PrzepisSprawdzony przepis na ciasto do pizzy
Sprawdzony przepis na ciasto do pizzy
Tym razem mamy dla Ciebie przepis na ciasto do pizzy, które wyjdzie idealne za każdym razem!
Frania
21.06.2019 | aktual.: 09.08.2019 13:10
Jeśli więc do tej pory próbowałaś zrobić ciasto jak z pizzerii, ale zazwyczaj wychodziła z tego mało kształtna masa, która po upieczeniu stawała się twarda i nie miała nic wspólnego z tym, co zamawiasz w ulubionym, włoskim lokalu, trafiłaś w odpowiednie miejsce.
Już za moment spełni się Twoje największe marzenie. W zaciszu władnego domu wyczarujesz idealne ciasto na pizzę. Po prostu palce lizać!
O czym musisz pamiętać, aby przepis na ciasto do pizzy okazał się strzałem w 10:
- Stosowanie zamienników w doborze produktów oraz pośpiech nie jest wskazany. Otrzymane w ten sposób wyniki, z pewnością nie będą zachwycające
- Choć wyrabianie ciasta jest mozolne, to kluczowym element, dzięki któremu uzyskasz perfekcyjną elastyczność ciasta. A to z pewnością wpłynie również na jego smak
- Jeżeli nie masz ochoty wyrabiać ciasta na pizzę ręcznie, wykorzystaj robota kuchennego z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- W kwestii wyrastania, warto pamiętać o tym, iż ważna jest tutaj temperatura. Ciasto w nadmiernym cieple nie wyrośnie (w zimnych warunkach także). Najlepiej postawić je w okolicach kaloryfera (w sezonie grzewczym), bądź wstawić do piekarnika, który uprzednio delikatnie podgrzaliśmy.
- Pizzę domową najlepiej przyrządzić na podstawie 3-5 składników. Nie należy przesadzać, aby nie zagubić prawdziwego smaku tej potrawy.
- Nie wszystkie dodatki możemy położyć na pizzy, przed wstawieniem jej do piekarnika. Rukola lub bazylia w postaci liści nie lubią wysokiej temperatury. Natomiast sery najlepiej zapiekać.
- Prawdziwa pizza jest wykonana na cienkim cieście.
- Sos pomidorowy stanowi bazę pizzy. Kiedy już ją zjadamy, nie powinniśmy dodawać dodatkowych sosów.
Będziesz potrzebować:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczkę soli
- łyżeczkę oliwy z oliwek
Krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Po chwili dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Przesiej mąkę i połącz ją z solą. Następnie zrób wgłębienie w mące i wlej do środka przygotowany wcześniej rozczyn. Wymieszaj składniki, a w ostatniej fazie dodaj oliwę.
- Rozprowadź odrobinę mąki oraz mieszankę na stolnicy, po czym zacznij je wyrabiać. Powinno być ono gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto przełóż do miski, po czym przykryj je ściereczką. Odstaw na 60 minut, aby ciasto miało czas wyrosnąć.
- Po godzinie wyjmij ciasto na stolnicę i zacznij je rozciągać, tak aby przybrało formę okręgu. Pamiętaj, że cały proces należy rozpocząć od środka i kierować się w kierunku boków.
- Kiedy uformujesz już okrąg, możesz nałożyć sos pomidorowy i ulubione składniki.
- Pizzę piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku. To wszystko!
Daj znać, kiedy już wykorzystasz nasz przepis na ciasto do pizzy ?