażby do znacznie popularniejszej w tym czasie jarzynowej można ją przygotować w o wiele krótszym czasie. Pierożków nie musisz robić samodzielnie – w sklepach na dziale z lodówkami lub mrożonkami znajdziesz opakowania tego włoskiego przysmaku, które wystarczy jedynie ugotować i podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdza się mozzarella, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz oczywiście pesto bazyliowe, które pełni tutaj rolę spoiwa wszystkich składników.
Przepis do sałatki tortellini
Składniki:
- 300 g tortellini,
- 1 kulka mozzarelli,
- 15 sztuk pomidorków koktajlowych,
- 35 g suszonych pomidorów,
- 20 g zielonego pesto,
- 20 g rukoli,
- kilka listków świeżej bazylii,
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Nalej dużą ilość wody do garnka, dodaj posól ją i i zagotuj.
- W międzyczasie dokładnie umyj pomidorki koktajlowe i rukolę.
- Wrzuć tortellini do wrzącej, osolonej wody i gotuj według instrukcji przedstawionej na opakowaniu.
- Po tym czasie odcedź je na sitku i przełóż do dużej miski.
- Umyj rukolę i pomidorki koktajlowe.
- Przepołów pomidorki koktajlowe, pokrój kulkę mozzarelli na mniejsze kawałki, pokrój suszone pomidory i dodaj wszystko do miski z tortellini.
- Wrzuć umytą garść rukoli.
- Dodaj zielone pesto.
- Porwij lub drobno posiekaj listki świeżej bazylii, pieprz i dodaj do miski.
- Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
- Przełóż sałatkę na talerze lub do salaterki i podawaj od razu. Smacznego!