Zamiast odgrzewać bigos w garnku, smaruję nim spód do pizzy. Genialny patent na pyszną przekąskę
Przepis na bigosiarze to "awaryjniak", który każdy powinien mieć w swoim notatniku. Sprawdzi się, kiedy na półce w lodówce bigos czeka na swoje ostatnie chwile. Wystarczy, że złapiesz za gotowy spód do pizzy. Reszta zrobi się sama.
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 16:47
Domownicy zajadają się cebularzami? Z pewnością więc posmakują im bigosiarze, czyli małe placuszki z niczym innym niż bigosem. To, jak łatwo się domyślić, ekspresowe i bezproblemowe danie idealnie sprawdzi się, kiedy w lodówce czeka resztka bigosu do dojedzenia. Wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast cebularzy, zrób bigosiarze. Palce lizać
Bigosiarze możesz zrobić na wiele różnych sposobów. Pracochłonna wersja zakłada przyrządzenie pszennego drożdżowego ciasta (takiego jak do cebularzy). Ciasto należy podzielić na równe części, każdą z nich uformować w kulę, a następnie rozciągnąć w kształt gniazda. Na środek, gdzie należy zrobić niewielkie wgłębienie, wykłada się porcję bigosu. Takie bigosiarze powinny spędzić ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
My proponujemy wersję dla leniwych, ale mających ochotę na małe bigosowe co nieco. Wystarczy sięgnąć po gotowy spód do pizzy. Tak, wiemy, że to zbrodnia w biały dzień, ale takie "awaryjniaki", czyli receptury na czas, kiedy się nie chce, a trzeba, powinny znaleźć się w każdym przepiśniku. Zawsze też możesz samodzielnie przygotować ciasto do pizzy (polecamy nasz przepis).
Bigosiarze warto urozmaicić dodatkiem czarnuszki czy kminku, które - zwłaszcza po świątecznym przejedzeniu - usprawnią procesy trawienne i mogą zapobiec powstawaniu wzdęć.
Bigosiarze, czyli placki z bigosem. Przepis
Składniki:
- 1 duży gotowy spód do pizzy (okrągły lub prostokątny),
- 500-600 g bigosu,
- sól i pieprz,
- czarnuszka do posypania.
Przygotowanie:
- Podgrzanym bigosem wysmaruj spód do pizzy tak, by w całości był pokryty równą, cienką warstwą potrawy.
- Całość posyp czarnuszką i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 5-7 minut.
- Gotowe danie pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane bigosiarze dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepiej z kubkiem barszczu czerwonego.