W twojej lodówce jest ten otwór? Ma o wiele większe znaczenie, niż myślisz

Lodówka to niezastąpione urządzenie, które znajdziemy w każdym domu. Możemy w nim schłodzić dania i produkty, dzięki czemu się nie popsuja. Czy jednak zwracaliście uwagę na mały otwór, który się w niej znajduje? Ma on bardzo duże znaczenie.

LodówkaLodówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Codzienność bez lodówki tak naprawdę nie istnieje. Bez niej nie wyobrażamy sobie ani jednego dnia. Chociaż zazwyczaj działa bez zarzutu, to czasem dochodzi do mniejszych lub większych awarii. Często zbiera się pod nią woda. Odpowiedzialność za to może ponosić pewien mały otwór w lodówce, a raczej jego zatkanie. Dlatego też warto to sprawdzić, zanim zadzwonisz do serwisu. Może okazać się, że wystarczy odetkać odpływ odszraniania. Musisz tylko wiedzieć, gdzie się on znajduje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten duet od wielu lat rozpoczyna wieczerzę wigilijną. Z nami zrobisz go w perfekcyjnym wydaniu

Lodówka ma różne zakamarki. Gdzie znajdziesz otwór spustowy?

W nowoczesnych urządzeniach znajduje się on w same lodówce, na tylnej jej ścianie. Jeżeli w jakiś sposób otwór zablokujesz, w pewnym momencie woda zacznie wyciekać na dno lodówki, a następnie na podłogę. Rurka odpływowa najczęściej zatyka się, gdy trafiają do niej resztki jedzenia. Często zdarza się, że zamarza, wtedy wystarczy wlać do środka trochę gorącej wody, by udrożnić przepływ.

Lodówka
Lodówka © Licencjodawca

Jak odblokować otwór odpływowy?

Wyjmij wszystko, co znajduje się w jego okolicy. Patyczkiem higienicznym wyciągnij brud, który zgromadził się na brzegu. Następnie włóż tam szprycę pod ciśnieniem lub zwykłą strzykawkę. Wlej do niej gorącą wodę i wtłaczaj tak długo, aż usłyszysz dźwięk kapiącej wody do miski odpływowej. Uważaj jednak, by nie było jej zbyt dużo. Wszelkie nadmiary wycieraj szmatką. Do otworu spustowego możesz wlać też mieszankę gorącej wody z sodą oczyszczoną. To miejsce warto czyścić regularnie, by nie doszło do katastrofy.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe