Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca

Włoska zupa najczęściej kojarzy się z kremem pomidorowym, a nie z fasolą i kapustą – tymczasem ribollita udowadnia, że może być zupełnie inaczej. To danie nie tylko syci, ale też świetnie rozgrzewa i doskonale wpisuje się w jesienny klimat, szczególnie wtedy, gdy za oknem szaro i chłodno.

Włoska, sycąca zupaWłoska, sycąca zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta włoska zupa, znana jako ribollita, wywodzi się z biedniejszych regionów, gdzie starano się przygotowywać sycące i pożywne posiłki z tanich, łatwo dostępnych składników. Choć od czasów jej świetności wiele się zmieniło, a produkty niegdyś uznawane za luksusowe dziś są na wyciągnięcie ręki, ribollita nie straciła nic ze swojego smaku ani wartości odżywczych. Wciąż pozostaje pysznym i treściwym daniem, które szczególnie warto wypróbować w chłodniejsze miesiące, gdy szukamy czegoś rozgrzewającego i domowego.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Ribollita, czyli włoska zupa

Zupa już sama w sobie jest sycąca i pełna smaku. Dużo zawdzięcza sporej ilości fasoli, która wzbogaca ją o białko, oraz różnorodności warzyw, dzięki czemu nawet bez dodatków nie traci na wyrazistości. Dziś, kiedy mamy znacznie większy wybór produktów, warto wzbogacić ją o kilka składników. Osobiście uważam, że odrobina białego, wytrawnego wina wydobywa z niej jeszcze więcej głębi i aromatu. Możesz też dodać pieczarki, paprykę albo wkładkę mięsną – na przykład kurczaka lub boczek.

Przepis na ribollitę

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1/4 główki małej kapusty,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • 400 g pomidorów z puszki bez skóry,
  • 120 ml białego wina,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta peperoncino.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz wszystkie warzywa.
  2. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, marchewki oraz seler oczyść i pokrój na małe kawałki, kapustę porwij lub posiekaj na mniejsze kawałki, a czosnek drobno przeciśnij przez praskę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek oraz rozmaryn i smaż na średnim ogniu przez około minutę, aż zaczną wydzielać aromat.
  4. Następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler oraz kapustę i duś wszystko na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając, aby warzywa zmiękły, ale nie straciły kształtu.
  5. W tym czasie odlej jedną puszkę fasoli, połowę zawartości zmiksuj na gładką pastę, a resztę zostaw w całości.
  6. Do warzyw dodaj zmiksowaną fasolę, całe ziarna fasoli, pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory oraz białe wino.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej bulion.
  8. Pokrój chleb na mniejsze części i dodaj do bulionu.
  9. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 60 minut, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie, a smaki dobrze się połączą.
  10. Pod koniec gotowania dopraw zupę szczyptą soli, pieprzu oraz peperoncino do smaku i wymieszaj.
  11. Podawaj gorącą, posypaną obficie startym parmezanem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną