Każda włoska kucharka ma przepis na tę zupę. Smakuje wyśmienicie
Zupa minestrone jest jednym z najbardziej znanych, klasycznych i lubianych potraw włoskiej kuchni. To zupa warzywna pełna smaku i zapachu, która jest bardzo pożywna. Nie ma jednego przepisu na minestrone, bo tak naprawdę każdy może dodać do niej dowolne warzywa.
05.03.2023 15:58
Czym jest zupa minestrone?
Nazwa minestrone pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli po prostu zupa. Jest ona doskonałym sposobem na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw pozostałych po innych potrawach. Minestrone była ulubioną zupą Leonarda da Vinci, a znana była już w czasach powstawania republiki rzymskiej.
Zupa minestrone jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej składniki są łatwe do znalezienia – szczególnie że potrawę tę można przygotować o każdej porze roku, wykorzystując sezonowe warzywa.
Bazą zupy minestrone jest właśnie wywar warzywny, który zwykle przygotowuje się z pomidorów, cukinii, cebuli, czosnku, marchewki, selera, ziemniaków, fasoli lub zielonego groszku. Zamiast ziemniaków można dodać makaron, a dla osób, które nie unikają węglowodanów, możliwa jest wersja zupy zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem.
Zupa zwykle nie zawiera mięsa, ale można do niej dodać mięso drobiowe lub wołowe. Konieczna w tej zupie jest natomiast zielenina, np. szpinak, kapusta lub jarmuż. Przed podaniem zupę można przyprawić ziołami, takimi jak oregano, bazylia lub tymianek, a także dodaje się sól i pieprz.
Jedzenie zupy minestrone jest doskonałą profilaktyką zdrowotną. Danie jest bogate w błonnik i witaminy. Należy też do dań lekkostrawnych i niskokalorycznych. Jest to również doskonały sposób na zwiększenie spożycia warzyw, co może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy.
Przepis na zupę minestrone z ziemniakami
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 2 puszki fasoli – najlepiej cannellini, ale może być inna ulubiona odmiana,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka liści laurowych,
- 3 łyżki oliwy,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 100 g jarmużu albo włoskiej kapusty,
- puszka krojonych pomidorów,
- 400 g ziemniaków,
- 1 l warzywnego bulionu,
- po jednej łyżeczce oregano, bazylii, tymianku.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności warto przygotować sobie wszystkie warzywa. Myjemy je i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek, dodajemy liście laurowe. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cebula zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, by nic się nie przypaliło. Marchewkę i seler naciowy kroimy w plastry. Dodajemy do garnka. Jarmuż pozbawiamy twardych elementów i również wrzucamy do podgrzewanych warzyw. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Podgrzewamy całość przez 5-7 minut. Dodajemy gorący bulion warzywny. Gotujemy wszystko przez ok. 15 minut. Potem dorzucamy do garnka krojone pomidory oraz fasolę z puszki. Gotujemy przez 10 minut na niewielkim ogniu, aby wszystkie składniki zmiękły. Zupę podajemy z grzankami i tartym parmezanem.
Zupa minestrone z makaronem - przepis
Składniki:
- cukinia,
- bakłażan,
- cebula,
- 2 marchewki,
- kilka łodyg selera naciowego,
- 2 garści szpinaku,
- 2 nieduże ziemniaki,
- 2,5 l wody albo bulionu warzywnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 pomidory,
- 150 g zielonej fasolki,
- 200 g suchego makaronu,
- oliwa do smażenia,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy pomidory. Nacinamy ich skórkę i zalewamy je wrzątkiem. Po chwili możemy je obrać. Marchew, cebulę i ziemniaki również obieramy. Następnie pomidory, marchew, ziemniaki, cebulę, seler, cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią pokrojone warzywa i podsmażamy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalewamy wodą albo bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolkę. Garnek przykrywamy i gotujemy zawartość przez ok. 15 minut. Potem dorzucamy suchy makaron i szpinak. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku i podajemy.
Jak widać, podstawą zupy minestrone są różnego rodzaju warzywa, które krojone są w kostkę, wstępnie podsmażane, a potem zalewane wodą albo bulionem, gotowane tylko do miękkości i podawane. Potrawy nie zaprawia się ani mąką, ani śmietaną. Jest doskonała w swojej prostocie i smaku.
Autor: Halina Basek
<strong>Przepis na pysznie ziemniaczane spiralki znajdziesz na naszym kanale YouTube</strong>