Tyle bigos może stać w słoiku po świętach. Bardzo łatwo o poważny błąd

Bigos i kapusta w święta to pozycje niemal obowiązkowe Jeśli po Bożym Narodzeniu w lodówce zostały resztki tych dań, to możesz przedłużyć ich trwałość na trzy sposoby i uratować przed wyrzuceniem do śmietnika. Dzięki temu nic nie zmarnujesz.

Bigos w słoiku - PysznościBigos w słoiku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Jak to mówi klasyk, święta, święta i po świętach. W wielu domach lodówka wciąż jest pełna, a zegar z przydatnością do spożycia zaczyna niepokojąco tykać. Wśród potraw, które można uratować przed śmietnikiem, znajduje się bigos. Z pomocą przychodzą wtedy stare, dobre sposoby naszych mam i babć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Ile może stać bigos?

Jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności jest wekowanie. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie, praktykowały nasze mamy, a i my chętnie z tego korzystamy. Dobrze zamknięta w słoiku potrawa może stać długie tygodnie. Do wekowania świetnie nadaje się bigos i wigilijna kapusta.

Moja mama dodaje dwie łyżki do gara z bigosem. Dzięki temu nie jest za kwaśny
Moja mama dodaje dwie łyżki do gara z bigosem. Dzięki temu nie jest za kwaśny © Adobe Stock

Słoiki do wekowania bigosu należy dokładnie umyć, wyparzyć oraz osuszyć. Najłatwiej zrobić to w zmywarce. Po wyparzeniu odstaw słoiki, aby dobrze wyschły, a następnie napełnij je przestudzonym bigosem, zostawiając ok. 2 centymetry wolnej przestrzeni przed zakrętką.

Duży garnek wyłóż ściereczką kuchenną i wstaw słoiki. Wlej wodę tak, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i pasteryzuj przez 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem, aby wystygły. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Czy bigos można mrozić?

Poza wekowaniem bigos można również zamrozić, o ile jeszcze masz miejsce w swojej zamrażarce. Przed zamrożeniem bigosu należy go wystudzić i tego kroku zdecydowanie nie powinno się pomijać, bo w przeciwnym wypadku potrawa może się zepsuć.

Do zamrożenia bigosu najlepiej nadają się plastikowe pojemniki lub torebki strunowe. Powinny być one szczelnie zamknięte. Bigos można zamrozić w całości lub podzielić na mniejsze porcje. W ten sposób łatwiej będzie go rozmrozić i podgrzać.

Jakie przyprawy dodać do bigosu?
Jakie przyprawy dodać do bigosu? © Licencjodawca

Aby rozmrozić bigos, należy go wyjąć z zamrażarki i odstawić do lodówki na kilka godzin. Można go również rozmrozić w mikrofalówce lub na kuchence. Podczas podgrzewania dodaj do bigosu szklankę wody lub czerwonego wina. Dzięki temu danie zachowa swój smak i nie przypali się.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej