Łupiny cebuli niepotrzebnie lądują w śmietniku. Zobacz, jak je wykorzystać
24.02.2023 15:03, aktual.: 26.09.2023 14:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Łupiny cebuli niepotrzebnie lądują w śmietniku. Ich właściwości sprawdzą się nie tylko w kuchni. Dowiedz się, jak je wykorzystać.
Zero waste to trend, który ma za zadanie ograniczyć marnowanie jedzenia w naszych domach. Każdy z nas w mniejszym lub większym stopniu z niego korzysta. Mrozimy nadmiar jedzenia, przerabiamy nieudane wypieki na bajaderki, czy po prostu robimy takie zakupy, jakich potrzebujemy. W walce z wyrzucaniem jedzenia można pójść jednak o krok dalej i wykorzystać to, co pozornie nadaje się jedynie do śmietnika. Jednym z takich produktów są łupiny, które pozostały nam po obieraniu cebuli.
Jak wykorzystać łupiny cebuli?
Cebula jest warzywem, które wchodzi w skład wielu dań. Brązowa łupina nie nadaje się bezpośrednio do jedzenia, ale można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie prozdrowotnego wywaru. Znajdujące się w łupinach związki fenolowe, związki siarki, fruktany oraz błonnik korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Wspomagają odtruwanie, mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne i ułatwiają rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Dzięki temu świetnie sprawdzą się, gdy cierpisz na zatrucie pokarmowe. Mogą być pomocne również przy walce z trądzikiem i ogniskami zapalnymi w organizmie.
Jak przygotować wywar z łupin? Łupiny z dwóch cebul zalej litrem wody i zagotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu odstaw na kwadrans, a następnie przecedź. W przypadku pojawienia się dolegliwości pij pół szklanki trzy - cztery razy dziennie. Smak jest dla ciebie zbyt intensywny? Podczas parzenia możesz dodać zioła jak mięta czy melisa. Jeśli chcesz wspomóc walkę z trądzikiem, potraktuj napar jako tonik i dwa razy w ciągu dnia przecieraj nim twarz.
Dodaj łupiny do zupy
Czyste, pokruszone łupiny możesz dorzucić również do gotującej się zupy. Wzmocnią kolor i smak bulionu- zupa będzie pięknie żółta i zyska nieco pikanterii. Możesz je również dobrze wysuszyć, zmielić i dorzucać do ciasta na chleb.
Przepis na domowy smalec z cebulą i jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube