WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu

Wybór ryby w codziennej diecie wcale nie jest taki oczywisty. Dietetyk dr Bartosz Kulczyński podkreśla, który gatunek ma najwięcej wartości odżywczych i na co warto zwracać uwagę przy zakupie.

Makrela atlantycka zawiera najwyższe ilości kwasów omega-3Makrela atlantycka zawiera najwyższe ilości kwasów omega-3
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

W wielu polskich domach królują ryby takie jak łosoś, który jest chętnie wybierany ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz wszechstronność w kuchni. Można go przygotować na dziesiątki sposobów - pieczonego, grillowanego czy wędzonego. Jednak, jak się okazuje, nie jest to najzdrowsza opcja, choć często tak się uważa.

Oto najzdrowsza ryba

Jak wyjaśnił specjalista, najzdrowszą rybą jest makrela atlantycka.

Podkreślam jednak, aby była to makrela atlantycka, a nie makrela królewska, ponieważ różnią się one poziomem zanieczyszczeń - wytłumaczył dietetyk dr Bartosz Kulczyński.

Makrela atlantycka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera najwyższe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 spośród wszystkich popularnych gatunków. W porcji o wadze około 100 gramów znajduje się aż (2,3 grama) tych cennych tłuszczów. Kwasy omega-3 odgrywają kluczową rolę w pracy serca i obniżają poziom "złego" cholesterolu. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo (1,6 mg) ważne dla transportu tlenu w organizmie, potas (324 mg) wspierający prawidłową pracę układu nerwowego oraz magnez (76 mg), który pomaga w funkcjonowaniu mięśni i zwiększa odporność na stres.

Sprzedaż świeżego karpia. Fundacja pokazuje, co dzieje się na targach

Ryba ta jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin B12 i B3, wspierających metabolizm i układ nerwowy. Na drugim miejscu dr Bartosz Kulczyński umieścił łososia dzikiego.

- Zawiera on tylko nieznacznie mniej kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu do makreli atlantyckiej, bo jest to 2000 mg - przekazał dietetyk.

Łosoś ma mniej selenu, żelaza i witaminy B3, ale dużo choliny - 85 mg na 100 g, czyli 16 procent dziennego zapotrzebowania, wspierającej wątrobę i układ nerwowy. Warto wiedzieć, że najlepiej spożywać je 2-3 razy w tygodniu.

Jakich ryb lepiej unikać?

Nie wszystkie gatunki dostępne w sprzedaży są bezpieczne i wartościowe. Część z nich może zawierać znaczne ilości szkodliwych związków.

Ryby, które zwykle są zanieczyszczone rtęcią lub innymi szkodliwymi związkami, to głównie makrela królewska, miecznik, tuńczyk wielkooki, rekin oraz płytkosz (płytecznik) - wyjaśnił dr Bartosz Kulczyński.

Specjaliści zalecają więc wybieranie rodzajów pochodzących z czystych akwenów i zaufanych źródeł.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥