Zamiast odgrzewać bigos w garnku, smaruję nim spód do pizzy. Genialny patent na pyszną przekąskę

Przepis na bigosiarze to "awaryjniak", który każdy powinien mieć w swoim notatniku. Sprawdzi się, kiedy na półce w lodówce bigos czeka na swoje ostatnie chwile. Wystarczy, że złapiesz za gotowy spód do pizzy. Reszta zrobi się sama.

Bigosiarze to idealny sposób na wykorzystanie świątecznego bigosu Bigosiarze to idealny sposób na wykorzystanie świątecznego bigosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domownicy zajadają się cebularzami? Z pewnością więc posmakują im bigosiarze, czyli małe placuszki z niczym innym niż bigosem. To, jak łatwo się domyślić, ekspresowe i bezproblemowe danie idealnie sprawdzi się, kiedy w lodówce czeka resztka bigosu do dojedzenia. Wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Zamiast cebularzy, zrób bigosiarze. Palce lizać

Bigosiarze możesz zrobić na wiele różnych sposobów. Pracochłonna wersja zakłada przyrządzenie pszennego drożdżowego ciasta (takiego jak do cebularzy). Ciasto należy podzielić na równe części, każdą z nich uformować w kulę, a następnie rozciągnąć w kształt gniazda. Na środek, gdzie należy zrobić niewielkie wgłębienie, wykłada się porcję bigosu. Takie bigosiarze powinny spędzić ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

My proponujemy wersję dla leniwych, ale mających ochotę na małe bigosowe co nieco. Wystarczy sięgnąć po gotowy spód do pizzy. Tak, wiemy, że to zbrodnia w biały dzień, ale takie "awaryjniaki", czyli receptury na czas, kiedy się nie chce, a trzeba, powinny znaleźć się w każdym przepiśniku. Zawsze też możesz samodzielnie przygotować ciasto do pizzy (polecamy nasz przepis).

Bigosiarze warto urozmaicić dodatkiem czarnuszki czy kminku, które - zwłaszcza po świątecznym przejedzeniu - usprawnią procesy trawienne i mogą zapobiec powstawaniu wzdęć.

Ze świątecznego bigosu przygotuj bigosiarze
Ze świątecznego bigosu przygotuj bigosiarze © Freepik | timolina

Bigosiarze, czyli placki z bigosem. Przepis

Składniki:

  • 1 duży gotowy spód do pizzy (okrągły lub prostokątny),
  • 500-600 g bigosu,
  • sól i pieprz,
  • czarnuszka do posypania.

Przygotowanie:

  1. Podgrzanym bigosem wysmaruj spód do pizzy tak, by w całości był pokryty równą, cienką warstwą potrawy.
  2. Całość posyp czarnuszką i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 5-7 minut.
  3. Gotowe danie pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane bigosiarze dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepiej z kubkiem barszczu czerwonego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej