Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca

Włoska zupa najczęściej kojarzy się z kremem pomidorowym, a nie z fasolą i kapustą – tymczasem ribollita udowadnia, że może być zupełnie inaczej. To danie nie tylko syci, ale też świetnie rozgrzewa i doskonale wpisuje się w jesienny klimat, szczególnie wtedy, gdy za oknem szaro i chłodno.

Włoska, sycąca zupaWłoska, sycąca zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta włoska zupa, znana jako ribollita, wywodzi się z biedniejszych regionów, gdzie starano się przygotowywać sycące i pożywne posiłki z tanich, łatwo dostępnych składników. Choć od czasów jej świetności wiele się zmieniło, a produkty niegdyś uznawane za luksusowe dziś są na wyciągnięcie ręki, ribollita nie straciła nic ze swojego smaku ani wartości odżywczych. Wciąż pozostaje pysznym i treściwym daniem, które szczególnie warto wypróbować w chłodniejsze miesiące, gdy szukamy czegoś rozgrzewającego i domowego.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Ribollita, czyli włoska zupa

Zupa już sama w sobie jest sycąca i pełna smaku. Dużo zawdzięcza sporej ilości fasoli, która wzbogaca ją o białko, oraz różnorodności warzyw, dzięki czemu nawet bez dodatków nie traci na wyrazistości. Dziś, kiedy mamy znacznie większy wybór produktów, warto wzbogacić ją o kilka składników. Osobiście uważam, że odrobina białego, wytrawnego wina wydobywa z niej jeszcze więcej głębi i aromatu. Możesz też dodać pieczarki, paprykę albo wkładkę mięsną – na przykład kurczaka lub boczek.

Przepis na ribollitę

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1/4 główki małej kapusty,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • 400 g pomidorów z puszki bez skóry,
  • 120 ml białego wina,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta peperoncino.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz wszystkie warzywa.
  2. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, marchewki oraz seler oczyść i pokrój na małe kawałki, kapustę porwij lub posiekaj na mniejsze kawałki, a czosnek drobno przeciśnij przez praskę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek oraz rozmaryn i smaż na średnim ogniu przez około minutę, aż zaczną wydzielać aromat.
  4. Następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler oraz kapustę i duś wszystko na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając, aby warzywa zmiękły, ale nie straciły kształtu.
  5. W tym czasie odlej jedną puszkę fasoli, połowę zawartości zmiksuj na gładką pastę, a resztę zostaw w całości.
  6. Do warzyw dodaj zmiksowaną fasolę, całe ziarna fasoli, pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory oraz białe wino.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej bulion.
  8. Pokrój chleb na mniejsze części i dodaj do bulionu.
  9. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 60 minut, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie, a smaki dobrze się połączą.
  10. Pod koniec gotowania dopraw zupę szczyptą soli, pieprzu oraz peperoncino do smaku i wymieszaj.
  11. Podawaj gorącą, posypaną obficie startym parmezanem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯