Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis

Nie jest to sałatka jarzynowa, ale to wcale nie oznacza, że nie warto jej podać w Boże Narodzenie. Podczas ostatnich andrzejek zrobiła furorę, więc zamierzam postawić ją na stole również podczas nadchodzących świąt, aby wprowadziła nieco więcej koloru i świeżości.

Włoska sałatkaWłoska sałatka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zanni

Te włoskie uszka wrzucam nie do barszczu, a do pysznej sałatki. Tortellini, bo o nich mowa, zazwyczaj są wypełnione mięsem, serem lub mieszanką warzyw oraz przypraw i stanowią jedną z ikon włoskiej kuchni. Osobiście najchętniej wykorzystuję je jako główny punkt w sałatce – dzięki odpowiednim dodatkom świetnie sprawdzają się jako lekka kolacja lub uzupełnienie stołu podczas najróżniejszych okazji, w tym również podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście, nie jest to tradycyjny świąteczny przepis, ale wciąż bardzo smaczny i wprowadzający nieco świeżości.

Przepis na świąteczny domek z piernika. Goście będą pod wielkim wrażeniem

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini jest banalnie prosta i w przeciwieństwie chociażby do znacznie popularniejszej w tym czasie jarzynowej można ją przygotować w o wiele krótszym czasie. Pierożków nie musisz robić samodzielnie – w sklepach na dziale z lodówkami lub mrożonkami znajdziesz opakowania tego włoskiego przysmaku, które wystarczy jedynie ugotować i podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdza się mozzarella, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz oczywiście pesto bazyliowe, które pełni tutaj rolę spoiwa wszystkich składników.

Przepis do sałatki tortellini

Składniki:

  • 300 g tortellini,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 35 g suszonych pomidorów,
  • 20 g zielonego pesto,
  • 20 g rukoli,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Nalej dużą ilość wody do garnka, dodaj posól ją i i zagotuj.
  2. W międzyczasie dokładnie umyj pomidorki koktajlowe i rukolę.
  3. Wrzuć tortellini do wrzącej, osolonej wody i gotuj według instrukcji przedstawionej na opakowaniu.
  4. Po tym czasie odcedź je na sitku i przełóż do dużej miski.
  5. Umyj rukolę i pomidorki koktajlowe.
  6. Przepołów pomidorki koktajlowe, pokrój kulkę mozzarelli na mniejsze kawałki, pokrój suszone pomidory i dodaj wszystko do miski z tortellini.
  7. Wrzuć umytą garść rukoli.
  8. Dodaj zielone pesto.
  9. Porwij lub drobno posiekaj listki świeżej bazylii, pieprz i dodaj do miski.
  10. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
  11. Przełóż sałatkę na talerze lub do salaterki i podawaj od razu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟