Pieczona ryba w lekkiej panierce praktycznie robi się sama. Jej smak jest fenomenalny
Brakuje ci pomysłów na ciekawy obiad, który jednocześnie mógłbyś podać w lżejszej formie? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które z pewnością sprawdzi się w tej roli idealnie!
05.01.2024 07:39
Na pewno zgodzisz się ze mną, że przygotowanie codziennie smacznego, ciekawego i oryginalnego posiłku jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście masz bazę Pyszności, gdzie takich perełek nie brakuje. Co więcej, nasz zbiór jest ciągle aktualizowany, dlatego praktycznie każdego dnia można znaleźć tam świeżutką inspirację.
I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować smaczny obiad z rybą w roli głównej. Nie będziesz jednak smażył jej na oleju wraz z grubą warstwą panierki. Wręcz przeciwnie, pyszną rybkę upieczesz w piekarniku z dodatkiem lekkiej panierki. Będzie więc smacznie, dużo lżej i oryginalnie jednocześnie. Zaczynamy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masz dość smażonej ryby? Upiecz ją w piekarniku, a nie pożałujesz!
Składniki:
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- skórka z 1/2 cytryny,
- 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie),
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- 3 filety z halibuta.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania lekkiej panierki do ryby. W tym celu łączę w misce: bułkę tartą, posiekaną drobno świeżą natkę pietruszki, białe wino (opcjonalnie), obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz startą na tarce skórkę z cytryny.
Krok 2. Powstałą mieszankę doprawiam do smaku solą. Nie zapominam także o dodaniu do składników oliwy z oliwek. Na koniec mieszam dokładnie zawartość miski przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby zgromadzone tam produkty, stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Kiedy lekka panierka jest już gotowa, przechodzę do przygotowania ryby. Oczyszczone i osuszone kawałki ryby przekładam do formy do pieczenia. Oczywiście wcześniej zabezpieczam ją przy pomocy papieru do pieczenia.
Krok 4. Na każdym kawałku ryby rozsypuję porcję wcześniej przygotowanej panierki. Każdy kawałek polewam dodatkowo oliwą z oliwek.
Tak przygotowaną rybę wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 5. Upieczoną rybę można serwować z dowolnymi dodatkami, bo praktycznie wszystko będzie do niej pasować. Tym razem postawiłam na klasykę i podałam halibuta z lekką panierką razem z chrupiącymi frytkami oraz kolorową sałatką. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jak często ryby goszczą w twojej kuchni. Jesz je regularnie? Czy raczej pojawiają się na twoim stole od czasu do czasu?